Moja Zuzia za tydzień skończy 16 miesięcy, ma na prawde duzy apetyt.Lubi wszystko - mieso, nabiał, owoce i warzywa (w tym szpinak i brukselkę).Wiem, że czasem z urozmaiceniem menu jest ciężko, więć o to kilka moich przykładów.
SNIADANIE: WIADOMO - płatki na mleku, kaszka manna itp, itd, ale oprócz tego naleśniki zwykłe z dzemem,owocami lub czekoladowe z serkiem waniliowym, kanapki z wędlinką, serkami, grzanki i jajka pod każda postacią i w każdej ilości - córka je uwielbia:jakas kiełbaska,twarożek. Moje dziecko prawie nie je pieczywa.
OBIAD: zupa to podstawa, musi być. Na 2 ziemniaczki,mięsko, rybka,surówka, dania skałdające się z duzej ilości warzyw, makaronu, mięsa. Zuzia uwielbia makaron. Polecam też spaghetti, smaczne i jaka frajda przy jedzniu takiego długiego i ciągnącego się. Ryż z jabłkiem i cynamonem -też dobra rzecz na kolacje,można podać też ryz z malinami

mlet z zielonym groszkiem, szpinakiem:no i kopytka, pierogi, makaron/ryz z sosem truskawkowym, potrawka z kurczaka,no i leniwe - tez na kolacje.
KOLACJA - na kol. staram się podac cos ciepłego - więc tj. wyżej ryz z dodatkami, leniwe, naleśnik,kalafiork/brokuły zapiekane lub czyste: ale nie zawsze na ciepło. Jak na zimno - to kanapki z obkładem, jakas sałatka, pasta rybna, jajeczna.
Na deserek daje albo sam owocekalbo w postaci sałatki owocowej. Ze słodkiego na przegryzkę co jakiś czas daje czekolade, herbatnika,rurki deserowe, paluszki i kółeczka z miodem lub cini-mini -dla Zuzi są mniam-mniam, jak sama mówi. A oprócz tego 2 razy dziennie mleko z piersi.
Się rozpisałam. Pozdrawiam.