reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Co robicie dzis na obiad...

na początek

ZAKWAS NA BARSZCZ
2 buraki 2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka soli morskiej
1/2 łyżeczki cukru białego
1 gruba kromka chleba razowego

buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki( ja polecam półksięzyce wiadomo że burak nie ucieknie)wkładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i pokruszony chleb.wymieszamy i upychamy do litrowego słoika zalewamy 3 szklankami wody ( mi coś świata że 3 szklanki się nie zmieściły)zakręcamy i odstawiamy na parapet w kuchni bądź inne miejsce by nie przeszkadzało a było dość ciepło na 3-4 dni.

BARSZCZ
2-3 buraki
1 jabłko
1 gruby plaster selera
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
3 szklanki przecedzonego zakwasu
sól pieprz cukier do samku
ja dodaję majeranek-my lubimy

buraki obieramy tniemy w cienkie pólksięzyce wrzucamy do garnka,dodajemy obrane i pokrojone w plasterki jabłko,seler,wyciskamy czosnek,wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu przez ok godzinę.dodajemy ZAKWAS ZAGOTOWUJEMY!!!!!przykrywamy odstawiamy na kilka godzin najlepiej dobę-jak jest czas.przecedzamy i podgrzewamy.

barszcz palce lizać- i co najważniejsze aby nie spiać się przy krojeniu i pamiętać o rękawiczkach!!!!!!!!
 
reklama
moja mama też robi inaczej dodaje grzyby rodzynki i zdecydowanie dłużej gotuje.a tu sekretem jest ten zakwas.

on nadaje smaku a naprawdę prosty jak drut.


co to szagówki
 
wczoraj oglądałam Nigele na tvn style i postanowiłam w tym roku na wigilię też zrobię grzane wino wg. jej przepisu.:tak:
 
Karola dziękuje za przepis:tak: Wypróbuję a co;-) Trudny ten przepis na grzane winko?;-)
Możecie tu pisać o Waszych specyfikach na Święta, ja chętnie skorzystam, bo pierwszy raz w życiu robię sama Wigilię i zastanawiam się jak mi to wyjdzie:confused2: Mam nadzieję, że nie będzie tak źle:-p:sorry:

ziemniaki, klopsiki i mizeria:tak: szagówki może jutro:-D
 
WolfiA mogę ci podać przpis jak chcesz na ciasto na pierogi które łatwo się skleja i wałkuje-no i proste :)

a winko coś ty prościzna
butla cedru do gara( ale może być inne dość wytrawne wińsko) do tego połamane laski cynamonu, klepantynki 2 przekrojone na pół i w każdą połówkę wbity JEDEN goździk, łcha brązowego cukru,filiżanka zapażonej herbaty(ona dodałą jabłkowo imbirową),2 porządne kieliszki rumu.

krótko pogrzewać i pić :-D
miałą fajowy garnek to tego i to pięknie wyglądało tak naprawdę świątecznie zwłąszcza te mandarynki pływające.do tego jakieś zmyślne tygielki i mniam.

ja już zaczynam czuć święta zwłaszcza po takich programcha i jak pochodziłam bo sklepach z pierdołami do dekoracji a tam mega śliczności.w tym okresie uwielbiam gotować w sumie proste przepisy ale uwielbiam wymyślne naczynia by coś wyjątkowo podać.aż mi się micha cieszy jak to piszę na myśl świąt.
 
reklama
Do góry