reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Dziewczyny ze starań 2022 - bez tabu

Ja w zeszłym roku byłam na chorobowym 6 tyg, w trakcie mojej pracy i dostałam 614 zł chorobowego🙄
Jestem na własnej działalności.
Do tego w trakcie l4 nie możesz wykonywać żadnych obowiązków firmowych, nawet wystawianie faktur, więc w zależności od rodzaju działalności, możesz stracić klientów.
Niektórzy adwokaci którzy byli na macierzyńskim bali się nawet mi za fakturę ze swojego konta zapłacić jak miałam substę - wiec zastępstwo tez potrafi być problematyczne w tej sytuacji

reklama
Poza tym ja jestem na małym ZUSie wiec tez nie płace pełnej składki chorobowej - nie byłoby mnie na to stać
Ja jestem na tym mały zus plus.
I jeśli zajdę w ciążę to macierzyńskie mnie czeka 1000 zł przez rok. Ale chociaż tyle dobrego, że w trakcie macierzyńskiego można wykonywać obowiązki firmowe to będę musiała pracować z domu razem z niemowlakiem🤡

I co śmieszne, wystawiać faktur nie możesz ale opłacać tak xD i zus trzeba płacić, a oni z chorobowym też się spóźnili kilka tygodni i dopiero później mi naliczyli nadpłatę na zusie. Bo jakbym nie zapłaciła zusu to już bym chorobowego nie dostała
A jakbyś chciała zawiesić działalność na czas macierzyńskiego, Ale ktoś Ci zapłaci z opóźnieniem w tym czasie i musisz mu z tej okazji wystawić rachunek to musisz sobie odwiesić działalność, co i tak trzeba zrobić na miesiąc ;)

Poza tym ja jestem na małym ZUSie wiec tez nie płace pełnej składki chorobowej - nie byłoby mnie na to stać
A nie bierzesz pod uwagę powyższenia wymiaru składek, żeby mieć macierzyński sensowniejszy? Bo przy małym Zusie to chyba tylko kosiniakowe trochę ratuje sprawę i wychodzi tego macierzyńskiego 1000 PLN miesięcznie.

Ja jestem na tym mały zus plus.
I jeśli zajdę w ciążę to macierzyńskie mnie czeka 1000 zł przez rok. Ale chociaż tyle dobrego, że w trakcie macierzyńskiego można wykonywać obowiązki firmowe to będę musiała pracować z domu razem z niemowlakiem🤡
Ja tego na razie nie widzę. Bo co mi z tego, ze mogę pracować z domu, jak gro obowiązków wykonuję poza nim. ;)

A jakbyś chciała zawiesić działalność na czas macierzyńskiego, Ale ktoś Ci zapłaci z opóźnieniem w tym czasie i musisz mu z tej okazji wystawić rachunek to musisz sobie odwiesić działalność, co i tak trzeba zrobić na miesiąc ;)
Mam taki rodzaj działalności, że zeby utrzymać klientów, nie mogę zawiesić nawet na 2 tygodnie 😪

A nie bierzesz pod uwagę powyższenia wymiaru składek, żeby mieć macierzyński sensowniejszy? Bo przy małym Zusie to chyba tylko kosiniakowe trochę ratuje sprawę i wychodzi tego macierzyńskiego 1000 PLN miesięcznie.
Aktualnie jak się podwyższy w ciąży to ZUS to podważa i idzie do sądu i nie płaci nic. Być może po 10 latach nawet wygrasz i coś dostaniesz, ale jakby nie w tym rzecz ;)

reklama
Do góry