reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Czerwiec 2012

sunshine no dziś leci jej już taki gęsty, więc chyba idziemy ku końcowi i humor trochę ma lepszy ;-)

My usg bioderek mieliśmy dwa razy i pani doktor powiedziała,że nie musimy już przychodzić bo jest wszystko dobrze wykształcone.

UWAGA! RACZKUJEMY już jak należy:-D Chyba jej służy ta choroba :-p

reklama
Dzięki dziołchy za odpowiedź w sprawie szczepionki. Tak właśnie myślałam, że dziś tylko Wzw i darmowo, ale wolałam się upewnić, bo nie miałam przy sobie kasy:-)

Jesteśmy po szczepieniu, Gabi tylko chwilkę zapłakała, a potem zajęła się dzidzią na okładce książeczki zdrowia. W poczekalni była kobitka, która oczywiście myślała, że Gabi to chłopiec:-D a specjalnie ubrałam ją w fiolety:-D:-D za to starsza pani w windzie, zaskoczona, że w bloku mieszka dzidziuś od razu poznała, że to dziewczynka i widać, że była z tego bardzo dumna....hehehe;-)
Gabi waży 8270 i mierzy 70cm :-) powoli na widoku druga dolna jedynka.

Do kina tez bym poszla u nas sa nawet filmy takie ze z dziecmi mozna chodzic :-)

u nas też są seanse dla mam z dziećmi :-)

no trochę się boję SKMką wracać ale pocieszam się tym, że mąż co i rusz wraca tą SKMką i jak się bili to tylko "znajomi" między sobą.

no to jakieś pocieszenie... :-)

MsMickey Muńka Rysica a wy to same idziecie do kina?! a ja myślałam, że kochane mamusie dzieci zabiorą tak jak Aga:-p;-) to nie szalejcie tam za bardzo, bo będę zazdrościć;-)

no tatausiowe też muszą się od czasu do czasu wykazać :-) a swoją drogą, to mój jeszcze o tym nie wie:-D

josie - wpadaj kiedy tylko będziesz mogła, my na pewno o Tobie nie zapomnimy;-)

dziewczyny - pytanie bo wchodzę juz po raz 3 i zapominam zadać. Czy robiłyście jedno USG bioderek czy potem jeszcze jakies?
Byłam wczoraj na rehabilitacji i panie doktor zwróciła mi uwagę ze mała ma 7,5 msc i zabiera się za raczkowanie. I jeżeli nie ma zawiązków kości biodrowych to należałoby ją hamować aby nie chodziła jeszcze. Więc sugerowała kolejne USG.
Wg teorii w wieku mojej nuny dzieciaki powinny się wokół własnej osi obracać - i to wystarczy. A na raczkowanie i chodzenie jest za wcześnie. A mi się wydawało ze moja to już jedna z ostatnich jest pod względem postępów chodzeniowych....

chrzani kobita jakieś farmazony!! jakie zawiązki kości biodrowych?? przecież o zawiązkach możemy mówić w życiu płodowym, a nie po urodzeniu. Owszem, bioderka nie są jeszcze w pełni wykształcone, ale są.
Co do raczkowania, to biorąc pod uwagę książkowy rozwój malucha, to faktycznie dzieciaki mają jeszcze czas, bo 10-ty miesiąc życia jest tym miesiącem, w którym maluszki zaczynają raczkować. Teraz są reakcje podporowe, pełzanie itp. Ale faktycznie patrząc na nasze maluchy, chyba powinni stworzyć nowe normy rozwojowe:-D Kolejne USG na pewno nie zaszkodzi, ale jak dla mnie koniecznością nie jest. Moja miała tylko raz.

sto lat dla Monisi!!:-)

Mój wie o wyjeździe do kina ;D zazdrości :p

dzięki Dziewczyny!

Muńka - ja nie wiem jak Gabi można z chłopcem pomylić, bez względu na ubranie, przecież ona ma tak dziewczęcą urodę!!!
To jak Monika miała ze 4 m-ce i z nią i Szymkiem na dwór wychodziłam, to wychodziła sąsiadka z piętra, z drzwi naprzeciwko i ona w szoku, że nawet nie wiedziała, że ja w ciąży jestem a tu już dzidziuś i to duży już taki! :-D to mnie rozbawiła :p

aaa co do bioderek to my jesteśmy zapisani na 7 lutego na kontrolę. Mieliśmy pójść "za pół roku" ale nam to mówił ten, co badał Monikę a nie pediatra.

Ostatnia edycja:
Muńka dopiero w 10 miesiącu raczkowanie? U nas od wczoraj juz tylko raczkowanie. Porzucil czolganie sie. No i pierwsxy raz wspiął sie na nozki ale mnie trzymal za rece.

Mloda K, Rysica wszystkiego naj i moc caluskow dla dzieciakow! :*

Aylin ales mnie zaskoczyla z tymi zawiazkami kosci. Tutaj w ogole nie kieruja na usg - sprawdzaja recznie :dry: Jak bede w Polandzie to chyba prywatnie pojde.

Munka nie wiedzialam, ze w 10 miesiacu teoretycznie powinny zaczac raczkowac. Moj juz smiga i nie wiem jak mialabym go zatrzymac :dry: Moze super glue i do podlogi :-) No i zatyczki do uszu, bo pewnie by sie darl.
Gratuluje zebolka i fajnie, ze Gabi zniosla szczepienie bez wiekszego halo.

Sunshine lekarz konowal. Przeraza mnie taka znieczulica - jak jest za wczesnie, albo nie jest pewny to powinien milczec, a nie jakies teorie wysnuwac.

Wspolczuje Wam dziewuszki nieprzespanych nocek - sobie tez ;)

Claudette zdrowka dla malej i gratuluje nowych umiejetnosci.

Aga jak tam seans? I tez jestem ciekawa czym zwyklym smarowac guzy :zawstydzona/y:

Kasia jak malutka? Pewnie wiecej strachu niz szkody. Ahh ile my nerwow stracimy przez te nasze dzieci ;)

Mloda K to teraz 3 x bardziej oczy do okola glowy ;) Moj jakos pominal pelzanie. Bujal sie na czterech, bujal i w koncu ruszyl do przodu. Jeszcze tak smiesznie lapki stawia jak robot ;)

U nas piekna pogoda, a my siedzimy w domu z gilusami ;(
Poza tym mlodemu idzie czwarty zab - juz prawie go widac - druga dwojka gorna. Wyglada jak maly wampirek :D

claudette gratulacje dla Lenki nowych umiejętności :-)

Muńka waga całkiem sobie, także nie masz się co martwić że Gabi nie je zupek :), moja 28
grudnia ważyła 8300 ciekawa jestem ile teraz waży :-D

już na szczęście tego problemu nie ma:-) Od ponad tygodnia bardzo ładnie zajada. Nie pisałam wcześniej, bo myślałam, że to chwilowe i nie chciałam zapeszać, ale myślę, że po prostu potrzebowała czasu. No i przede wszystkim musi być głodna, bo jak nie jest to nie zje.

Muńka dopiero w 10 miesiącu raczkowanie? U nas od wczoraj juz tylko raczkowanie. Porzucil czolganie sie. No i pierwsxy raz wspiął sie na nozki ale mnie trzymal za rece.

:tak::tak: chodzi głównie o to, że w rozumieniu specjalistów, dana umiejętność musi być wykonana w 100%, czyli np. najczęściej na 9-10 miesiąc przypada skoordynowane raczkowanie, gdzie widać wyraźną naprzemienność w pracy rąk i nóg, prosty kręgosłup na całej długości i stopy, które są ułożone w linii łydek - wtedy jest mowa o czworakowaniu. W 7 miesiącu maluchy często przyjmują pozycję czworaczą i w następnych miesiącach ją doskonalą, po czym prawidłowo czworakują. To tak samo jak z siadaniem. Siadanie pojawia się najczęściej w 8-9 miesiącu, ale mowa jest tu o tym prawidłowym samodzielnym siadaniu z pozycji siadu skośnego, bo dopiero ten sposób siadania, a potem siedzenia w danej pozycji jest prawidłowy, biorąc pod uwagę motoryczny rozwój malucha.
Także ta lekarka niby miała rację, aczkolwiek, to już czas na przyjmowanie takiej pozycji, więc i bioderka gotowe.

Ostatnia edycja:
Muńka fajnie, że już po szczepieniu. No i Gabiszcze ma fajną wagę:-)
Gocha ma 7900 (choć ją widziałam 8) i 72 cm. Uwierzycie, że pigula chciała ją mierzyć do czubkow palców??? ;-)

Josie ja Gosi jedzenia nie ograniczam tylko sobie nabiał przez parę miesięcy. Myślę, że jej to przejdzie ale chcę mieć pewność,.że sobie żołądka nie uszkodzi.

Rysica i ma rację jest czego zazdrościć:p

Muńka gdzie są te seanse dla mam i dzieciow? Może się wybierzemy?

Alijenka u mnie też woda. Chodniki są ale chyba zainwestuję w jakieś kalosze szykowne ;-)
Dziś poszłam z G na spacer do Almy. Folia na wózek bo padało... potem szlam po sklepie pchajac dwa wózki... na szczęście Gocha mon amor spokojniutka:-)

W nagrodę kupiłam czekoladę.

Aha, Kinomanki, doczytalam, że w czwartki bilety są po dychu jeśli przyniesie się trzy opakowania po kinder bueno. Profilaktycznie już zakupilam :p:p:p

Moniko Rysicy uściski :-):-):-)

Wczoraj na ip jakas babka też wrzuciła: chłopiec? Nosz qchnia spodnie z kwiatkiem na dupsku (akurat frontalnie do pani) a ta slepa postanowiła być. Non stop ostatnio. A Goś raczej drobniutka... a tam, chłopiec też byłby z niej sliczny :p

Sunshine powodzenia:-)

A i jeszcze nie dodalam, że pojawiła się nowa przecinka w Gosiowej szkolce zebowej :-):-):-) Na razie kreska ale już biało. Nie jestem pewna czy już przebił bo Goś nie taka skora do macania w buzi. Ale widzę: prawa dolna jedyneczka !!! Normalnie wycalowalam ją i wyspiewalam z radości... aż się Goś śmiała:-)

Ostatnia edycja:
Dzięki za wyjaśnia :-)
No to moje dziecię rozwija się ksiazkowo. W 8 miesiącu sam usiadl z siadu skosnego a wczoraj zaczął 9 miesiac i postanowił doskonalić raczkowanie.

Chyba mi się suwaczek zaciął bo wczoraj Mlody obchodzil urodzinki a nie dzis. A wczoraj nie zwrocilam uwagi co pokazywal.

reklama
Do góry