reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czerwiec 2010

Zazdroszczę wam czucia tych ruchów:-):-)
U mnie to jeszcze daleko:-) Pewnie poczuję dopiero koło 18tygodnia, bo w ostatniej ciąży poczułam dopiero koło 20tyg. Tak więc jeszcze sobie poczekam:-:)-(
A bulgotki mam w brzuchu, ale to tylko wtedy gdy jestem głodna.:-)

reklama
A mój gin na ostatniej wizycie, ostudził moją wiarę w odczuwanie pierwszych ruchów (a dałabym sobie rękę uciąć że to właśnie TO) stwierdzając że fizycznie nie jest możliwe aby odczuć ruchy dziecka jeśli waży ono mniej niż 300 - 350 gram. Mój robal póki co waży 165 gram więc jeszcze drugie tyle musi mu przybyć :baffled: Powiedział natomiast że rozwijająca się ciąża powoduje inne odczuwanie ruchów jelitowych które często brane są własnie za ruchy dziecka. No cóż pozostaje mi marzenie o tym aby włąsnie w wigilię robalek "przemówił".

Ja mam podobnie, muszę codziennie maksymalnie co drugi dzień zjeść pomidora. Do tej pory jadłam je raz na ruski rok a teraz :szok:
Znajoma mi opowiadałam że jej koleżanka jak była w ciąży to bardzo często jadła zupę pomidorową a teraz patrzeć na nią nie może, a z tego co pamiętam jej dziecko ma już parę lat :-) :-)

Cieszę się że są już tylko same dobre wieści z wizyt lekarskich. Przestaje się pomału bać swojej wizyty :-)
Kochana a jak u Cieie dzisiaj z jedzonkiem???Pozdrawiam przyszłe mamusie, które co dopiero wróciły z pracy tak jak ja:)Acha zapomniałabym, może wiecie przez ile miesiecy wypłaca pracodawca chorobowe w czasie ciąży??

Nie wiem właśnie czy za mało czy nie. Mi najpierw płaci pracodawca, a potem będzie płacił ZUS. Więc nie wiem czy to zależy może od sobót i niedziel które obejmuje zwolnienie, a pracodawca za nie nie płaci, tylko potem w rozliczeniu następnego miesiąca uwzględnia to może ZUS??

Gratulacje!!!:-)
Zdec a przez ile płaci pracodawca??

Moze nie powinnam tego pisac, ale mi sie jakos malo prawdopodobne wydaje zeby czuc ruchy w 14 czy 15 tygodniu... a tym bardziej jesli jest to opisywane jako bulgotanie. W macicy nie ma powietrza zeby cos bulgotalo. Jesli bulgocze to na 99% sa to jelita...
No ale są pewnie wyjątki od reguly...

Ja w pierwszej ciąży poczulam ruchy w 18 tygodniu. W drugiej wcześniej:tak:i teraz juz czuję:tak:. Nie jest to żadne bulgotanie:no:nie wiem jak to opisać...tak jakby mnie ktoś delikatnie "muskał" (jakkolwiek to brzmi:-p)od środka. Nie czuję ich jakos regularnie, tylko "raz po raz". Mąż ruchów jeszcze nie czuje:no:myślę że to za wcześnie żeby mógł je czuć przez skórę. Jedyna co wyczuwa, to w którym miejscu jest dzidzia jak się jakoś tak ułoży:-)na przykład w jednym miejscu wystaje jakaś "kulka" i to miejsce jest baaaardzo wrażliwe na dotyk. Jak dotknę skóry to taki dziwny "jakby-ból"czuję może to dla ochrony maleństwa?
Dodam że jestem baaardzo szczupła:eek::tak:i nawet ginka mówila że ruchy moge odczuwać bardzo wcześnie. Każda z nas jest inna i myślę że nie ma co patrzeć na teorię;-)życzę wam tych cudownych kopnięć:-)

W pierwszej ciąży poczułam ruchy córci w 18 tygodniu, więc wydaje mi sie, że 3 tygodnie wcześniej przy drugiej ciąży to nie jest duża różnica.Tym bardziej ,że publikacje które posiadam dopuszczają odczuwanie pierwszych ruchów nawet od 12-ego tygodnia.

No wlaśnie różnie piszą:tak:dlatego ja nie jestem zwolenniczką takiego "trzymania się" teorii:no::-)każdy organizm jest inny i nie ma chyba jednej reguły. Skoro w pierwszej ciąży wczesnie czułaś ruchy, to myślę że teraz możesz je odczuwać jeszcze wcześniej:tak::-)

Kochana a jak u Cieie dzisiaj z jedzonkiem???Pozdrawiam przyszłe mamusie, które co dopiero wróciły z pracy tak jak ja:)Acha zapomniałabym, może wiecie przez ile miesiecy wypłaca pracodawca chorobowe w czasie ciąży??
Pracodawca placi przez pierwsze 33 dni zwolnienia. Potem placi zus (jesli firma zatrudnia mniej niz 20 osob na umowe o prace) lub pracodawca a potem sie rozlicza z zusem (jesli firma zatrudnia ponad 20 osob).

reklama
Do góry