• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Czerwiec 2009

reklama
Kasiu
kochana a jak inaczej mam dwie wado/zalety nikt nie przekona mnie do aborcji pomijam fakt gwałtu na nieletnich i rozwodu -sa wyjatki gdzie kobiety sa maltretowane inne pobudki budza wstret :crazy:

Dziewczyny mieszkające w Irlandii!!!!

Mam taką sprawę... Dziś dowiedziałam się, że dostałam decyzję odmowną z ZUSu w Polsce, a chodziło o to, że starałam się "ściągnąć" sobie składki chorobowe z roku 2007 w Polsce. Byłam wtedy na starzu z Urzędu Pracy i okazało się, że takich nie miałam opłacanych. Ciekawa jestem kto opłacił mój pobyt w szpitalu skoro nie miałam chorobowych no ale nie ważne.
Mój problem polega na tym ,że chciałabym iść już na zwolnienie lekarskie bo nie daję rady w pracy (praca fizyczna), ale nie wiem czy socjal zapłaci mi za nie.
W Irlandii jestem zatrudniona od 02.05.2007r. i do tej pory cały czas pracuję (miałam 7 dni przerwy jak zmieniałam pracę). Jeśli dobrze rozumiem tutejsze przepisy to nie łapię się ponieważ w 2007r. mam przepracowane 34-35tyg(nie wiem dokładnie) no i zabraknie mi te 4-5tyg.

Składki na ubezpieczenie społeczne (PRSI)
W celu uzyskania zasiłku chorobowego należy:

• Opłacać składki na ubezpieczenie społeczne zależne od dochodu (PRSI) przez co najmniej 52 tygodnie od dnia rozpoczęcia pracy
oraz

• Opłacać lub mieć kredytowane składki na ubezpieczenie społeczne zależne od dochodu (PRSI) przez 39 tygodni w stosownym roku podatkowym (składki muszą być opłacane przez co najmniej 13 tygodni*)
lub

• Opłacać składki na ubezpieczenie społeczne zależne od dochodu (PRSI) przez 26 tygodni w stosownym roku podatkowym i posiadać opłacone składki PRSI za 26 tygodni w roku poprzedzającym stosowny rok podatkowy
*W przypadku nieposiadania w stosownym roku podatkowym 13 opłaconych składek, pod uwagę może być wzięty:

• Pełny rok podatkowy zakończony dwa lub trzy lata wcześniej
  • Poprzedni pełny rok podatkowy
lub

• Aktualny rok podatkowy
Stosowny rok podatkowy to pełny rok podatkowy zakończony na dwa lata przed datą składania wniosku o przyznanie świadczenia, np. dla wniosków o przyznanie świadczenia składanych w roku 2008, gdzie stosownym rokiem podatkowym jest rok 2006.
ale
Osoby, które nie posiadają wystarczającej liczby składek na ubezpieczenie społeczne, powinny skontaktować się z Gminnym Urzędnikiem Opieki Społecznej w Rejonowej Służbie Zdrowia (HSE), który dokona oceny ich sytuacji.

Czy któraś z Was a może z Waszych znajomych korzystała już z tego???
W czwartek mam wizytę w szpitalu i zastanawiam się czy prosić o zwolnienie czy pracować dalej. Jeśli mam zostać bez grosza przy duszy to wolę przemęczyć się i popracować jeszcze trochę.
A i ile czasu czeka się na decyzję z socjala???
Jeśli coś wiecie na ten temat to proszę o odpowiedź.
Z góry dziękuję

Ostatnia edycja:
Hej mamusie

Paulcia - na przeziębienie Bioaron C - syrop oprocz tego na gardlo szalwia w pastylkach do ssania a na katar woda morska. Polecila mi to moja pani doktor jak bylam chora i rzeczywiscie pomoglo. No i bezpieczne w ciazy:-)

Agata077 - a ja niestety nie mam dostepu do niektorych watkow:no: No rozumiem, ze nie mam wystarczajacej ilosci postow bo niedawno do Was dolaczylam no i w miare mozliwosci pisze regularnie - jak tylko czas pozwala - ale wkleilam swoje zdjecie z brzusiem i usg z 12tyg wiec myslalam, ze uzyskam dostep:-( No mam nadzieje, ze tylko zapomnialas i niebawem bede miala taki dostep no albo bede cierpliwie dalej czekac;-)

Nie bylo mnie tylko dwa dni a Wy przez tyle tematow przeszlyscie:-) Co do oduczania pieluch i smoczkow to sie nie wypowiem, bo to moja pierwsza dzidzia:-) A co do mieszkania w kraju czy za granica to kazdy ma swoj wybor:-) Ja bylam ponad rok w UK i wrocilam zeby skonczyc studia w PL, gdyz wzielam dziekanke i powiem Wam, ze nie zaluje powrotu;-) jakos dobrze sie tu odnalazlam..... No chociaz nie powiem czasami teskno mi.....

Dobranoc :-)

Kamireszel ja dokladnie nie wiem ale moge jutro podzwonic jezeli rano szefowej nie bedzie i cos sie dowiem. Jak bys mogla tylko dac mi daty od kiedy pracowalas na priva i kiedy i ile mialas tej przerwy. Ja ostatnio dzwonilam z podobnym pytaniem do Social walfare na tallaght i oni pomogli mojej kolezance ale ona pracowala przez rok w tym samym miejscu. Podaj mi jeszcze jak mozesz jakis kontakt tel do siebie. COs znajdziemy.

Mozesz tez zapytac an watku mamy z Irlandii- Kasia jest tam moderatorem. Ja jeszcze czekam kilka miesiecy zanim tam sie udziele :)

kluseczka brakowało mi ciebie :)

Nałozylam maseczke nawilzajaca bo moja buzia przypomina papier scierny mam nadzieje ze nie bede miala uczulenia ostatnio zadowolona posypałam sie sypkim pudrem -uzywam go od kilku miesiecy i co sie stalo bylam cala zsypana jakby ktos mnie nakropil sokiem z malin :D komicznie wygladałam wierzcie mi ...

Hej, cały dzień nie miałam czasu na kompa a teraz ciężko za Wami nadgonić szalone:-)

Mnie w Pl jest bardzo dobrze, oboje mamy pracę, właśnie kończymy budowę naszego wymarzonego domku i nie wyobrażam sobie życia gdzie indziej. Ale rozumiem dziewczyny które mieszkają gdzieś tam w świecie, najważniejsze, że odnalazłyście tam swoje miejsce na ziemi i jesteście szczęśliwe:tak:

Co do badań to ja robię tylko te podstawowe, nie ma wskazań, aby robić jakieś dokładniejsze, więc nie widzę powodu.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry