Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij
Cześć dziewczyny. Mam nadzieję, że u Was tydzień zaczął się bardziej optymistycznie niż u mnie. Moja walka z cukrem trwa. Nie jest tak łatwo jak myślałam. Najgorsze jest pilnowanie czasu posiłków i mierzenie cukru o stałej porze. No i z wynikami raz jest lepiej, a raz gorzej. Czasami sama już nie rozumiem, dlaczego poziom cukru mam identyczny po wypiciu kilku łyków zupki, po zjedzeniu sporego kawałka domowej pizzy i po zjedzeniu jogurtu i banana! No i nie jest on najniższy - wczoraj praktycznie cały dzień 130 bez względu na to, co zjadłam...(a mogę mieć max 120). Oczywiście odstawiłam wszelkie słodkości i produkty z białej mąki, kupiłam ciemne makarony, ryż, pieczywo i mnóstwo warzyw - no i co z tego, jak chyba nie umiem z tego wszystkiego korzystać! Do tego naczytałam się o możliwych zagrożeniach dla dziecka i mam już dosyć! Muszę dociągnąć te pomiary do czwartku - pójdę do gina z wynikami i zobaczymy, co on na to powie. Na razie jestem w dołku...
Skąd to cholerstwo się wzieło! Nie jestem otyła, nie miałam problemów z cukrem, nikt w mojej rodzinie też nie miał...Ech... :-(
Dagamit, norma cukru dla kobiet w ciąży to 95 na czczo i 140 1h po głównych posiłkach (jemy 3 główne i 3 dodatkowe)... A dlaczego np masz cukier taki sam po pizzy i po dietetycznym posiłku? Odpowiedź jest prosta... Po posiłku tłustym cukier po 1h będzie ok, bo glikemia skoczy dopiero po 4-5h (to tzw. kumulacja glikemiczna), a po cukrach prostych (owoce, słodycze, cukier, miód itp) cukier skacze od razu...Tak, dla każdego poza ciążą - mnie gin powiedział, że w ciąży normy są bardziej rygorystyczne i na czczo cukier nie może przekroczyć 90 (ja mam na czczo ok), a 2 godz. po posiłku max 120.
Zebrra, bardzo dziękuję za wskazówki. Na razie zaczynam zabawę z tą dietą, sprawdzam, testuję produkty. Czytałam o tych ww, ale jak dotychczas to da mnie czarna magia. Mierzę cukier 2h od posiłku głównego, bo tak mi kazał lekarz - powiedział, że wtedy nie powinnam przekraczać 120. Największy zanotowany od 4 dni to 135. Na czczo zawsze mam poniżej 90. Wczoraj przez cały dzień udało mi się nie przekroczyć 110. Ale za to dziś 2 godziny po śniadanku (2 kromki ciemnego pieczywa z dżemem + jogurt) - 135!! Widzę, że ze wszelkich słodkich rzeczy będę musiała zrezygnować...No cóż, wiele pracy przede mną. Trudne to jak cholera, ale pocieszam się, że to zaledwie ponad 3 miesiące - jakoś dam radę! :-)Główną zasadą diety cukrzycowej w ciąży są wymienniki węglowodanowe. 1ww to 10g węglowodanów. Wszyskie posiłki w ciągu dnia mogą mieć w sumie 19-20 ww.
Śniadanie 4ww, II śniadanie 2ww, obiad 5ww, podwieczorek 2ww, kolacja 4ww, kolacja nocna 2ww.
Dobrze by było, gdybyś znalazła tabelę ile jakiegoś produktu w gramach to 1ww, wtedy wszystko staje się prostsze...