• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Glukoza

reklama
Hej, ja przy wynikach 93, 94 glukozy na czczo usłyszałam że jest to cukrzyca ciążowa. Według aktualnie przyjętych norm glukoza na czczo u ciężarnych bez cukrzycy ciążowej musi wynosić maksymalnie 92.

Tak, cukrzyca. Wprowadź od razu dietę. Dobrze zbilansowane posiłki. Oznacza to odpowiednią podaż węgli, tłuszczu i białka. Odstaw białe pieczywo i makarony. Do wszystkiego staraj się dodawać warzywa. Ostrożnie z owocami. Niewielki porcje spożywane z czymś dodatkowym, co białko i/lub tłuszcz np. jogurt, masło orzechowe etc. Banan i gruszki z masłem orzechowym są bardzo smaczne 🙂 do tego niewielka drugą koalicja zaraz przed snem. U mnie sprawdzała się kromka chleba razowego dobrej jakości i szklanka kefiru, ewentualnie jogurt naturalny zwykły albo kokosowy z łyżeczką albo dwoma płatków owsianych, siekanych orzechow, siemniem lnianym.

I jak to przechodziłaś, ciężko jest z tą dietą?
Podam przykłady
Warzywa jak coś to absolutnie nie gotowane jeśli już to tylko na parze, pieczywo najlepiej IG z putki(dla mnie to był najlepszy chleb po której cukier w ogóle nie skakał)
Mięso pieczone lub gotowane żadne sosy, owoce w moim przypadku tylko do 15:00 po 15:00 podnosily cukier i z nocy mógłbyc właśnie też przez nie podwyższony. Dodatkowo byłam na insulinie ale nie przejmuj się nawet jest jeżeli ci ją zleci ,to będziesz miała troszkę prościej i na więcej będziesz mogła pozwolić bo tak to restrykcja i jeszcze raz restrykcja. To też wszystko zależy od organizmu...

Dużo dziewczyn ma cukrzycę ciążową... jest to chyba jedno z częściej występujących powikłań.

Dieta jest podstawą - nie ma opcji takiej, że na nią nie przejdziesz i będziesz panować nad cukrem, bo naputasz sobie zwyczajnie biedy. Ciężko czy nie ciężko, parę miesięcy na zdrowszej diecie to nie wieczność. 🙂

reklama
Glukoza na czczo 106 😕 w czwartek idę z wynikami do lekarza, ale chciałam zapytać czy ktoś miał podobny wynik i czy to już oznacza cukrzyce ciążową?
Hej, ja przy wynikach 93, 94 glukozy na czczo usłyszałam że jest to cukrzyca ciążowa. Według aktualnie przyjętych norm glukoza na czczo u ciężarnych bez cukrzycy ciążowej musi wynosić maksymalnie 92.
W pierwszej ciąży 92 i uznnao cukrzycę ciążową. Na krzywej się potwierdziła.
W drugiej 96 i też krzywa potwierdziła w trzeciej (teraz z góry uznano że jest mimo na czczo 86 ale z palca 97)
I jak to przechodziłaś, ciężko jest z tą dietą?
Z dietą w brew pozorom nie jest ciężko. Ale to co działa na jednego nie musi na ciebie. Ja makarony i sosy do mies mage (bez mąki) ale np pół woreczka ryżu brązowego cukier wywala mi w kosmos, pomidory też mi podnoszą cukier mocno.
W pierwszej ciąży na samej diecie do końca. W drugiej na końcu miałam insulinę na noc i dosłownie na samą końcówkę przed posiłkami jeszcze.
W tej ciąży mam insulinę w domu ale jeszcze jej nie biorę chociaż widzę po cukrach że zaraz będzie konieczna na noc.
Plusem diety o niskim indeksie glikemiczny jest to, że waga w ciąży stała i do porodu była taka sama jak zaczynałam dietę.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry