reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Gotujące czerwcówki

hmmmm...ależ tu się apetycznie zrobiło
super dziewczyny wrzucajcie kolejne przepisy, ja juz co najmniej kilka mam upatrzonych do wykonania, a na sobotę w planach ciasto z colą:-)
hefi super pomysł z ta listą, może jednak udałoby się coś zrobić żeby była na samym początku
lena oj jak ja lubie takie zapiekanki:tak:
 
reklama
no właśnie nie bardzo jest jak ją wstawić na początek :-(
Chyba, że zrobić osobny temat bez komentarzy i tam umieścić odnośniki przepisów z tego tematu... Ale nie wiem czy jest sens... :dry:
 
no właśnie nie bardzo jest jak ją wstawić na początek :-(
Chyba, że zrobić osobny temat bez komentarzy i tam umieścić odnośniki przepisów z tego tematu... Ale nie wiem czy jest sens... :dry:
po prostu popros anecznik zeby wstawila, ona zalozyla ten watek wiec ma taka mozliwosc by wstawic liste w pierwszym poscie :-)
 
No właśnie chciałam tak zrobić ale kopiowanie tego jest problemem bo mam zamiast tekstu już odnośniki w edycji.... :-( Więc nawet osobny temat jest chyba niemożliwy... Zaraz jeszcze popatrzę jak i co....

Oki jutro się pobawię tak żeby anecznik mogła to wkleić w pierwszy post teraz już ledwo na oczy widzę żeby kombinować :-D
 
Ostatnia edycja:
Muffiny:
1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
2 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
1 czekolada mleczna
2 jajka
szczypta soli

Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać z maślanka i jajkami

Sypkie składniki wymieszać ze sobą. Dodać połamaną drobno czekoladę.

I teraz najważniejsze: wlać płyny do suchych składników. Wymieszać niedokładnie, tylko tak, żeby składniki się ze sobą połączyły. Jak wymieszacie za dokładnie to będą twarde!.
Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Generalnie do środka można dodać wszystko co nam tylko podejdzie pod rękę. Piekłam już z ananasami, jabłkami, rodzynkami, białą czekoladą i malinami, jagodami. :-D
 
Ptasie Mleczko made by Lena:)
800ml śmietany kremówki 30% lub 36%
5 różnych galaretek(chodzi o to żeby każda miała inny kolor)
1 paczka biszkoptów podłużnych
Robiłam w foremce prostokątnej, dlatego dałam podłużne do okrągłej daję biszkopty okrągłe.
Kremówkę rozdzielam na 4 porcje czyli po 200ml.Na samym spodzie foremki układam biszkopty:)
Wcześniej rozpuszczam każdą z galaretek w szklance wody. Kiedy galaretka jest chłodna zaczynam ubijać kremówkę jak już zaczyna sie robić sztywna dolewam galaretke- ubitą wlewam do foremki. Tak powtarzam tą czynność z każdą z galaretek:)Na koniec wylewam piątą galaretke już bez śmietanki i odstawiam do zastygnięcia:)

SMACZNEGO:)))
 
Kisielowiec:
1. 3 szklanki mąki
2. kostka margaryny 250 g
3. cukier kryształ 1 i 1/4 szklanki
4. 3 jajka
5. 1/4 szklanki śmietanki 30%
6. 1/4 szklanki zimnej wody
7. proszek do pieczenia 20 g
8. zapach wg. uznania
9. kisiel smak dowolny
10. cukier puder do posypania ciasta

Margarynę rozpuszczamy i czekamy, aż ostygnie następnie miksujemy z cukrem. Ciągle miksując dodajemy jajka. Powolutku dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kisiel, śmietankę, wodę i zapach. Gdy masa jest jednolita pieczemy ok. 50 min. Potem posypujemy cukrem pudrem i jemy. :-D
Czasem przekładam to ciasto dżemem :-) a to które upiekłam wczoraj wygląda tak:
 

Załączniki

  • P1300006.JPG
    P1300006.JPG
    51,8 KB · Wyświetleń: 76
Pralinki malinowe
Może i są nieco czasochłonne ale za to efekt.. mhhhh jeśli ktoś jest wielbicielem gorzkiej czekolady będzie zachwycony.
Maliny i czekolada to bardzo zgrany duet, podpasowały mi jak rzadko które, ale ja po prostu kocham gorzką czekoladę ... A jak ktoś nie lubi gorzkiej to można dodać mleczną. Wówczas jednak nie dodawałabym nic a nic cukru bo będą za słodkie. Sądzę, że pięknie mogą wyglądać z białą czekoladą.
A więc do rzeczy:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 125 g malin (ja dałam mrożone)
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 50 ml skoncentrowanego soku z malin (u mnie z Hortexu)
W niedużym rondelku wymieszać maliny, syrop, kremówkę i cukier. Dusić (pod przykryciem) na minimalnym ogniu przez 15 minut. Przecedzić przez sitko - koniecznie! Możena na sitku rozetrzeć papkę malinową, tak aby odrzucić same malinowe pestki. Następnie gotować bez pokrywki, aż zostanie około 50 ml płynu. Ja gotowałam ok 1 godz. Dodać czekolade połamaną na kawałki i mieszać, aż czekolada się roztopi (można w kąpieli wodnej, ja zrobiłam to na minimalnej mocy płytki). Przełożyć do małych papilotek (najlepiej zrobić to przy pomocy strzykawki do dekorowania lub rękawa cukierniczego). Miałam tylko 2 tabliczki gorzkiej czekolady - razem 190 g i tylko tyle dałam. W oryginalnym przepisie jest informacja, że jeśli chcemy je dekorować to trzeba to robić natychmiast po nałożeniu w papilotki bo szybko zastygają. Moje nie zastygały szybko co więcej misterne wzorki w jakie się bawiłam nieco się rozpłynęły - ale to pewnie dlatego, że masa z mniejszą ilością czekolady była bardziej płynna.
Ogólnie wyszły tak:
pralinkimalinowe.jpg

 
reklama
Do góry