reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czerwiec 2012

Witam :-)

w związku z tą pogodą przechodzimy gehennę , cycamy , na chwile spokój i znów to samo :szok: teraz zasnął i śpi już 45 minut
na dodatek tak mnie boli prawa pierś ,w momencie jak młody zaczyna zasysać,że wyje z bólu , więc co drugie karmienie odciągam i daje z butli , a z drugiej dostaje bezpośrednio :-) mam nadzieje ,że się nie rozleniwi :-)

kamila - biedulek z twojego Milanka

iwon - WOWik zasypia w łóżeczku, w wózku , na kanapie bez dodatkowego lulania, kładziemy , ewentualnie smoczek possa , zaśnie a potem wypluwa

matko już jestem cała mokra , leje się ze mnie wszędzie

reklama
kifsi mi polozna kazala 15min rivanol a później 2-3h altacet w zelu i tak całą dobę. na waciki to nakladam i pod kaftanik. rivanol strasznie brudzi i się nie dopiera :-/
ale.ktoś tu też pisał o sodzie oczyszczonej, moz w necie poszukaj

Hej,

gkvip super, ze już w domku:tak:

mamina ale narobilaś ochoty na ciasto;-)

Iwon moj zasypia sam w koszu albo w lozeczku, zalezy gdzie wtedy jestem:-)

Kamila
a u Milanka nie zaczyna sie czasem trądzik niemowlęcy?? Kuba mial taka wysypke i to był właśnie ten trądzik, nic z tym nie robilismy, tak lekarz doradzil, i zeszlo samo

Mama juz w Polsce, zostaliśmy sami, dziwnie w domu jak to po wyjezdzie kogokolwiek od nas ale trzeba dać sobie samemu radę:tak:

a co to jest ten trądzik niemowlęcy ?

Ja dzialam wg zasady EASY
E eat - jesc
A activ - rozrywka
S sleep - spanie
Y You - czas dla mnie

Poki co dziala.

Josie moze jesz slabe jedzenie? A moze taki glodny dzien ma twoja dzidzia.

Ojej co za dzień:-( Przyjechali teściowie, mielismy jechać na obiad do moich rodziców. Mała dostała histerii, nic jej nie uspokajało. Z tego wszystkiego ja tez zaczęlam płakać, uznaliśmy z mężem, że nigdzie sie nie ruszamy w te upały. Więc teściowie sami pojechali na obiad. Mała w końcu usnęła, ja dalej ryczałam, a P. razem ze mną! Normanie pierwszy raz go widziałam ze łzami w oczach. Widać, że u mnie hormony szleją, ale na nim poród i noworodek i zmęczenie tez pozostawił spory ślad. Wzruszamy się nawet na reklamach Nutelii. Trzeba przyznać, że dziecko bardzo nas zblizyło. Poza tym zmartwił się bo obawiam się, ze mogłam dostać jakiejś infekcji:-( Upławy mają jakiś nieprzyjemny zapach. Teraz się stresuję, że ma to związek z tym wolnym kurczeniem się macicy..... Boje się następnej wizyty u lekarza...

Kamila moj Szymek tez ma takie krosteczki od kilku dni i polozna powiedziala ze to tradzik niemowlecy tak jak napisala Iwon. Potwierdzil to lekarz ze szpitala z Marszalkowskiej w czwartek.
Nic sie z tym nie robi bo i tak nie dziala - jedynie trzeba przemywac buzie czesto letnia przegotowana woda. Zadnego rumianku na pewno nie wolno bo zaognia tylko krostki.

A sluchajcie czy Wy dzieciom czyscicie jezyczki? Podobno trzeba po kazdym jedzonku przemyc woda bo plesniawek moze dostac. Nikt mi oczywiscie o tym nie mowil i tego nie robilam ale dzisiaj juz zaczelam

Mi połozna mówiła ze przemywać rumiankiem mozna ale zimnym. Bo ciepły zaognia a zimny nie. Albo czekac az samo zejdzie....

A jezyczki - przemywac jak jest biały nalot i ni po każdym jedzeniu a 2 x w tygodniu. Przynajmniej tak mi powiedziała

U nas była dzisiaj health visitor i powiedziala, zeby w ogole nie zakladac czapeczki w domu :tak: ja ubieram po kapieli na pol godzinki dosłownie:tak:
U nas nie ma takich upałow jak w Polsce.

Smoczki mamy Avent 0-6 i Wojtusiowi jak najbardziej pasuja:tak:

Nam tez polozna zabronila zakladac czapeczke w domu, raz jak przyszla a my ja dopiero co wykapalismy i lezala w duzym pokoju przy otwartym oknie to zalozylam czapeczke i przykrylam kocykiem a ta ze nie wolno w domu czapki zakladac tylko na zewnatrz a jak sie gdzies wchodzi do pomieszczenia to zdejmowac.

Mala tez sie przekonala do smoka 0-6 choc na poczatku wydawal mi sie za duzy i zamowilismy 0-3 ale jeszcze nie przyszed i jak na razie z tego korzystamy.

Dziewczyny dawajcie sprawdzone sposoby na odłożenie dziecka do łóżeczka na drzemkę - do tej pory próbujemy stosować metodę wyciszenia, czyli chodzimy po pokoju przy zamkniętych roletach, bujamy, mówimy szeptem, a potem odkładamy do wyra, ale dopiero jak już "odlatuje" ale jeszcze nie śpi. Parę razy się sprawdziło, ale dzisiaj na przykład nic to nie daje, młody spokojny na rękach, a jak idzie do łóżeczka to w ryk. Najedzony jest, bo przykładałam do cycka, to tylko sobie dziamga dla zabawy...

Jaki macie rytm dnia? I co robicie podczas aktywności dziecka? U nas jest tak:
drzemka
zaraz po drzemce karmienie cycem lub dwoma (czasem 30 min. czasem 10)
aktywność około 30 min. - przewijamy, nosimy na rękach po domu pokazując różne przedmioty albo leżymi z nim i coś do niego gadamy, czasem sam trochę grzecznie poleży
jak już zaczyna okazywać oznaki zmęczenia (trzy ziewnięcia, znudzenie) to usypianie i drzemka

Nie zawsze oczywiście się udaje trzymać "planu", ale staramy się. Karmienie wychodzi nam tak co 2,3 godziny...

Zaczelam stosowac LATWY PLAN wg Tracy Hoggs " Jezyk niemowlat" tzn.
Karmienie: to zalezy jak jest glodna od 15 do 30 min czasem jeden a czasem dwa cyce. Polozna kazala oferowac dwa podczas karmienia, najpierw ten ktory byl ostatni a potem kolejny tj jak karmienie bylo prawa a potem lewa to po snie najpierw lewa a potem prawa.
Aktywnosc: przebieranie, masaz brzuszka, odbijanie, chodzenie po domu i pokazywanie i rozmowa z nia, spiewanie, puszczanie muzyki lub pozytywki pokazywanie czarno-bialych obrazkow ok 30-40min
Sen: po aktywnosci jak jest wyciszona odkladam w nocy do lozeczka a w dzien spi w pokojugdzie my przebywamy. sen trwa od 2-4h nie budze na jedzenie!
Relaks dla rodzicow: albo korzystam i spie albo sprzatam albo tu zagladam :-D

Oczywiscie wszystko wymaga jeszcze dopracowania w nocy aktywnosc konczy sie na przebieraniu i masazy i odbijaniu a potem do lozeczka i sama zasypia, pogaworzy do siebie, popatrzy w jeden punkt i zasypia.

Spi w spiochach przykryta kocykiem.

dZIEWCZYYja w taki upał wymiękam- nie mam siły ruszyc ani reką ani nogą:(

Ruda, mrowieją CI jeszcze te stopy.
mnie zaczyła tez mrowiec warga dolna:(
nie wiem czy to niedobór czegoś, czy skutek znieczulenia, czy zmęczenie, ale z dnia an dzień czuję się gorzej.
Mała ma zatwardzenia:(

reklama
dzięki za rade o przemywaniu języczka- zaczne od dzisiaj.

a dzięki tez za uspokojenie mnie z tą wysypką, wiecie może ile czasu to moze byc na buźce? raz jest bardzo czerwone a raz blade jak normalna skóra...

Do góry