o właśnie opinie czytałam i chwalą sobie a jest fajny z tego względu ze można z niego zrobić huśtawkę, leżaczek i krzesełko. Ja też mieszkanko małe mam ale na hustawkę jeszcze miejsce mam akurat przy łóżeczku.
Czekam teraz na bramkę bo nie mam drzwi w pokoju i muszę jakoś moje 2 konusy przyblokować, żeby mi się nie pchały do pokoju bo z yorkiem jeszcze ok ale gorzej z huskim - strasznie sierści dużo a ona uwielbia wpaść mi do pokoju i pięknie otrzepać sobie futro...a potem pełno kłaków na podłodze. Montujemy bramkę i nie wlezą
na to trafiłam w necie
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/jasia_zabila_szczepionka_euvax_b_78836-1--1-d.html aż sie poryczałam, najgorsze że nadal ta sama jest używana w szpitalach i podawana 2 godziny po urodzeniu.
"
Wstrzymana dystrybucja szczepionki Euvax B
Główny Inspektor Sanitarny nakazał wstrzymać dystrybucję i wykorzystanie szczepionki przeciw wirusowemu zapaleniu ... Główny Inspektor Sanitarny nakazał wstrzymać dystrybucję i wykorzystanie szczepionki przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu B. Dwa dni temu Główny Inspektor Farmaceutyczny podjął decyzję wstrzymującą obrót specyfikiem Euvax B. Jej podstawą były pojawiające się zgłoszenia niepożądanych odczynów poszczepiennych związanych z podaniem substancji. Jest to zespół objawów chorobowych wywołanych przez szczepienie. Nadano jej rygor natychmiastowej wykonalności ze względu na uzasadnione wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa stosowania tej substancji. Chodzi o zawiesinę do wstrzyknięć w opakowaniach 1 i 10 dawkowych. Jednocześnie Główny Inspektor Sanitarny zwrócił się do Ministra Zdrowia o dokonanie pilnego interwencyjnego zakupu innej szczepionki przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu B. Chodzi o to, by nie wstrzymywać szczepień u niemowląt urodzonych przez matki zakażone HBV. To bowiem prowadziłoby do wysokiego prawdopodobieństwa zakażenia tych dzieci groźnym wirusem. Pierwsza transza szczepionek już trafiła do Stacji Sanitarno - Epidemiologicznych."
źródło
http://www.news.portalisko.pl/news/view/10290/wstrzymana_dystrybucja_szczepionki_euvax_b
dziewczyny jeśli chcecie szczepić na WZW B /bo jeśli nie jesteście nosicielkami wirusa żółtaczki to nie musicie szczepić w szpitalu na nią/ to pytajcie jakie szczepionki podają i nie pozwólcie na podanie Euvaxu B /zawiera najwięcej rtęci/ - są zamienniki kosztują nie dużo /Engerix około 45 zł/, można kupić swoją i podać w szpitalu np. najlepiej
HbVaxPro[FONT="]
ewentualnie [/FONT]
ENGERIX - ma mniej szkodliwych substancji niż Euvax B. Szpitale mają spore zapasy Euvaxu B więc nie wiadomo czy nie szczepią nim jeszcze. Euvax produkuje koreański koncern LG
ma-mi sprawdź w książeczce Piotrusia czym zaszczepili w Latawcu na żółtaczkę i podaj nazwę tej szczepionki, ok? Mam nadzieję, że nie podają już tego Euvaxu.
znalazłam też wypowiedź lekarza na temat szczepień - około 8 minutowa wypowiedź, dość ciekawa. Nie jest to lekarz związany z polskim koncernem farmaceutycznym więc myślę, ze wypowiedź jest obiektywna i nie wpływa na nią "żądza pieniądza" jak na wielu naszych polskich pediatrów.
http://www.youtube.com/watch?v=bBZ1G-FHz38&feature=player_embedded