nullka, nie mierzyłam pH po orgazmie gdyż pH zaczęłam mierzyć tuż przed starankami w cyklu w którym się udało :-) Co do zmiany pH po orgazmie (ale oczywiście takim bez spermy w środku :-)) to właśnie nie mam pewności czy to wyklucza "LIS" ...bo tak sobie myślę, że podczas orgazmu powstaje inny rodzaj śluzu (a ten "LIS" występuje w śluzie szyjkowym, kobieta może mieć np. gęsty i lepki śluz a podczas orgazmu powstanie i tak przezroczysty i bardziej płynny) ...muszę poszukać czy jest coś o tym. Najbezpieczniej by było chyba zrobić eksperyment i wypić np. napój sodowy (podobno szybko podbija pH), ale oczywiście w bezpiecznej odległości od staranek :-)
Gal, wow, jaki piękny skok tempki, czyli jednak miałaś wczoraj owulkę i miałam nosa mówiąc, że ten spadek to wyrzut estrogenów przed owulką :-) - piękny wykres! Piszesz, że suplementy nie działają a na wykresie zaznaczyłaś, że w dniu owulki śluz był lepki - to duży sukces i ogromne szanse na dziewczynkę! A propos takie uniesienie się na chwilkę na pewno nie zaburza tempki. Skok wcale nie musi być stały, wystarczy że pochodziłaś te 20 minut i już mogło mieć to wpływ na tempkę - miarodajne jest porównywanie tylko pomiarów mierzonych w takich samym warunkach. A ten tampon to zwykły tampon ale nasączony roztworem wody z limonką. Faktycznie szkoda, że nie zadziałaliście dziś rano, według mnie owulkę miałaś wczoraj wieczorem (tym bardziej, że czułaś kłucie w prawym boku) lub w nocy - poranne staranka byłyby idealne, po południu może być za późno ale warto spróbować! Zgadzam się, że przy odstępie 2,5 dnia nie byłoby wielkich różnic, a już nie ma to wielkiego znaczenia gdy M ma kiepskie plemniki.
Kinga, spadek progesteronu i tempki w okolicy 7 dpo to częsta sprawa, najwyższy poziom progesteronu jest w okolicy 7 dpo i potem najczęściej spada. Organizm nie wie, że jest w ciąży dopóki zarodek się nie zagnieździ (zarodek zmierza sobie do macicy dzieląc się) i dopiero po implantacji tempka rośnie - stąd często na wykresie widzimy spadek a potem tzw. drugi skok tempki. Tak więc kochana czekamy na 2 skok :-), u mnie był on w okolicy 11 dpo ...ale może być on wcześniej jeśli zarodek szybciej się zagnieździ. Zaciskam kciuki!!! &&&&&&&&&&&&&&&
Kosmo, rozumiem Ciebie doskonale kochana! ...pewnie większość osób mając silne marzenie o córce poczułaby dokładnie to samo ale część nie umiałaby się do tego przyznać ...a ja bardzo szanuję tak wrażliwe i szczere duszyczki jak Ty! Chyba tak jak pisze Czarodziejka najwięcej krzywdy czyni otoczenie swoją presją i dopytywaniem. Właśnie zerknęłam na fotkę - śliczny chłopaczek jak nic! Raz jeszcze kochana gratuluję! Kup dziś syneczkowi jakieś śliczne malutkie ciuszki i pochwal się tymi słodkimi zakupami! Co do 3 dzieciątka to doskonale Ciebie rozumiem gdyż nasi synkowi to podobne charakterki mają i łatwo nie jest :-) ...ale zapewne drugi synek będzie spokojnym, ładnie śpiącym aniołkiem i zapragniesz jeszcze 3 dziecka! A dzieci tej samej płci mogą mieszkać w jednym pokoju, wszystko zależy od charakterów dzieciaczków, ja prawie cale dzieciństwo dzieliłam pokój z siostrą i bardzo dobrze to wspominamy!
Truskafffko, to może być jak najbardziej po przytulankach! Wtedy obraz śluzu jest zaburzony i jest właśnie tak ślisko, wiele osób na wykresie zaznacza wówczas zmieszanie śluzu ze spermą.
patrysiu, życzę wszystkim super śpiących i spokojnych dzieci ale zawsze to raźniej jak człowiek wie, że nie jest sam ze swoimi problemami

A szanse faktycznie na córeczkę są duże!!!
Mama05, a gdzie dzisiejsza tempka na wykresie bo mi już ręce sinieją od zaciskania kciuków! :-)