reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Witajcie,
kompletnie na nic nie mam czasu...
weekend w pracy. Wczoraj z pracy wyjazd do teatru i powrót późnym wieczorem. W sumie padam...dziś w pracy do 21.
Miałyśmy mieć staż do końca roku przyznany i nie wyszło :( Mamy na 3msc...lipa,bo chyba będę musiała pracować po 12h do końca ciąży.
Poza tym ok. W piątek usg.

Matik- trzymam kciuki aby wszystko było w porządku. Dbaj o siebie!

Dorcia, Piranha, Zakręcona, Nuśka,Kiraa i wszystkie inne dziewczynki- buźki dla Was!

reklama
Cześć wszystkim ! :tak:

odpalam kompa w ciężki poniedziałek (po zmianie czasu jeszcze cięższy niż zwykle), a tu taka miła wiadomość:

Matik - mega &&&&& za dwie mocne krechy (a po cichu GRATULACJE!!!) :-D:-D:-D

mamakaja - &&& za jutrzejszą wizytę :-) a tak swoją drogą ta żona kuzyna to bezczelna jest! :no:

Airfix - zdrówka życzę :happy2:

Dorcia - fajnie, że tak szybko udało Ci się znaleźć pracę :tak: Pamiętaj jednak, że zdrowie jest najważniejsze!

Kiraa - cały czas trzymam &&&

Syla1205 - witaj :-)

Nuuuśka - mocne &&& za Twoją Olusię - oby ze słuchem było wszystko ok!

Aljul - mam pytanie dotyczące tych tui szmaragdowych ;-) chciałabym obsadzić działkę (na której jeszcze nie mieszkam ;-) - żeby jak najszybciej odgrodzić się od drogi i sąsiada - kiedy należy sadzić takie tuje i w jakiej odległości, żeby powstał gęsty żywopłot?

mamakaja, no to mega kciuki za jutrzejszą wizytę, normalnie doczekać się nie mogę. Doczytałam o żonie kuzyna, szok jak to niektórzy ludzie mają tupet.

gorgusia, jejku, musisz dbać o siebie :-(

Matik, prawdopodobnie nie będzie jeszcze nic widać, zdarza się jednak, że widać już 2 mm pęcherzyk w okolicy 3t5d (czyli przed terminem @). Jednak obecność pęcherzyka za wiele nic nie powie, jesteś w ciąży na 100% (tylko kciuki by się utrzymała i żadne przeciwciała jej nie niszczyły), najwięcej byłoby "widać" z przyrostu bety więc szkoda, że u Ciebie to badanie nie jest takie łatwe i szybkie jak w PL. Trzymam kochana mocno kciuki i czekam na zdjęcie pięknej krechy testowej.

Nuuuśka, odświeżam wykres i ciągle nic, daj znać jak się sprawy testowo-temperaturowe mają :-) Nie ustrzeliliście wczoraj serducha? ;-)

Katriina ja też jeszcze nie mieszkam na swojej działce a pierwsze tuje kupowaliśmy jakieś 6-7l temu jako maleńkie (40cm) krzaczki i stopniowo dokupowaliśmy co roku po trochu i w tej chwili cała działka jest obsadzona. Sadziliśmy je na wiosnę lub na jesieni bo wtedy najlepiej się przyjmują w odległości 50-60 cm (choć nie wiem czy nie są za gęsto posadzone). Tak jak pisały dziewczyny ten gatunek jest cały czas zielony i nie jest wymagający.

Kate a jak duża jest Twoja działka? U mnie 11 arów więc z ciekawości muszę i ja kiedyś podliczyć ile my wsadziliśmy tych krzaczków
A masz może jakieś swoje ulubione i godne polecenia krzaczki? u mnie troszkę ich rośnie i też mogę kilka nazw Tobie podesłać. Kilka lat temu zasadziliśmy drzewko TULIPANOWIEC i czekamy aż pojawia się kwiaty. Podobno tak mają wyglądać i zacząć kwitnąć po 7 latach

Hej kochane !

Na wstepie pragne Wam na prawde z calego serducha podziekowac za kciuki, mysli i dobre slowa odnosne Olusi - nie wiem jak to zrobilyscie ale pomoglo !! :tak: Wyniki lewego uszka lepsze od poprzednich ( gdzie juz tamte byly dobre ), zabieg na razie odroczony na pazdziernik, miesiac wczesniej mamy sie zapisac na wizytke kontrolna, zrobic powtorne badanie tympanogramem i wtedy zobaczymy co dalej, ale doktorka powiedziala, ze jestesmy na coraz lepszej drodze do pelnego wyleczenia, zabieg juz odroczony drugi raz wiec kurcze wierze ze i ten pazdziernikowy nie dojdzie do skutku.
Najbardziej ciesze sie, ze nie bedzie miala przeszkod na zielonej szkole zeby bawic sie z innymi dziecmi w wodzie, bo maja dwie wycieczki do Aquapark-u, i szkoda by bylo gdyby Ola jako jedna siedziala na krzeselkach i czekala na inne dzieci :zawstydzona/y:

aljul tak myslalam ze chodzi Ci o tuje szmaragdowe kochana, powiedz mi, je mozna bez problemu trzymac caly rok na balkonie ? Wiem, ze rosna duze, ale mnie wlasnie zalezy na roslinie, ktora ze tak powiem, zarosnie Nam jedna czesc balkonu, w ktora uwielbiaja gapic sie sasiedzi..:dry:a swoja droga sa przesliczne, o wiele bardziej podobaja mi sie od cyprysow, zreszta te jak mowilas, trzeba za zime chowac do domu, a to mimo wszystko problem, jak masz ich wiecej niz 3 :-p

piranha kochana testu jeszcze nie robilam dzis, bede robic o 16.00, tempka dzis nisko, ale spalismy przy otwartym oknie, bo w nocy cieplo, wiec moglo miec to wplyw na wartosc, ale od rana boli mnie prawy jajnik, kluje lekko, mam nadzieje, ze cos zaczyna sie dziac, kurcze okropne sa takie cykle, w przyszlym cyklu chcialabym sprobowac cykl z samymi ziolkami, bez estrofemu, taki jeden cykl zebymy zobaczyly jaka bedzie roznica, i moze udalo by sie z usg zeby podejrzec endo, bo mnie sie wydaje powiem Ci, ze u mnie chyba estrofem mam wplyw na kolejny cykl bo to endo z 9dc - 6,3mm nie wierze ze tak ladnie uroslo po zaledwie 2 tabletkach ;-)a Ty jak uwazasz ? serducho bylo wczoraj, mialo byc przedwczoraj ale Ł. padl wczesnie i nie chcialam go meczyc.Jak weekend sie udal ?

U mnie dzis ciezki dzien, dziewczyna ktora byla ze mna na zmianie odeszla, wiec teraz bede miec pewnie mniej czasu w ciagu dnia zeby do Was zagladac, dopiero po pracy. Dwa tygodnie temu odeszla dziewczyna z drugiej zmiany, i w sumie to jestesmy teraz tylko dwie do obstawienia dwoch zmian...:no: jakos mnie to zdolowalo, bo kurde znowu taka sytuacja, gdzie wydawalo sie, ze bedzie juz dobrze, ze kobieta zostanie na stale, a tu prawda niestety okazala sie inna. Jutro bedzie armagedon, to wiem :nerd:

Ostatnia edycja:
Piranhapisalam dzisiaj rano ale pewnie nie mialas kiedy przeczytać.Moglabys proszę zobaczyc na moje wyniki tarczycowe czy sa w miare ok?? i na wyniki mojego M ? sa widoczne w stopce. Bede bardzo wdzieczna

Nuuusiu fajnie że nasze kciuki pomogły. Bardzo się ciesze z dobrych wieści dotyczących zdrówka Olci:-):-):-)
Tego gatunku z pewnością nie trzeba chować na zimę do domu - ja bynajmniej nic o tym nie wiem, a jak zależy Ci na szybkim przyroście to można je podsypać na wiosnę lub na jesieni nawozem.

Ostatnia edycja:
Vivienko a robiłaś estradiol? mąż może przystępować do robienia chłopaka jak na moje oko, a u Ciebie testosteron raczej dziewczynkowy, wapń też wysoki:-)z estradiolem to chyba nie trafiłaś w ten 2-3dc? tak pamiętam?

Vivienko a robiłaś estradiol? mąż może przystępować do robienia chłopaka jak na moje oko, a u Ciebie testosteron raczej dziewczynkowy, wapń też wysoki:-)z estradiolem to chyba nie trafiłaś w ten 2-3dc? tak pamiętam?

Dziekuje :* Tak ilaczku robilam estradiol i inne badania w 3 dc ale musze czekac tydzien na wyniki,maja mi przyslac je do domku bo w Pl bylismy tylko do soboty.Mezu robil gdzie indziej badanka dlatego mial wyniki od reki :baffled:
wiem wlasnie ze testosteron mam za niski:wściekła/y: bierzesz jakies inne suplementy jeszcze na testosteron? Czy tylko to co jest na lsicie? TT juz nie bierzesz prawda?
L arginina albo l carnityna jest chyba odpowiedzialna u kobiet za wzrost testosteronu prawda?Czy cos pogmatwalam? Czy byl to jakis inny suplement?
Wapn i magnez powinny same sie zbic skoro teraz nie jem za duzo tych mineralow albo?

reklama
Nuuuśka, juuuupiiii, strasznie się cieszę i też wierzę, że uda się bez zabiegów a Olusia będzie mogła już niebawem pluskać się w wodzie z innymi dziećmi. Pięknie tempka poleciała, ja czuję, że owulka tuż tuż. Gdzieś kiedyś dziewczyna na bocianie pisała, że u niej Estrofem działa przez 2 cykle więc warto dać temu szansę (w razie co bo wciąż trzymamy kciuki za ten cykl :-)), zresztą były prowadzone badania, które potwierdziły, że łykanie estradiolu w FL poprawia kolejny cykl. Daj znać jak tam test. A Ty sprawdzałaś poziom FT4? Czytałam, że nadmiar hormonów tarczycy może blokować receptory estrogenowe sprawiając, że estrogeny działają w organizmie mniej efektywnie (np. na endometrium).

Vivienka, nie doczytałam niestety :-( Według mnie z tarczycą jest w porządku, byłoby źle gdyby FT4 było wysokie (tak jest przy nadczynności tarczycy). Jednak jeśli to nie tarczyca ale przysadka (lub podwzgórze) funkcjonuje nieprawidłowo to niskiemu poziomowi hormonów tarczycy towarzyszy (odwrotnie niż w niedoczynności tarczycy) niskie TSH, Twoje FT4 jest niby w normie ale dość niskie. W przypadku naczynności przysadka zmniejsza TSH by spowodować spadek hormonów tarczycy a tarczyca i tak za dużo ich produkuje. Przy nieprawidłowej pracy przysadki lub podwzgórza organizm powinien zwiększyć poziom TSH z uwagi na niski poziom hormonów tarczycy a tego nie robi, jest więc niskie i TSH i FT4. Warto więc np. w kolejnym cyklu powtórzyć badania i w razie co zgłośić się z tym do endokrynologa. M ma bardzo dobre pod kątem planowania syneczka wyniki :-D

Do góry