• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

Witam serdecznie :) Mieszkam w Rzymie szukam przyszlych lub obecnych mam ktore mieszkaja we wloszech i pomoga mi sie tu nie zgubic :) Dzis wieczorem pierwsza wizyta, dwa testy pozytywne, wszystko wskazuje na 4t 5d :):biggrin2:
Ivi1 witamy w naszym gronie:tak::-D:-D,i gratulacje:tak::-)!Napewno jestes juz po wizycie,mam nadzieje ze wszystko ok.;-).Jesli bedziesz miala jakies pytania i nie tylko pisz smialo:tak::-),jest tu nas niewiele,ale dziewczyny staraja sie w miare mozliwosci zagladac na ten watek:tak:.Agnieszko dzieki za mile slowa;-):-):-D.Dobranoc!

reklama
Hej, dzieki za cieplutkie przywitanie :tak: Wlasnie widze, ze niewiele tu dziewczyn, czyzby te, ktore mieszkaja we wloszech nie mialy czasu zagladac do internetu?
Lekarz skierowal mnie na badania krwi, dzis rano pojechalismy pobrac krew, wieczorem moj chlopak odbierze wyniki, a ja wiadomosc dostane w pracy, bo wieczorem pracuje w restauracji.
Niestety nie mam umowy o prace, wiec teoretycznie nie pracuje i tu cale moje zmartwienie.. Wiecie moze co moge zrobic, zeby nie musiec wydawac majatku na lekarza w czasie ciazy i ewentualnie pozniej? I moze dostac jakiekolwiek przyslugujace mi pieniazki, zeby nie obciazac wszystkim narzeczonego?
W polsce jestem obeznana, tu niestety nie bardzo, on stara sie robic co moze, ale tez nie jest ekspertem, wiec wole podpytac Was, ktore juz takie sprawy zalatwialy i wiecie co robic:baffled:

Ivi1 ja tez mialam ten problem.Na poczatku ciazy chodzilam do consultorio familiare.W Rzymie tez sa .Nic nie placilam, za USG i wyniki tez nie.A co najlepsze poloznik co mnie przyjmowal pracuje w szpitalu co rodzilam.Dodam ze mialam wszystkie badania robione co kobiety ktore chodzily prywatnie, a nawet wiecej bo mialam podwyzszony cholesterol i cukier.Ja nie narzekam.Masz tu kilka numerow telefonow 068559976,0677306027.Znajdziesz w internecie na Consultori familiari di Roma - Elenco
sprobuj sie dowiedziec. Pytanie dzisiaj narazie nie kosztuje. Po porodzie dostalam jednorazowo 1600 euro i nic wiecej.Teraz na corke az 40 euro miesiecznie z INPS .Nie wiem jak jest w innych regionach.

Aga te numery to do kogo? Powiedz mi jeszcze co musialas zrobic zeby dostac te jednorazowe 1600? Trzeba skladac jakies dokumenty?To samo 40 INPS, co trzeba robic zeby chociaz to otrzymac?

Dziendobry!dzisiaj mam spiacy dzien,albo z cisnieniem jest cos nie tak:dry:,ledwo co chodze,nawet obiadu bardzo nie chcialo mi sie gotowac:tak:.Ivi1 to czekamy do wieczora?a w ogole jak sie czujesz?piszesz ze pracujesz,wiec mam nadzieje ze spanie jak narazie ci nie dokucza?(ja wtedy to potrafilam przesypiac:tak::tak::tak:).Dziewczyny mysle ze juz zauwazylyscie zalozylam nowy temat,mam nadzieje ze nie macie nic przeciwko temu?Jak narazie jest nas malo,ale jak watek bedzie odwiedzany,napewno z czasem bedzie tu nas wiecej:tak::-D.

Cześć dziewczyny,małego położyłam,mąż śpi na kanapie,teściowa sprząta ,no to i ja korzystam!:-)Ivi witaj no i gratuluję! Ja też chodziłam do consultorio:tak:i za nic nie płaciłam.Musisz tam iść powiedzieć,że jesteś w ciąży i oni już powinni się tobą zająć:tak: twój chłopak to włoch?

Zyta, dobry temat
Pamietacie moment jak stwierdzilyscie ze jestescie w ciazy?Moj P. to z testem do apteki polecial czy aby dobrze dziala:-D.W ciagu godziny to juz pol wioski wiedzialo ze jestem w ciazy, bo u nas apteka dziala jak radio europa.Ja na poczatku ciazy to spac nie moglam, dopiero po trzecim miesiacu spalam na stojaco.Aniu odpoczywaj ile mozesz.Ja mam dzisiaj dzien w zabawe a kuku.Viki zaklada na glowe pieluche i czeka az powiem a kuku.Z tego wszystkiego odbierajac telefon powiedzialam a kuku.Milego popoludnia wszystkim.

Ostatnia edycja:
.Ivi1 to czekamy do wieczora? a w ogole jak sie czujesz?piszesz ze pracujesz,wiec mam nadzieje ze spanie jak narazie ci nie dokucza?(ja wtedy to potrafilam przesypiac:tak::tak::tak:)..
Na razie sennosci nie odczuwam i oby jak najdluzej. Pobolewa mnie podbrzusze, jak bym miala zaraz dostac okresu, ale to trwa juz drugi tydzien.. No i biust rosnie zastraszajaco i boli coraz bardziej, male skoki chumoru, czasem sie zloszcze, czasem mi sie chce plakac,a poza tym ok. Z niecierpliwoscia czekam do wieczora,mimo ze ja wiem jaki bedzie wynik, to chyba prawda ze sie czuje :tak:

Cześć dziewczyny,małego położyłam,mąż śpi na kanapie,teściowa sprząta ,no to i ja korzystam!:-)Ivi witaj no i gratuluję! Ja też chodziłam do consultorio:tak:i za nic nie płaciłam.Musisz tam iść powiedzieć,że jesteś w ciąży i oni już powinni się tobą zająć:tak: twój chłopak to włoch?
Tak, on jest wlochem, przedobry chlopaczyna i bardzo sie stara, ale wole zasiegnac rad kobiet ktore maja to wszystko za soba, bo jestescie bardziej doswiadczone, a on przezywa i martwi sie i nie spi mi po nocach, chcialabym wiec jakos mu pomoc, zeby wszystkiego nie zrzucac jemu na glowe..

reklama
Na razie sennosci nie odczuwam i oby jak najdluzej. Pobolewa mnie podbrzusze, jak bym miala zaraz dostac okresu, ale to trwa juz drugi tydzien.. No i biust rosnie zastraszajaco i boli coraz bardziej, male skoki chumoru, czasem sie zloszcze, czasem mi sie chce plakac,a poza tym ok. Z niecierpliwoscia czekam do wieczora,mimo ze ja wiem jaki bedzie wynik, to chyba prawda ze sie czuje :tak:

Ivi witaj gratuluję radosnej nowiny, ja też tak miałam na początku ale później przeszło. Wiesz, żadnych wymiotów, bólu głowy, skoków nastroju nic kompletnie nic...tylko ta senność ale to normalka... i takiego przebiegu ciąży jak ja miałam Ci życzę...oby tylko maleństwo jak najczęściej Ci się dawało we znaki w brzuszku :-D Ja test robiłam 2 razy bo nie mogłam uwierzyć, a później schowałam go na pamiątkę pokażę go synkowi jak urośnie:-) A co do pieniążków to brałam macierzyński ale Ci się należy 1600 euro jak nie pracujesz z comune...Więc pytaj śmiało, my już jesteśmy po także na pewno doradzimy jako doświadczone kobiety...:)Pozdrawiam serdecznie..
Agnieszko a jak Ty się starałaś o te 40 euro z inps? Ty, czy Twój mąż pracujecie? Możesz mi podać jak wygląda jadłospis Twojej małej?
Pozdrawiam resztę...:)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry