reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Co do piwka to żartowałam oczywiście :-D, to tylko mały procent czynnika dotyczącego hormonów a jak same widzicie tych czynników jest aż 7 :-) Zresztą podobno piwo jest bogate w potas :-)

A teraz następna ciekawostka (w wielkim skrócie) z e-Booka:

Plemniki z chromosomem Y są naładowane dodatnio, jony potasowe i sodowe są również dodatnie ale podnoszą pH, śluz o wysokim pH jest naładowany ujemnie, komórka jajowa musi być naładowana ujemnie by przyciągnąć męskie plemniki. A teraz jak tego dokonać ...zjadasz duże ilości sodu i potasu, powoduje to wzrost pH śluzu i jego ujemne naładowanie co przyciąga i wzmacnia plemniki męskie. Jony potasowe łączą się z plemnikami męskimi i dodają im szybkości. Potas zaczyna łączyć się w łańcuchy, które przyspieszają tylko plemniki męskie. Kiedy plemniki dotrą do komórki jajowej to jej naładowanie powinno być ujemne jeśli śluz ma wysokie pH. Komórka jajowa nie ma pH ale jest otoczona śluzem o wysokim pH co przyciąga męskie plemniki (śluz o wysokim pH jest bogaty w jony naładowane ujemnie).
Jeśli starasz się o dziewczynkę to musisz zapewnić sobie bogactwo jonów naładowanych ujemnie (niskie pH śluzu), to spowoduje naładowanie komórki jajowej dodatnio i przyciągnie plemniki z chromosomem X, które naładowane są ujemnie.

reklama
Pianha ty nie żartuj bo ja tu prowadzę gruby zeszyt i notuje wszystko co piszesz :cool2:
i jak uda się dziewucha to chyba padne ci do stóp.
tylko angielskiego nie znam i nie moge poczytac na tamtym forum;/

witajcie ,poczytałam co i jak pisałyscie ,ale juz za duzo nie odpiszę bo wychodzę z dzieci -jedziemy do Poznania na zakupy ciuszków.

Pirania dzięki-zobaczę jaka będzie tempka jutro i sie wyjasni,ale....czuje sie tak cholernie normalnie -nawet pół objawu nie mam do tego tempka spada więc co tu dużo pisać..

Truskaffka witam Cie -rozkładaj kocyk ;)

Nulka widziałam i Ciebie-pozdrówka;)

Kosma,Axarai,Bella i reszta gangu Olsena WITAJCIE ;)))

lecęęę będę wieczorkiem;)

jej juz to czuje ze w piatek bede sie bardzo denerwowac za Was wszystkie:szok: oby kazdej z Was sie udalo i zaby kazda z Was zobaczyla 2 tluste kreseczki. alez byloby super:tak::tak::tak: trzymam juz kciuki :tak:

piranha
moja przyjaciolka jej pewna ze jej 2 corka jest ze stosunku ktory odbyl sie na 2 przez @ poniewaz w danym miesiacu jej maz byl za granica, wrocil przed swietami i tylko wtedy mieli sex. potem pojechal i tez juz nie bylo przytulanek. pozatym moja przyjaciolka miala juz paromiesieczna coreczke i za nic nie chciala 2 dziecka wiec wydawalo jej sie ze w danym czasie sex bez zabezpieczniea jest bezpieczny :-D myslala ze skoro w polowie miesiaca planowo miala sluz plodny i bole jajnikow to owulacja byla i pozwolila sobie na sex na 2 dni przed okresem.w dodatku ten okres przyszedl zgodnie z planem, tyle ze byl krotszy. a potem w tym nastepnym miesiacu juz nie pilnowala i nie pamieta czy miala owulacje czy nie bo meza nie bylo wiec to nie bylo wazne. dlatego byla w szoku jak test wyszedl pozytywnie.
a moze ona miala 2 owulacje? bo slyszalam ze i takie sie zdarzaja?

mama glowa do gory, a co Ty nie wiesz ze brak objawow to jeden z objawow?:tak: ja tez nie mialam zadnych ale to absilutnie zadnych objawow i az mnie skrecalo jak czytalam ze dziewczynon bola piersi, maja mdlosci, dokucza podbrzusze, a u mnie wielkie NIC. dopiero na 2-3 dni przed terminem nagle piersi mnie tak zaczely bolec jak przy nawale, ale potem przestaly. no i byly wieksze od tego moementu.
takze glowa do gory:tak:

Ostatnia edycja:
jak sadzicie od kiedy mozna robic test z kapusty? bo jak pamietam predzej tochyb wiekszosci sie sprawdzil ?
za jutrzejsze testowanie
140.gif

Julian mnie brzuch zaczął boleć już w 20dc, cały czas tak jak bym miała @ dostać, a dziś rwie mnie mocno, aż nospe musiałam zapodać:szok: no ale małpy nie ma, i żeby Nam nie przyszła Ty Też na bolący brzuszek narzekasz?

A teraz jeszcze o metodzie O+12 (czyli coś m.in. dla Ciebie Gal :-)):

Ta metoda ma większa skuteczność jak metoda Shettlesa. Należy zachować wstrzemięźliwość przez minimum 7 dni a następnie odbyć jeden stosunek w okolicy 12 godzin po owulacji. Metoda ta jest lepsza gdyż można lepiej kontrolować swoje pH. W tej metodzie mamy tylko jeden dzień na przypilnowanie niskiego pH, w przypadku metody Shettlesa jest to kilka dni a pH może np. podnieść się w nocy kiedy będziemy spać i nie będziemy nawet o tym wiedzieć.
Najpierw należy wyczekiwać pozytywnego testu owulacyjnego, testów nie należy robić z rana gdyż po nocy zawsze będzie LH w moczu. Jeśli test wychodzi pozytywny to owulacja może nastąpić w przedziale 8-48h. Należy teraz rozpocząć obserwację śluzu oraz szyjki macicy. W czasie owulacji zazwyczaj śluz jest rozciągliwy a szyjka miękka (jej wysokość może być jednak różna u różnych kobiet więc nie należy brać jej pod uwagę). 12 godzin po owulacji szyjka zaczyna się robić twarda a śluz zmienia się z płodnego na kremowy bądź od kremowego do suchego. Starania powinny być w przedziale O+12 do O+20. Zaleca się mierzenie temperatury gdyż to jedyny sposób by określić czy owulacja wystąpiła. Po staraniach należy zadbać o niskie pH. Należy zrobić kwaśną irygację 1 godzinę przed staraniami jeśli pH wynosi 5 lub powyżej, co pół godziny po staraniach należy sprawdzać czy pH wciąż jest niskie. Jeśli pH wzrośnie to należy zrobić irygację z 1-3 ml płynu by je obniżyć. 4 godziny po stosunku należy włożyć tampon nasiąknięty kwaśnym roztworem (np. roztwór wody i cytryny) i pozostawić go w środku na 4 godziny. Należy utrzymywać pH na poziomie 4-4,5 dopóki nie nastąpi skok temperatury na wykresie (co potwierdzi przebytą owulację).

W metodzie Shettlesa należy starać się 2-3 dni przed owulacją i utrzymywać niskie pH aż do owulacji (należy zatem często sprawdzać pH i w razie co je obniżać).

Podobno dieta jest najważniejszym czynnikiem wpływającym na zaplanowanie płci dziecka.

juliana, podobno często przed pozytywnym testem ciążowym dziewczyny czują się tak jakby @ miała zaraz przyleźć :-)

axarai, moje kciuki już są zarezerwowane dla Was na piątek rano, obyście wszystkie ujrzały magiczne 2 kreseczki na swoich testach! :-)

tusia, uda się na pewno!!!
t2027.gif

reklama
Do góry