reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

cos dla podniebienia-czyli menu naszych pociech

Spróbuj jeszcze jednego tricku żeby to inne danie niz cycus podał mu ktoś inny nie wiem mąż babcia itp u mojej kolezanki mamy okropnego niejadka to poskutkowało i teraz juz jest ok

A co do smakow to mnie te zupki smakuja i juniorkowi też ale nie wiem czy to ma wielki związek ja poprostu lubie takie zupki krem, warzywa i owoceitp

reklama
a u nas niefajnie bo Marysia jest ucuzlaona na ziemniaka, marchewkę, kalafiora. Na razie je non stop brokuła i jeszcze przeszedł patison.....

nie martw sie fusik Danielek naprawdę jeszcze młody! Otylka gdy miała 5 miesiecy to dopiero poznala smak zupki. Na pewno będzie dobrze, a laktacja na pewno unormuje się szybko, ja dopiero od tygodnia pracuje, a w zasadzie gdyby nie to, że odciagam pokarm na poranne posiłki to w ogole nie musiałabym tego w czasie pracy robić. Piersi nabrzmiewaja, ale wkładki wystarczaja:) i nie jest tak, żle, a w pracy odciagam dopieo o 13. A karmię mała o 7 rano najpoźniej.

Ja się też zastanawialam jak podawać deserki, tzn. kiedy i ile. Dziewczyny, jak Wy robicie?

Basia, w innym wątku pisałaś, że 130g zupki to mało!:szok: To ile Ty dajesz Karolkowi na obiadek i co?

Zjadał do tej pory 150 ml i czasem do tego 40-50 ml deserku...Ale teraz już przechodzimy na zupki od 7 m-ca i one są w większości o pojemności 190 ml - zobaczymy jak mu pójdzie, jutro albo pojutrze próba :)
Tak jak patrze wygląda na to że moje dziecko najwięcej je, ale czemu kurde przybrał tylko 200 g w 3 tyg???

KasiaDe u nas to róznie z zupkami jest, ale zazwyczaj konczy się na połowie słoiczka, i za 30 minut dopitką mleka, kombinowalismy cały słoik, ale mala ulewa. A co do deserków to tez Otylka dostaje pół słoiczka, ale na przykład wczoraj zjadła cały słoiczek jabłek tartych z czarnymi jagodami - wczesniej nigdy nic tak jej nie smakowało, jak to, wylizała nawet łyżkę i nic a nic nie oddała i nic nie pobrudziła, chyba jej bardzo smakowało.:-)

Karolek tez uwielbia ten deserek :)

FUSIK ja Ci z kolei powiem że u nas KArolek je dużo ale rzadziej, na razie rozkładu nie napiszę bo pracujemy nad nowym - dążymy do tego zeby zostały tylko dwa karmienia piersią...
Ale wydaje mi się że Danielek je za często i dlatego je po troszku, nie nadąża trawić i pewnie dlatego też nie chce więcej. Może popróbuj wydłużyć przerwy - tak go bardziej przetrzymać!!! Wiem że to trudne bo u nas też zdarzały się dni podjadania - jak zjadł mi mało to mi się ciągle wydawało że musze go nakarmić - nie zgłodniał jeszcze za bardzo - znów zjadł mało....i zapętlałąm się w błędnym kole. Dodam jeszcze co do obiadków - Karol je dużo ale potem faktycznie ze 4 h nic nie chce...jak mu dam szybciej cycusia to albo wrzask i w ogóle nie chce albo łyknie parę razy na popitkę i tyle

FUSIK może Ty jednak za często karmisz Danielka. Jak dziecko jest na samej piersi, to takie przerwy są ok, ale kiedy dochodzą inne pokarmy, a zwłaszcza kaloryczne kaszki, przerwy się wydłużają... Piszę to z własnego doświadczenia. U nas w ogóle był problem taki, że Marcinek na początku 5 miesiąca bardzo słabo przybrał na wadze i musiałam wprowadzić kaszkę i zupki. Z tego strachu, żeby nie głodował, zaczęłam dla odmiany go przekarmiać. Powoli dochodzę do pewnych wniosków i ustaleń. Zdecydowanie lepiej jest, jeśli dziecko zje rzadziej, bo wtedy zje więcej, a kiedy karmiłam małego częściej, to nie dość, że zjadał malutko, to jeszcze wszystko potem ulał...Tak jak powiedziała ell, te małe posiłki przynoszą więcej szkody niż pożytku...
A jeśli chodzi o laktację, to rzeczywiście się tak bardzo nie przejmuj - wystarczy dosłownie parę dni na unormowanie, a w ostateczności, jeśli już nie będziesz mogła wytrzymać, to raz kiedyś możesz odciągnąć te trochę pokarmu nawet w toalecie...

Baska u nas też odkąd wprowadzilśmy dodatkowego produkty to przyrost wagi się zmniejszył, nawet mi się wydaje, że Otylka chudnie, ubranka jakieś luźniejsze są

reklama
Zjadał do tej pory 150 ml i czasem do tego 40-50 ml deserku...Ale teraz już przechodzimy na zupki od 7 m-ca i one są w większości o pojemności 190 ml - zobaczymy jak mu pójdzie, jutro albo pojutrze próba :)
Tak jak patrze wygląda na to że moje dziecko najwięcej je, ale czemu kurde przybrał tylko 200 g w 3 tyg???

To faktycznie niezły ma spust ;-) Co prawda nie próbowałam nigdy ile Miki mógłby zjeść - po prostu poprzestawałam na słoiczku i już. Może ja mu daję za mało? :-)
Jak skończy 6 miesięcy idziemy na szczepienie a w związku z tym ważenie i mierzenie i zobaczymy jak przybiera na wadze:tak:

Basia, Karolek na pewno nawet w czasie tych promiennych usmiechów spala mnóstwo kalorii:-D :-D :-D Pewnie ma świetna przemiane materii;-) :-)

Do góry