reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Franuś, 30 tc, 1010kg

Z Vatem to juz pewnie wiecie - pani rzecznik MF powiedziała, ze zostanie zniesiony, ino...nie wiadomo kiedy..
W sumie to myślałam, że sukces, a tu taki...jakby to powiedzieć połowiczny :crazy: Ten podatek jest zupełnym bezsensem, przecież wiadomo, że mało kto jest w stanie płacić za takie turnusy z własnej kieszeni, i wiadomo też jak jest ciężko zebrać na nie pieniądze...

Jak widzę, czeka Was niestety znów jeżdżenie :(

Tak z ciekawości zapytam czy ten Instytut Masgutowej to jest przy Pretficza we Wrocławiu? Tyle razy tamtędy przechodziłam i dopiero niedawno zauważyłam ten napis.

reklama
Tak, na Pretficza:)

Mąż dziś próbował nam kupic bilet na IC Wrocław-Warszawa. I dupa:wściekła/y: Zawsze ten sam cyrk:wściekła/y: "Moge wybrac tylko miejsce, wagonu i przedziału nie":wściekła/y: Tym razem oprócz krasnala, walizki i torby podręcznej będę miała jeszcze wózek..:szok: więc zalezy mi na przedziale blisko wejścia, blisko przedziału konduktorskiego, zeby panowie mieli baczenie na wózek na stacjach.. Ale sie wkurzyłam... Zadzwoniłam na infolinię IC, powiedziano mi, ze wybrac można...wszystko:wściekła/y: Mało tego, IC od 1.11 wprowadziło pomoc dla niepelnosprawnych w swoich pociagach! Musze zgłosic do 24 godz przed wyjazdem, jakim pociągiem jadę i bede miała pomoc przy wsiadaniu, wysiadaniu i w czasie podróży! Z wsiadaniem problemu nie ma, przynajmniej we wrocku, ale gorzej z wysiadaniem.. Ostatnio walizka mi sie zaklinowała w drzwiach wagonu (tych koło WC), wszyscy stali za mną pomrukując ino, ze zatarasowałam wejści:wściekła/y::wściekła/y: ja z młodym na reku, pot mi sie lał po tylnej części ciała, w końcu wsciekła poprosiłam faceta za mną żeby mi pomógł:wściekła/y: A najbardziej rozbrajają mnie panowie wysiadający z przedziału w Wawie Centralnej - zmykaja szyyyybciutko, zeby mi czasem walizki z góry nie ściagnąć!:wściekła/y::szok: Co za ludzie! Dobra, wysmarowałam maila na specjalny adres IC dla niepełnosprawnych, zobaczymy co mi odpiszą.

To jest jakaś masakra - w Jeleniej o wszystkim albo nie wiedzą albo dowiadują się ostatni... Mam nadzieję, że odpiszą i pomyślnie się wszystko zakończy...

Też nie wiedziałam, że w IC takie udogodnienia, ja jeżdżę jak narazie TLK, a tam jest przedział dla matki z dzieckiem, spacerówkę wstawiałam do przedziału i mała tak sobie jechała z Warszawy... A ten przedział jest blisko wyjścia. A że ludzie to gbury i świnie to też wiem, bo jak wysiadałam z małą na rękach to mało mnie nie przewrócili, żeby tylko się wcisnąć do tego pociągu. Parę soczystych słów poleciało z moich ust w ich stronę.
Trzymam kciuki za wizyty :-)

Dorota, ale wiesz ile ja bym TLK jechała? I tak z domu wyjeżdżamy o 7.30 a w Wawie jestem o 16.30.
Z IC zero odpowiedzi. Akcja "pomocna dłoń" - chyba skonam:wściekła/y:

Wiem ile byś jechała ;-) toż to koniec świata :-D A u nas znów nie staje żaden IC, albo jeden jakiś, wszystko wylatuje w Zawierciu i leci dalej na Śląsk. Muszę więc się tłuc TLK do domu...
Ciekawe kiedy Ci odpiszą, oby zdążyli :no:

Akcja z IC zakończona. Miałam dzis i telefon i maila nawet:) Otrzymałam gwarancje pomocy przy wysiadaniu na stacji Wawa Wschodnia.
Amen:)

Wrócilismy jakies 2 godz temu od dr Łady.
Co tu dużo mówić, wg dr będzie i diplegia spastyczna (to mówiła juz ostatnio) i dysartria spastyczna.

Oto fragment notatki, jaka dr sporządziła:
(...) Kwalifikowany do grupy wysokiego ryzyka PCi.
- cechy lekkiej hypotonii oralnej z elementami hypertonii w obrębie stawów żuchwowych
- grupa wysokiego ryzyka dyzartrii spastycznej (susp.)

* dr powiedziała że dysartria bedzie, to pewne, ino młody za młody żeby już wpisać to jako rozpoznanie.
Spytałam (cos mi się po głowie kołatało jeszcze z tej dziedziny językozn.), że dyzartria to zaburzenie w artykulacji głosek, pytam ino których. Odpowiedź: wszystkich.. Ino samogłoski będa prawidłowe. ... dr Masgutowa też mówiła, ze z mowa będzie kiepsko. Trzeba uwazac żeby nie doszło do wtórnego opóźnienia w rozwoju, bo Franiu nie będzie np potrafił zadawać pytań i na skutek tego nie bedzie mógł sie rozwijac poznawczo...:(. Składnia zdania będzie ok. No i że współpraca z logopeda na lata.

I dalej:
Rozwój komunikacyjny:
- opóźnienie rozwoju mowy w stopniu lekkim
mowa bierna - w granicach wieku skorygowanego
mowa czynna - 10-12/12

Dobrze choc, ze ręce super sprawne

W piątek Masgutowa
Kłerwa, niech ktoś wreszcie powie, ze jest dobrze..

JA powiem. Jest dobrze. jest super dobrze. Przeciez miało byc 100 x gorzej, prawda?

Przeczytałam, podoba mi się ostatnie zdanie i tego się kobieto trzymaj. A co będzie czas pokaże, miało być tragicznie, jest nie najgorzej a może być (i będzie;-)) tylko lepiej :tak:
Coś mi się przypomniało, jak określono moje dziecko, ale mogę się teraz im śmiać w twarz. Nie rozpamiętujmy, idźmy do przodu :-)

Dziewczyny próbowałam dwa razy podpisać petycję o VAT, ale nie przychodzi mi weryfikacja na maila a ponoć bez weryfikacji są nieważne podpisy. Możecie mi podpowiedzieć co źle robię?

reklama
Wiesz, z potwierdzeniami jest problem. Na dole drobnym druczkiem jest napisane na jakiego maila trzeba wysłac prośbe o potwierdzenie, ludzie tam napiali...Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi, bo pora późna:)

Do góry