reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

GoToWaNiE na ekranie

MUSAKA BUŁGARSKA


Składniki:
0.5 kg mięsa mielonego
600 gr ziemniaków pokrojonych w małą kostkę
1 jajko
szklanka mleka
1 łyżka mąki
1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
3 cebule drobno pokrojone
3 pomidory pokrojone w plasterki
2 bakłażany pokrojone w plasterki (może też być cukinia)
3 pomidory starte na tarce na dużych oczkach
przyprawy wg uznania
125ml oleju
2 łyżeczki przecieru pomidorowego, rozcieńczonego w 3/4 szklanki wody
2 łyżki startego żółtego sera

Na 0,75 ml oleju podszklić cebulkę, dodać przecier, pomidory starte, mięso, paprykę słodką. Dusić na wolnym ogniu przez 10 min pod przykryciem, potem zdjąć przykrycie i dusić jeszcze 5 min, tak żeby woda odparowała. Następnie dodać ziemniaki i dusić aż się lekko zmiękczą. Doprawić do smaku. Taką masę mięsno- warzywną wyłożyć do naczynia żaroodpornego wcześniej wysmarowanego masłem. Na wierzchu pookładać na przemian pomidory i bakłażany.

Na reszcie oleju usmażyć na złoty kolor bakłażana (cukinię).

Osobno zarumienić mąkę, dodać szklankę mleka, jajko, żółty ser. Takim sosem zalać masę mięsno-warzywną.
Ja dodaję jeszcze na wierzch ser feta w kwadracikach.


Piec 45 min w temp 180 st.

Smacznego!


 
reklama
Gołąbki po cygańsku


1kg mielonego,
0.5kg kapusty białej(sparzyc wrzatkiem),
12 łyżek kaszki manny,
12 łyżek suchego ryżu(surowego),
4 jajka,
2 cebule.
Wszystko wymieszac. Doprawic do smaku. Formowac mełe podłuzne klopsiki. Obtoczyc w bułce i smażyc.
Potem gotowac w zalewie 1 godzine.

Zalewa:3 litry wody+4 kostki rosołowe+1koncentrat pomid.+1 ketchup.:-p:-p:-p

Wychodzi ok 42szt. Można zrobic pół porcji ;-)
 
Nalesniki biszkoptowe

Skladniki to tak na oko biore a potrzebne sa:
jaja 2-3 sztuki
maka
mleko
sol-odrobina
cukier
maslo

Zeby nalesniki byly puszyste to najpierw mleko z zoltkiem sola cukrem miksuje dluzej ,wtedy sie to tak pieni i powietrze dostaje sie ,potem dodaje maki i dalej miksuje.Rozpuszczam np dwie lyzki masla na patelni i wlewam do ciasta,mozna za miast tego wlac troche oleju.Bialko w osobnej misce miksuje zeby powstala sztywna piana.Potem delikatnie lacze piane z pozostala masa i smaze.Ja mam patelnie teflonowa wiec juz do smazenia nie dodaje tluszczu.Nalesniki te sa takie bardziej puszyste niz zwykle i smaczniejsze.
 
Kluski leniwe
Przepis podam znow taki na oko ;-)
kostka sera bialego(250dag),
jajko,
kilka lyzek maki(3-4)
troszke cukru,szczypta soli
Wszystko dokladnie wyrabiam reka i dalej jak na kopytka.Rozsypuje troche maki,robie rulonik,kroje na takie wieksze kluski ,przygniatam zeby byly plaskie i wrzucam na wrzatek,po wyplynieciu odrazu wyciagac i zjadac polane maslem z bulka tarta,posypuje jeszcze cukrem :-) Najlepiej smakuja ze starta marchewka z jablkiem. lub nawet sama.To takie danie pamietam wlasnie z przedszkola i do dzis jem z ta surowka .Moje dziewczyny uwielbiaja.

Niektorzy dodaja do ciasta troszke cynamonu,szczerze jeszcze nie probowalam ale brzmi apetycznie.Mozna rownierz nabierac ciasto lyzka stolowa i wkladac do wrzatku jak kladziaki i nie trzeba sie bawic w walkowanie i krojenie :-)
Smacznego
zdjecie.php
 
Ostatnia edycja:
Iwonka dzieki,ja tru w sumie nie zagladam a tu tyle dobrych rzeczy:-pcoprawda nie lubie gotowac ale jak juz sobie tylko to szybko pojdzie.ostatniio mialam ser to na pierogi poszedl:-pdzieki;-)
 
Smażymy w bułce pangę lub ina rybę(filet) w kawałkach. Potem przekładamy ją do półmiska i na przemian ryba, cebula, papryka konserwowa, ogórek koserwowy(pokrojone w kostke)i znowu ryba itd.Potem zalewamy zalewą:

3/4 szkl. wody
6 łyżeczek ketchupu
1 łyżka przecieru pomidorowego
3 łyżki cukru
3 łyżki octu
1/4 szkl. oleju
ziele angielskie
liść laurowy
Zalewe zagotować i dzień przed spożyciem zalać rybe.
 
ja też nie jestem za dobra w kuchni:no:Zalewe zagotować i wystudzić potem zalać rybke. Jak zostanie zalewy to dolać na drugi dzień bo ryba "wpije":-p
Wrzuce jeszcze coś pysznego a szybkiego:tak:

Karp po mojemu:-D
Smażymy dzwonki przyprawionego karpia w mące.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego(brytfanny,itp) jedna warstwe ryby potem cebula(przysmażona), ketchup, rodzynki(sparzone). I znowu warstwa ryby, cebula, ketchup, rodzynki. Potem do piekarnika i zapiekamy ok. 30 min.
Mniam:-p:-p
 
reklama
Do góry