ja dostaje 585 rodzinnego i 375 elterngeld bo w domu jest dziecko ktre nie ma 3 lat to wtedy jest te 75 e wiecej , powinnam dostac jeszcze na nadie bo nie ma 6 lat ale nie wiem czemu nie przyznali , bo pisze ze jak w domu jest noworodek i dziecko do 3 lat i do tego jeszcze do 6 to sie nalezy wiecej tylko to zalezy od landu u nas nie dostalam , i dostalam wyprawki 400e albo 300 juz nie pamietam ;/
i teraz jeszcze sa pieniadze na dziecko chyba 150 e nie pamietam jak dziecko do 3 lat nie idzie do przedszkola to ci placa ja sie juz nie zalapalam ;p i w landzie gdzie mieszka moja kuzynka dawaja dodatkowe pieniadze , tam od bawarii sa wieksze jakies takie zasilki tu gdzie ja jestem to tylko takie te podstawowe mamy
Landeserziehungsgeld
Wysokość świadczenia.
Jak pisaliśmy wyżej, Landeserziehungsgeld jest zależny od dochodów. Aby otrzymać zasiłek na dziecko urodzone po 01.04.2008 dochód nie mogą przekroczyć:
- 25 tys. euro w przypadku pary / małżeństwa
- 22 tys. euro w przypadku osoby samotnej
Wymienione progi ulegają podwyższeniu o 3140 euro na każde następne dziecko (pod warunkiem, że jest na nie pobierany jest zasiłek rodzinny).
W zależności od liczby dzieci najwyższa miesięczna suma jaką możemy uzyskać wyniesie:
- 150 euro na pierwsze dziecko
- 200 euro na drugie dziecko
- 300 euro na każde następne.
Świadczenia otrzymywane z za granicy, a które porównywalne są z Landeserziehungsgeld mogą mieć wpływ na jego zmniejszenie.
Landeserziehungsgeld - Bawaria 24
to jest to cos u nas tego nie ma
teraz wiem czemu on wyjechala tak szybko z polski bo mowila ze tu tyle kasy dawaja
Matik a masz zamiar przeprowadzic sie do niemiec?