reklama

Czerwiec 2011

katamisz mi sie wydaje ze wiele z nas sie w maju rozpakuje....obym ja sie tez załapała
trasia zadzwon bo tak bedziesz siedziec i sie martwic a lekcjami sie nie stresuj
iza wspolczuje ci tej sytuacji z mieszkaniem, to takie przykre jak nas ktos na lodzie zostawi:(
misialina i super ze bylo fajnie i jedz na zdrowie:)
mi bylo tak niedobrze ze w koncu zakupilam cole i troche przeszlo....i przyszla posciel dla malego:tak:kurier oczywiscie zadzwonil jak bylam na lekcji i musialam sie na chwile wyrwac-dobrze ze to blisko

reklama
Ironia ja sie nie znam na tym, to co poczytałam w necie:
Objawy cholestazy ciężarnych nie są groźne, ale bardzo uciążliwe:

• świąd skóry, rozpoczynający się od stóp i dłoni, i ogarniający tułów, a czasem nawet szyję i twarz (często jego nasilenie jest tak duże, że kobiety uskarżają się na bezsenność),

• zmiany skórne (przeczosy), powstałe wskutek drapania swędzących miejsc,

• żółtaczka (występuje u ok. 20% chorych w okresie 1-4 tyg. od ustąpienia świądu),

• mdłości, wymioty, utrata łaknienia (rzadsze symptomy),

• hepatomegalia (powiększenie wątroby).
Cholestaza jest zaburzeniem funkcjonowania wątroby. Zaburzenie to polega na zredukowaniu normalnego przepływu żółci do jelit. W wyniku tego we krwi matki tworzą się sole żółci. Powstające w rezultacie uczucie świądu niczym nie grozi dla matki (znika też wkrótce po porodzie) to dla płodu może być zagrożeniem!! Objawem jest swędzenie zwłaszcza na wewnętrznej stronie dłoni i podeszwach stóp (nasila się nocą nawet w stopniu nie do wytrzymania). Inny „widoczny" objaw to podwyższenie enzymów wątrobowych we krwi. Lekarz z reguły wykonuje badanie krwi na obecność kwasu żółciowego, enzymy wątrobowe. W przypadku stwierdzenia cholestazy lekarze zalecają szybszy poród - tzn. około 37-38 tygodnia ciąży oraz stałą obserwację stanu płodu (pobyt na oddziale patologii ciąży od momentu ustalenia diagnozy - cholestaza ciążowa).

mam pytanko o tej choleostazie co to robi oprocz tego ze swedzi i moze grozic przedwczesnym porodem wie ktos?

Mnie skóra swędziała i swędzi (głównie łydki) i na wszelki wypadek ginka dała mi do zrobienia badania. Wszystko wyszło ok. Powiedziała, że ta choleostaza to nic innego jak "leniwa praca wątroby", ale... przy tej "chorobie" swędzi całe ciało i drapiesz się gdzie popadnie. Ja wiem, że moja skóra jest przesuszona - jak zdejmuje legginsy to widzę na nich swoją suchą skórkę. Proponuję skórę smarować oliwką - nawilżać ją póki co i czekać na wyniki....

witam...

jestem dziś jak ćma, nie wyspałam się kompletnie chociaż o 21:30 już spałam i wstałam o 8 - całkiem dobrym snem...
ale zakręcona jestem i tyle...
pogoda super, słoneczko cieplutko i w ogóle, ale ja źle znowu zaczynam na to reagować, chyba z moim ciśnieniem coś nie tak - ale nie mam baterii do ciśnieniomierza i nie mierze...chyba zaraz kupie, jak pojadę po Filipa do przedszkola..

ironia cholestaza jest zagrożeniem dla dziecka i trzeba to kontrolować, wiec najczęściej jej stwierdzenie powoduje pobyt w szpitalu na patologi ciąży do jej rozwiązania, co często ma miejsce przed terminem...

trasia odpocznij w końcu dziewczyno, rany podziwiam cie, ze taki zapał masz, a samopoczucie liche...

ciekawe jak dziewczyny się bawią??fajnie im....

kurcze no nie mam weny pisac..

Chyba wszystkie które wyległy na słoneczko zabrały wszelkie promienie, bo u mnie się coś pochmurno zrobiło... :confused: Jeszcze 2 godzinki i pewnie po Juniora do szkoły się przejdę, bo po 16ej ma przyjść "mąż" pani która do mnie dzwoniła, a który może kupi spacerówkę po Igorze :).

dzieki dziewczyny za pomo nie chce isc do szpitala, tam nie ma neta
confused.gif
M poprosił w laboratorium, żeby przyśpieszyli maksymalnie jak tylko mogą te badania i zamiast w poniedziałek pojedzie dziś po 17 je odebrać, bo ja nie wytrzymam przez weekend...w nocy musze wstawać żeby natrzec brzuszek i nogi bepanthenem bo nie usne...

eh zobacze dzisiaj jak wygladaja wyniki i jak coś bede od razu dzwonić do ginekolog :(:baffled: eh a z tym rozwiązaniem ciazy to nie ogarniam zwłaszcza ze jutro zczynam 36 tydzien :( :baffled:

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry