czesc dziewczyny, ja od rana nie moglam zalogowac sie na forum, myslalam, ze nie dziala, a tu prosze, Wy sobie szalejecie :-)
pinky!!!! mam dla Ciebie super dobra wiadomosc, dzwonilam dzis do konsulatu i mi powiedzieli, ze pierwszy paszport dla dziecka mozna zrobic w konsulacie od reki na podstawie wloskiego aktu urodzenia (nie potrzeba zadnej rejestracji w Polsce ani PESELU),
jak rodzice sa malzenstwem, a Wy chyba jestescie, to trzeba dostarczyc:
akt urodzenia ten skrocony, wedlug konwencji wiedenskiej plus akt malzenski rodzicow
albo
akt urodzenia zupelny, copia integrale.... (wtedy nie trzeba aktu malzenstwa rodzicow)
i zdjecie dziecka
kosztuje 17 euro, w godzine powinien byc,
oboje rodzicow z dokumentami musza byc obecni
wniosek na miejscu sie wypelnia
a zeby zarejestrowac dziecko:
mozna za posrednictwem konsulatu ale trwa dlugo (w Rzymie 2-3 miesiace) i kosztuje wiecej, wiec pan sugerowal ze najlepiej bedac w Polsce zarejestrowac
ale nawet jakbys chciala przez konsulat to jak jestescie malzenstwem, wystarczy akt malzenstwa, a jak rejestrujecie w tym samym USC co jest akt malzenstwa to nawet tego nie trzeba
jak ktos nie jest malzenstwem to wtedy musza byc akty urodzenia
a co do tej rejestracji w Polsce pan sugerowal wziac ten skrocony akt urodzenia wg konwencji wiedenskiej i KONIECZNIE poswiadczyc w konsulacie i wtedy juz nie trzeba go tlumaczyc tylko zaniesc do USC w Polsce
no i chyba tyle,
nam pozostaje czekac na wloski akt urodzenia, ma byc gotowy w max. 40 dni :-) i o ile nic nie namieszaja nie powinnismy miec problemu zeby do sierpnia zdazyc