Aurelia79
Podwójna Mamusia
- Dołączył(a)
- 7 Wrzesień 2007
- Postów
- 2 044
MUSAKA BUŁGARSKA
Składniki:
0.5 kg mięsa mielonego
600 gr ziemniaków pokrojonych w małą kostkę
1 jajko
szklanka mleka
1 łyżka mąki
1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
3 cebule drobno pokrojone
3 pomidory pokrojone w plasterki
2 bakłażany pokrojone w plasterki (może też być cukinia)
3 pomidory starte na tarce na dużych oczkach
przyprawy wg uznania
125ml oleju
2 łyżeczki przecieru pomidorowego, rozcieńczonego w 3/4 szklanki wody
2 łyżki startego żółtego sera
Na 0,75 ml oleju podszklić cebulkę, dodać przecier, pomidory starte, mięso, paprykę słodką. Dusić na wolnym ogniu przez 10 min pod przykryciem, potem zdjąć przykrycie i dusić jeszcze 5 min, tak żeby woda odparowała. Następnie dodać ziemniaki i dusić aż się lekko zmiękczą. Doprawić do smaku. Taką masę mięsno- warzywną wyłożyć do naczynia żaroodpornego wcześniej wysmarowanego masłem. Na wierzchu pookładać na przemian pomidory i bakłażany.
Na reszcie oleju usmażyć na złoty kolor bakłażana (cukinię).
Osobno zarumienić mąkę, dodać szklankę mleka, jajko, żółty ser. Takim sosem zalać masę mięsno-warzywną.
Ja dodaję jeszcze na wierzch ser feta w kwadracikach.
Piec 45 min w temp 180 st.
Smacznego!
Składniki:
0.5 kg mięsa mielonego
600 gr ziemniaków pokrojonych w małą kostkę
1 jajko
szklanka mleka
1 łyżka mąki
1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
3 cebule drobno pokrojone
3 pomidory pokrojone w plasterki
2 bakłażany pokrojone w plasterki (może też być cukinia)
3 pomidory starte na tarce na dużych oczkach
przyprawy wg uznania
125ml oleju
2 łyżeczki przecieru pomidorowego, rozcieńczonego w 3/4 szklanki wody
2 łyżki startego żółtego sera
Na 0,75 ml oleju podszklić cebulkę, dodać przecier, pomidory starte, mięso, paprykę słodką. Dusić na wolnym ogniu przez 10 min pod przykryciem, potem zdjąć przykrycie i dusić jeszcze 5 min, tak żeby woda odparowała. Następnie dodać ziemniaki i dusić aż się lekko zmiękczą. Doprawić do smaku. Taką masę mięsno- warzywną wyłożyć do naczynia żaroodpornego wcześniej wysmarowanego masłem. Na wierzchu pookładać na przemian pomidory i bakłażany.
Na reszcie oleju usmażyć na złoty kolor bakłażana (cukinię).
Osobno zarumienić mąkę, dodać szklankę mleka, jajko, żółty ser. Takim sosem zalać masę mięsno-warzywną.
Ja dodaję jeszcze na wierzch ser feta w kwadracikach.
Piec 45 min w temp 180 st.
Smacznego!