• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

witam:-D,prawko 430e:szok: to naprawde malo,ale moze to zalezy od regionu,moja znajoma robila jesienia i zaplacila 750e:tak:(zdala za pierwszym razem),zgadzam sie z Ewa ze w Polsce nie jest tak latwo zdac ten egzamin:tak:wiem z doswiadczenia moich znajomych,bo ja zdalam i uwaga!za pierwszym razem:tak::tak::tak::happy2::happy2::happy2::happy2::happy2::happy2:(tak,tak zgodnie z prawem),och jaka ja bylam wtedy szczesliwa;-).Ale i tak pomimo tego ze zdaje sie w Polsce po te kilkanascie razy nawet,jest wiecej chyba wypadkow w porownaniu do Italii:szok:.Ja osobiscie jadac uwazam na skrzyzowaniach i radach bo co niektorzy mysla,ze sa sami na ulicy:tak::shocked2::szok:.Lila mysle,ze szybciej i bez stresu zrobisz tu prawko,z jezykiem sobie poradzisz,a wazne zebys umiala prowadzic auto,a tobie Ania zycze szybkiego zebrania gotowki i tez staraj sie o ten papierek,pewnie Ewa sie ze mna zgodzi,ze jest to dobra sprawa,jestesmy dziewczyny niezalezne od...:tak:;-):-).Dobranoc:-).

reklama
Witam!!!
Aniu tak zamierzamy zostac we Wloszech;-) i mam meldunek. Zalatwialam te wszystkie sprawy jak jeszcze pracowalam i masz racje jest o wiele latwiej;-).

Dziewczyny wiecie jaka gapa ze mnie jest:-D pomylilam daty wyjazdu a sprawdzalam w kalendarzu chyba ze 100 razy:szok: jade w niedziele a nie w sobote....moj M tez byl przekonany ze to sobota hehe
Milego dnia zycze!!!

dzis sie taak nawydzierałam na Alexa,że teraz mam doła....ten bunt dwulatka mnie wykończy...jak Alex dostanie szału,to masakra dzis tak się darł z pełną buzią,że zaczął się dusić,ale darł sie ciągle tak samo:no::wściekła/y:

Witajcie!
Dziewczyny te 430 euro to płaciłam 2 lata temu ale przez ten czas nic się nie zmieniło może 50 euro się cena podniosła bo widziałam na ulotce, 1200 euro :szok: to rzeczywiście dużo a w przeliczeniu na złoty....:no: lepiej nie przeliczać...
u nas dziś bez słoneczka ale znów wiatr i zimno....brrrrrrrrrr......kiedy przyjdzie upragniona wiosna????
A TyAniu daleko masz basen, że chodzisz co jakiś czas z Alexem? To dobra rzecz, u nas nie ma basenu w pobliżu ale za to jest piękne morze. No tak, bunt dwulatka ale to przejdzie z wiekiem nie martw się...
A sprawa z wymianą num. telefonu pozostała bez echa i odzewu???:-)
BYLE DO WIOSNY
POZDRAWIAM

Czesc dziewczyny!!! Tak sobie patrze na nasze forum i wypada na to ze zazwyczaj ja pierwsza zagladam;-) ale coz nie ma co sie dziwic moj jedyny obowiazek od rana to ugotowac obiadek i ogarnoc mieszkanko;-)
Dziewczyny mam do was pytanko kideys juz chyba poruszlam ten temat ale nie dostalam konkretnej odpowiedzi:dry:
A wiec ciekawi mnie jak to jest we Wloszech z urlopem macierzynskim??? Czytalam ze przysluguje kobiecie w sumie 5 miesiecy, 2 przed porodem i 3 po a dostaje sie 80 procent wynagrodzenia potem jest wychowawczy przez kolejne 5 miesiecy i tylko 30 procent wynagrodzenia. Chcialam sie was poradzic czy tak faktycznie jest??? I czy kobieta dostaje jeszcze jakies dodatki cos w podobie polskiego becikowego bo slyszalam rozne opinnie???

Witam!dziewczyny cos mi sie dzieje z laptopem:crazy::-(,na forum z trudem weszlam,litery zachodza na siebie,ech mam nadzieje ze sie poprawi a przy tym nie padnie:wściekła/y:.Lila ja sie nie orientuje co do twojego pytania,poniewaz ja pracowalam na czarno,tylko dostalismy 1400e jak urodzilam,chyba cos jak becikowe?a teraz 64e na dziecko mamy,wiec my tyle:-p.Sory dziewczyny,ze wiecej nic nie napisze denerwuje mnie,mecze sie tylko:wściekła/y:.U nas dzisiaj sloneczko i tak ma byc przez kilka dni:-),po poludniu moze cos sie zmieni z moim laptopem,poodpisuje,wiec pozdrawiam,milego dnia:tak::-):-D.

my mamy 100 metrów do morza i 500 na basen:-),tylko,że teraz się przeprowadzamy (ciągle miejscowość nadmorska)i basen nie wiem gdzie się znajduje,a do morza bedzie jakieś1000metrów.na basen chodzimy co tydzień w środęjest to kurs pływania dla dzieci do 3 lat,Alex już umie nurkować a przy tym to świetna zabawa z innymi dziećmi.
aby dostac macierzyńskie 80% musisz pracować oczywiście conajmniej do miesiąc po zapłodnieniu. wiem bo ja pracowałam do końca kwietnia (27 kwietnia zostal poczęty Alex:tak:) i już macierzynskie mi się nie należało zabrakło mi 20 dni. becikowego nie ma-ja dostałam w Polsce 1000zł,1400 to jest macierzyńskie jednorazowe(ja dostałam 1600 w zależności od regionu),no i teraz mamy 164 euro na Alexa (śmiechu warte!)
mój Alex też mnie przeprasza(zwłaszcza jak mnie czymś walnie),ale co z tego...jak nie podnisę głosu to nic nie słucha
u nas dziś 10 stopni ,piękne słońce ,tylko po cholere ten zimny wiatr:wściekła/y:

reklama
Witam wszystkie mamy.Jestem nowa.Tak przez przypadek mi sie wlazlo i chyba raczej zostane.Mieszkam 50 km od Sulmony(AQ), moze ktos jest z tych rejonow.Mam coreczke w wieku prawie 8 miesiecy i jak czytam co wyprawiaja dzieci starsze od niej to jestem przerazona.Juz teraz ma chwile buntu a co bedzie pozniej.Moze ktora z Was ma sloneczko w wieku Victori ?
pozdrawiam

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry