reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Gorzów wlkp., Międzyrzecz, Świebodzin & okolice!

reklama
Bry dzień

My mieliśmy pobudkę koło 6 ale Jaś zjadł i jeszcze spaliśmy do 9 :tak::-)
Już jesteśmy po śniadaniu, zaraz jakąś kawkę zrobię i biorę się znowu za pierniki :-):tak: bo te co mam to już są rozdane i nam nic nie zostanie :-p
Zaraz jeszcze Wam 1 pierniczka pokażę :-)

piernik mikołaj (1).jpg haha piernik w kształcie buźki Mikołaja :tak:

dzien dobry
ja sie wogule dzis nie wyspalam..dawid zasnal o 21 a o 22-30 juz sie obudzil marudzil kopal:szok:niewiadomo o co mu co mu chodzilo zasnal ze mna i potem znow co jakis czas kopal marudzil..meczyl sie bo sucho wnosie mial..woda morska nie pomaga chyba trzeba zainwestowac w dobry nawilzacz powietrza choc u mnie grzejniki sa wylaczone..wiec dziwne..
ja tam bigosu nie robie mama zrobila dobry wiec luzik.moze na weekend zrobie juz krokiety i zamroze i mniej roboty bedzie w tygodniu..
larvunia widze ze choroby to was nie opuszczaja:-(pewnie juz zmeczona tym jestes:-(

Marzenka Wojtek też dziś w nocy coś szalał :baffled: nie wiem o co jemu chodziło, starszy jest a częściej do niego wstawałam aniżeli do Jasia bo Jaś dopiero o 6 rano się obudził a Wojtek szalał w nocy....

No nic lecę zaraz po kawkę i biorę się za pierniki. Wczoraj mąż zrobił ciasto na pierogi i uszka a Ja lepiłam i bigos już też gotowy dziś tylko do słoików włożę i wsio, a jutro może krokiety zrobię i jakieś ciasteczka np owsiane z kawałkami czekolady :tak::-)

blond, tez czytałam o lipcóweczce. też mi tak przykro. ale nie wiem dlaczego odeszla. nie było napisane.

my dzis jedlismy o 8, i zasnęłyśmy. i wstałyśmy rowno 10.00

a mnie gardło boli, oddychac znow nie moge. dzis musze wykupic drugi antybiotyk, bo dostalam jakby mi nie przeszlo, recepte i musze dzis to zalatwic. jade dzis kolo 16 do gorzowa na zakupy przedswiąteczne, i Dźekowi dżinsy trza kupic bo jak lump już chodzi....

Larvunia potrrzebujesz cos z Gorzo?

Ostatnia edycja:
Future jakby Ci sie chcialo... to blok kolorowy techniczny...a nawet dwa :sorry2: Przy okazji jakbys gdzies byla... sól, chleb krojony, bulke czerstwa (na mielone), mleko 2% i maslo (moze byc oselka)...
ale to jakbys przy okazji. nie musisz specjalnie... i kurde czy Ci sie chce z tym wlazic na gore jak Ty chora...
Nie musisz specjalnie, poradze sobie bez tych rzeczy... to tak jakbys miala dzien dobroci :sorry2:

edit:
odpoczywam... w biegu okna mylam.... Fruciowi kazalam mala zagadywac i zdazylam zanim zaczela mu stekac ;p

Ostatnia edycja:
Larvunia przepis podobny do przepisu z którego Katgen korzysta, w sumie prawie taki sam...:tak:

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

SKŁADNIKI:

• mąka - 600 g
  • miód - 300 g
  • cukier puder - 80 g
  • masło - 125 g
  • jajko - 1 szt.
  • przyprawa do piernika - 50 g
  • ciemne kakao - 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • LUKIER:
  • białko - 1 szt.
  • cukier puder - 1 i ½ szk.
  • DODATKOWO:
  • mąka do podsypania

PRZYGOTOWANIE:
Masło włóż do rondelka i ustaw na małym ogniu, gdy zacznie się topić dodaj miód. Nadal podgrzewaj na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, aż miód i masło się rozpuszczą. W żadnym wypadku nie możesz dopuścić do zagotowania. Rondelek odstaw do przestygnięcia. Do miski przesiej mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodaj cukier puder, roztrzepane jajko i wlej przestudzoną zawartość rondelka. Całość dokładnie miksuj, aż uzyskasz gładkie i jednolite ciasto. Z ciasta zrób dłońmi kulę, włóż do miski obsypanej mąką. Miskę nakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wałkuj partiami do grubości 3 mm delikatnie podsypując stolnicę mąką. Pierniczki wycinaj foremkami i układaj w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku 7-10 minut. Upieczone ciasteczka wystudź na kratce kuchennej. Cukier puder przesiej dwukrotnie przez gęste sitko. Białko utrzyj dodając partiami cukier puder na gęsty i jednolity lukier. Jeśli w trakcie dekorowania lukier zbyt mocno zgęstnieje możesz dodać kilka kropli wody i bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli na dłużej przerywasz dekorowanie pierniczków, np. do następnego dnia, pojemnik z lukrem zawiń w folię spożywczą i zostaw w temperaturze pokojowej. Do dekorowania możesz wykorzystać patyczek do szaszłyków, rożek wykonany z papieru do pieczenia, rękaw cukierniczy, strzykawkę lub inny wygodny dla Ciebie sposób. Polukrowane pierniczki układaj na kratce kuchennej do całkowitego zastygnięcia lukru, a trwa to bardzo krótko. Pierniczki przełóż do metalowej puszki lub szczelnie zamykanego pojemnika na żywność.

Ostatnia edycja:
reklama
blond- no wlasnie raz na pol roku trzeba wyjsc... kurde nie pa,ietam kiedy bylam z dzieciakami na spacerze bo nigdy nie mam czasu...:( dobrze ze Amelka w przedszolu wychodzi a Jasiek z tesciowa bo tak to by nawet na powietrzu nie byly

Do góry