reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

GoToWaNiE na ekranie

ja tez się skusiłam na to mięsko...tylko my mieliśmy łopatkę, wyszła naprawdę super, a mi smakowała tym bardziej, że uwielbiam francuską musztardę...my jako dodatek zrobiliśmy szpinaczek z czosnkiem mniammmmmmm...przy okazji i Mati spróbował szpinaczku (bez czosnku oczywiście) i nawet mu smakował, bo mruczał z zadowoleniem....więc cała rodzina miała super ucztę
 
reklama
Czesc miał być przepis na rybke juz podaję:-)
Bardzo łatwe mało pracy i pycha jak ktoś lubi rybę:tak::tak::tak:Mojemu A smakowało a on za ryba nie przepad i zawsze coś innego.....

RYBA PO KAPITAŃSKU
*1/2 KG filetów z ryby morskiej
*3 łyzki margaryny
*20 dag ryżu(2 torebki)
*2 łyżki koncentratu pomidorowego
*kostka rosołowa
*pieprz cayenne lub ostra papryka(ja dałam paprykę)
*garść posiekanej zieleniny
*przyprawa do ryb
*sok z cytryny
*maka*tłuszc do smażenia


Filety skropic sokiem z cytryny natrzeć przyprawą i zawinąc w folię sporzywczą wstawić na pól godziny do lodówki.
Ryż ugotowac w rosole (kostka)wymieszanym z koncentratem.Ostudzić dodać zieleninę doprawić solą i papryką .Kawałki ryby obtoczyc w mące i obsmażać na złoty kolor.W natłuszczonej formie ułożyć warstwe ryżu,nastepnie ryby i ptrzykryc pozostału=ym ryżem .Posypac wiórkami margaryny i zapiekać w piekarniku ok.40 min na 200 st. lub udusić na małym ogniu.PYSZOTA ZYCZĘ SMACZNEGO!
 
mniammmmmmmmmmmm....Kathy, a gdzie wersja obrazkowa?? rozumiem, że tak szybko rybka znikła z talerzy, że nie zdążyłaś pstryknąć fotek :-D:-D:-D ja bardzo lubię ryby, więc może w piątek wieczorkiem zdam relację, jak smakowało....
 
Dziewczyny wrzucam przepis na buraczki...

Buraczki z majonezem
5 ugotowanych buraczkow
1 cebula
2 ogorki kiszone
3 lyzki majonezu

Buraczki utrzec. Bardzo drobno posiekac cebulke i na mala kosteczke pokroic ogorki... potem wymieszac i ddoadac majonez..
Mowie wam jakie to dobre alke jak nie sprobojecie to nie bedziecie wiedziec
 
Kamilka,przepis na buraczki mnie zaintrygował, muszę spróbować! Uwielbiam buraczki pod każdą postacią.

Ja mam książkę śp. Kuronia i dziś zrobiłam wg jego przepisu gulasz. Jest niezły.
 
Calzone



Calzone, czyli pizza w kształcie pieroga, z różnorodnym nadzieniem. Każdy pieróg może być inny i taki, jaki lubicie: można dodać więcej warzyw, np. paprykę, pomidora, ponadto szynkę, podsmażonego kurczaka ... Wspaniały przepis na każdą porę roku. Polecam :)

Składniki na ciasto (4 sztuki calzone):
450 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych
2 łyżki oliwy z oliwek
250 ml ciepłego mleka
Składniki na nadzienie:
4 łyżki oliwy z oliwek
4 czerwone cebule, drobno pokrojone
2 ząbki czosnku, posiekane
220 g pieczarek, pokrojonych
220 g czarnych oliwek (pokrojonych na plasterki)
2 - 4 łyżki posiekanego oregano
sól i pieprz do smaku
220 g świeżego parmezanu lub cheddara, startego na tarce

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć do miękkości (około 8 minut) . Dodać grzyby, smażyć kolejne kilka minut. Ściągnąć patelnię z palnika, dodać oliwki, oregano i przyprawy. Odstawić.

Ponadto:
jajko roztrzepane do posmarowania
Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia.







Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.

Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po zakończeniu programu wyjąć, wyrobić, podzielić na 4 części, dalej postępować wg powyższego przepisu.
Smacznego :)
 
Iwonka wywołała temat grilla.
ja uwielbiam cukinie z grilla
cukinia_z_grilla03.jpg
mąż robi rybę, karpia- choć nawet rzadko w święta jem to ta grillowana jest pyszna.
- szaszłyki wg uznania
- P. zajada sie boczkiem, kaszanką i zwykłą kiełbasą
- robię sałatki do mięs : ziemniaczaną , z zupek chińskich i moja ulubioną grecką
 
to ja polecam wątróbkę drobiową z grilla
najpierw trzeba ją opiec na patelni i doprawić według uznania ja dodaje sól kolorowy pieprz i pieprz ziołowy potem każdy kawałek zawinąć w cienki plaster boczku spiąc wykałaczka i wrzucić na grilla
a co do cukini to my zawsze z grilla robimy tak że opiekamy jedną stronę a potem jak się druga piecze to wierzchu układamy plasterki sera ja najbardziej lubię z mozzarellą
jak coś mi się jeszcze przypomni to dorzucę:tak::tak:
 
co prawda nie grilowe, ale też sezonowe

Biszkopt z truskawkami

Składniki
4 jaja
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru zwykłego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

około 0,5 litra śmietany 18 %
truskawki do wyłożenia na ciasto
2 galaretki truskawkowe


Ubić mikserem białka , do sztywnych białek dodać cukier i ubijać dalej, a następnie dodać po jednym żółtku i nadal ubijać mikserem.
Do ubitej piany z cukrem i zółtkami wsypuję przesiane mąki i proszek do pieczenia i lekko ale dokładnie mieszam.
Przełozyć do okrągłej blaszki z odpinanym brzegiem i wysmarowanej masłem ale nie posypanej ani bułką ani kaszą manną ani niczym innym. Moja blaszka ma średnicę około 28 cm.
Piec w rozgrzanym do 175-180 stopni piekarniku aż do zezłocenia się ciasta, czasami około 40 minut a czasem dłużej.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika gorące ciasto. Odpiąć brzeg gorącej formy. ęPrzekroić gorące ciasto na dwie części. Zdejąć górę- ciasta. Dół zostaje na blasze - przypiąć brzeg formy z powrotem. I na to gorące ciasto wlać gęstą śmietanę. Rozsmarować równo śmietanę i nakłożyć uprzednio odcietą górną warstwę ciasta i lekko docisnąć
Na ostudzone wykładam truskawkę obok truskawki. Zalewam tężęjącą galaretką.

Śmietana MUSI być rozsmarowana na bardzo gorące ciasto wyjęte z piekarnika, nie wiem na czym polega fenomen, ale pod wpływem gorącego biszkoptu zmienia się w pyyyszny kremik


dscn0634j.jpg
 
reklama
co prawda nie grilowe, ale też sezonowe

Biszkopt z truskawkami

Składniki
4 jaja
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru zwykłego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

około 0,5 litra śmietany 18 %
truskawki do wyłożenia na ciasto
2 galaretki truskawkowe


Ubić mikserem białka , do sztywnych białek dodać cukier i ubijać dalej, a następnie dodać po jednym żółtku i nadal ubijać mikserem.
Do ubitej piany z cukrem i zółtkami wsypuję przesiane mąki i proszek do pieczenia i lekko ale dokładnie mieszam.
Przełozyć do okrągłej blaszki z odpinanym brzegiem i wysmarowanej masłem ale nie posypanej ani bułką ani kaszą manną ani niczym innym. Moja blaszka ma średnicę około 28 cm.
Piec w rozgrzanym do 175-180 stopni piekarniku aż do zezłocenia się ciasta, czasami około 40 minut a czasem dłużej.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika gorące ciasto. Odpiąć brzeg gorącej formy. Przekroić gorące ciasto na dwie części. Zdejąć górę- ciasta. Dół zostaje na blasze - przypiąć brzeg formy z powrotem. I na to gorące ciasto wlać gęstą śmietanę. Rozsmarować równo śmietanę i nakłożyć uprzednio odcietą górną warstwę ciasta i lekko docisnąć
Na ostudzone wykładam truskawkę obok truskawki. Zalewam tężęjącą galaretką.

Śmietana MUSI być rozsmarowana na bardzo gorące ciasto wyjęte z piekarnika, nie wiem na czym polega fenomen, ale pod wpływem gorącego biszkoptu zmienia się w pyyyszny kremik


dscn0634j.jpg
 
Do góry