reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czerwiec 2009

potrzebny jest oryginalny akt urodzenia z zagranicy, taki sam przetłumaczony przez tłumacza przysięgłego bądź tłumaczenie potwierdzone przez ambasadę, kasa, akt małżeństwa lub akty urodzenia rodziców (różnie w różnych urzędach - trzeba dzwonić). Jeżeli w zagranicznym akcie urodzenia nie ma wszystkich informacji które potrzebne są w polskim, trzeba mieć zgodę tatusia o rozszerzenie czy też uzupełnienie aktu urodzenia o potrzebne dane (najlepiej być obydwoje). Do tego znaczki skarbowe, 50 zł lub chyba 85 jeśli uzupełnianie danych jest konieczne.
W Warszawie na Bemowie załatwia się to całkiem przyjemnie.
Co do odbioru to wyślą mi to pocztą (czeka się 6 tygodni), ale musiałam się o to wyprosić.

reklama
kluseczko Wy juz macie paszport dla malej no nie ??
Dlugo czekaliscie?? byly jakies problemy??
Mi co drugi znajomy mowi ze nie dostaniemy paszportu brytyjskiego i ze wszyscy polacy staraja sie zawsze o polski w ambasadzie. No i normalnie zglupialam bo tu irlandczycy znow mowia ze sie nalezy.

Martusiu my juz paszport mamy:tak: i dostalismy po 3 tyg ale mozna bylo i po 10 dniach jak pokazesz bilet. Nikt nam nie robil zadnych problemow;-)Takze polecam:-D

Martusiu my juz paszport mamy:tak: i dostalismy po 3 tyg ale mozna bylo i po 10 dniach jak pokazesz bilet. Nikt nam nie robil zadnych problemow;-)Takze polecam:-D

My dziś składaliśmy wniosek o paszport w ambasadzie a raczej w konsulacie. Obyło sie baz najmniejszych prablemow. Mialam 2 zdjecia robione w domu i oba byly dobre. Co potrzebne:
-1 zdjecie
-akt urodzenia (tylko przy 1szym paszporcie, pozniej PESEL)
- oba dowody wraz z rodzicami :-)
- 16e.

No i równo za 2 tyg mam go odebrać.:tak::tak::tak:

Fajnie ze juz macie paszport i to bez problemow :tak::-)
A jeszcze, ze tak zapytam czy wazne jest jak dlugo sie mieszka za granica i czy potrzebna jest rezydentura ??
My mieszkamy dwa lata i rezydenta jeszcze nie mamy. Bedziemy sie starac jak Alanek bedzie mial swoj paszport.

My dziś składaliśmy wniosek o paszport w ambasadzie a raczej w konsulacie. Obyło sie baz najmniejszych prablemow. Mialam 2 zdjecia robione w domu i oba byly dobre. Co potrzebne:
-1 zdjecie
-akt urodzenia (tylko przy 1szym paszporcie, pozniej PESEL)
- oba dowody wraz z rodzicami :-)
- 16e.

No i równo za 2 tyg mam go odebrać.:tak::tak::tak:
kamireszel czyli staracie sie o polski paszport a nie o irlandzki tak ??

Dziewczyny powiedzcie jeszcze czy zalatwiacie dzieciom pesel ??
i ajk to robicie ??

U nas PESEL odbiera sie w Urzedzie Miasta po 3 tygodniach od zarejestrowania dziecka w Urzędzie Stanu Cywilengo (USC sam przesyła UM taką informację o urodzeniu dziecka i automatycznie nadaja numer PESEL) :-)

Witajcie kochane!!!
u nas nocka super, choć Ania nie za bardzo chciała spać pod wieczór.Ale jak usnęła spała do 8 :-D:-D Julka marudna, idą jej ząbki, ale całe nocki przesypia. Teraz obie sobie smacznie śpią. Ania pewnie lada chwila wstanie, bo śpi od 10, a Julka usnęła po 11.

Zapowiadali na dzisiaj upały... hmmm niby ciepło jest i to bardzo, ale pochurnawo coś i pewnie coś lunie po południu.

Mevuniu, Gosiu, witajcie z powrotem.

U nas wniosek o pesel idzie, jak rejestrujemy dziecko. A odbiór po miesiącu. Tylo że mój A poszedł na farta po 2 tyg, a tu peselek już był :-D:-D A jaki ma łatwiutki ;-)

życzę Wam udanego dnia kochaniutkie

witam

Oliwka spi po 1,5 godzinnych probach uspania.niby jej sie spac chcialo a zasnac nie mogla.tez u mnie pogoda taka sobie niby cieplo a pochmurnie.
u nas na pesel tak kolo 2 tygodni sie czeka wlasnie musze sie przejsc i zobaczyc moze juz jest.
przedwczoraj byla u mnie polozna na szczescie sympatyczna babeczka i zdziwilo mnie ze jeszcze nas odwiedzi.moja siostra rodzila 2 razy a polozna u niej byla tylko po jednym razie.

My wlasnie pracujemy nad nasza coreczka...
Niestety od kilku dni dopadly nas kolki tak wiec wyczytayalismy co sie dalo i stramy sie wprowadzic w zycie, zeby dzis sie juz nie powtorzylo no i jak na razie przytulanie przy kazdym przebudzeniu daje rade Mala od rana jest spokojna i spi sobie, a jak sie budzi to sie tulimy i ponownie spi i oby tak do wieczora - z przerwami na jedzonko oczywiscie :)
Poza tym dzis mamy odwiedziny Dziadka :)

reklama
Do góry