reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

Salomii - ja tez sie nie mogę nadziwić skąd mi sie takie duże dziecko wzięło. Byłam pewna ze urodzę kruszynkę tak do 3 kg, a tu wyszedł ze mnie potwór o wadze 3,720. Teraz Idziorek waży chyba w normie - ok 7,5 kg. A stópki mają ok 10 cm. Ale fakt, że przy mnie wygląda na wielką. Ale dzięki Idulli rosną mi bicepsy i niedługo spotkania z kibolami nie będą mi straszne.

A co do języka matek, to przecież mały słoik to słoiczek, mała stopa to stópka, wiec nie wiem czemu baba sie czepia.

reklama
Dziękuję dziewczyny ! :)

Salomii rehabilitankta kazała mi ćwiczyć masaż Shantala oraz dodatkowo:

1. dziecko leży na stole na brzuszku, głowa i ręce zwisają poza stołem. Tu są niestety potrzebne 2 osoby. Jedna przytrzymuje pupę a druga robi taki wałeczek od karku do pupy przez kręgosłup. Chodzi o to, aby fałdkę skóry, która się gromadzi przy karczku "przesunąć" na dół, do pupy.

2. dziecku leżącemu na brzuszku robimy "grabie" po pleckach, takie drapanie po pleckach, ale oczywiscie nie paznokciami a palcami, to rozluźnia.

3. dziecko trzymamy tak jakby leżało na brzuszku ( jedna ręka pod jego paszkami, druga pod pupą) z wyciągniętymi do przodu rączkami. Ruszamy tak dzieckiem, żeby jego rączki (sztywnie wyciągnięte do rprzodu) robiły za "grabie" i grabimy tak np. powierzchnię stołu, fotel itp, ważne zeby były to różne powierzchnie

4. dziecko leży na pleckach, chwytamy za główkę i podnosimy ją powoli do klatki piersiowej licząc do 8 i opuszczamy licząc do 4

To chyba wszystko.

aluśka no to super prezent od męża taki odpoczynek :) a co na wizycie?
Salomii oby ta zamiana lekarza wyszła na dobre, by nie okazał się kolejnym koniowałem, a z tą dziewczyną co to narzekała na zdrobnienia, to niby jak można powiedzieć na małe rzeczy typu słoik czy stopa? bo ona chyba nie słyszała jak gadają na Wileńszczyźnie, gdzie zdrobnienia to norma, np. "ach wy moje kochaniutkie kociaki"

no miala jakis dziwny problem przeciez nikt nie pisal sloiczekuniek i zupeniunka badz ziupka siloiciek hehe :D

Wow 3700 Cwietka to jak u nas i teraz tez dziewczynki maja podobna wage sa tez w tym samym wieku jednak Arlenenka:)P) zdecydowanie wyglada chudo heeh a ile Idusieniunka(hehe) ma wzrostu? tak dla porownania :)

Ainah ja robie Arlence na plecach tak zabawe z dziecinstwa i mysle ze to nie zaszkodzi a ona to uwiebia hehe moze znasz? mowisz - stal dom i przykladasz reke, przyjechal pociag-suniesz reka z gory w dol, wyszla pani na szpileczkach- idziesz dwoma palcami, wyszla pani w klapeczkach -delikatnie jakby klapiesz palcami itd :D do wyobrazni. Wystarczy ze powiem STAL DOM a Arlena sie cieszy :D

Ogarnęłam sobie chałupkę i miałam odkurzać a tu maluch sobie zasnął. No nic może w takim razie pójdę okupować stepper. Nie chce mi się ale trzeba jak się chce schudnąć.

Jak po wizycie aluśka?

Ostatnia edycja:
hej

byłyśmy dzisiaj po raz kolejny na kontroli w przychodni i wygląda na to, że Oli w końcu zdrowieje!!! Jutro odstawiamy antybiotyk. Jeszcze tylko we wtorek idziemy na posiew moczu i koniec z lekarzami (mam nadzieję) na jakiś czas. Najgorsze jest to, że przesunie nam się szczepienie o 2 tygodnie. Miało być po 1. czerwca...

lwiczka &&& za Wasze sprawy. Oby wszystko poukładało się po Twojej myśli!

ainah nie martw się tak strasznie. Zobacz ile naszych grudniowych maluszków miało ten problem i już jest ok! U Was też tak będzie!

jutro (lub jeszcze dzisiaj w nocy) przyjeżdża do nas rodzinka z Niemiec na przyjecie Matiego. Kuzynka z mężem i 4 dzieci, kuzyn (chrzestny Matiego) i ciocia z wujkiem:D wesoło będzie:) my wczoraj byliśmy na spowiedzi dla rodziców, a dzisiaj mamy próbę generalną. Mam stresa :/ mój synek niesie dary (chleb) z czego jest ogromnie dumny:) wczoraj ksiądz powiedział, że najlepiej otwiera buźkę do przyjecia hostii (pękał z dumy) i wczoraj robił rachunek sumienia, a jutro już pierwsza spowiedź. Jestem strasznie przejęta tym wszystkim i już mi się ryczeć chce z wrażenia:/

Ainah ja robie Arlence na plecach tak zabawe z dziecinstwa i mysle ze to nie zaszkodzi a ona to uwiebia hehe moze znasz? mowisz - stal dom i przykladasz reke, przyjechal pociag-suniesz reka z gory w dol, wyszla pani na szpileczkach- idziesz dwoma palcami, wyszla pani w klapeczkach -delikatnie jakby klapiesz palcami itd :D do wyobrazni. Wystarczy ze powiem STAL DOM a Arlena sie cieszy :D

hehe cos kojarze :)

Hejka;-)
Salomii wejdz sobie na strone ddtvn w archiwum:tak:
Asjaa daj znac co ci lekarz powiedzial:tak:
Ainah lepiej pozno niz wcale.Teraz tylko wziac sie za to i bedzie dobrze;-)
Lwiczka bardzo sie ciesze ze wam sie zaczelo ukladac.Trzymam kciuki byscie byli razem szczesliwi:-)

Lece bo zaraz na obiad przychodza:tak:

reklama
aluśka powodzonka!!!! nadal macie kupkowy problem?
niestety nadal mamychoć nie jest juz tak źle jak było wcześniej bo Martynka co kilka dni załatwia sie sama bez pomocy lewtyw i innych takich:sorry: ale konsystencja jest nieprawidłowa bo robi twarde jak plastelina :no:

i kupiłam kleik kukurydziany, myślicie, że mogę już go dać na noc dziś do mleka czy jednak poczekać kilka dni żeby za wiele tych nowości na raz nie było?
moim zdaniem bez obaw mozesz go małej podać bo moja Martynka mająca problemy brzuszkowe je kleik kukurydziany bo w porównaniu do ryżowego nie jest zapychający:tak::tak:

Nawiązując teraz do wizyty to pani doktor zwiększyła Martynce dawki leków:sorry: jak lactulozy brala 1x 3ml to teraz przez tydzień ma brać 1x5ml , do tego debridat 3x 3ml a było 2x2,5ml i do tego doszedł nam jeszcze Dicoflor 30 :tak:
a jeśli w ciągu tego tygodnia nie nastąpi poprawa ze będzie sie częściej wypróżniać i konsystencja kupek nie będzie mniej zbita to lactuloze mamy zwiększyć do 2x 3ml potem za kolejny tydzien znów jak poprawy nie będzie to do 2x 4ml,a potem ostatecznie zwiększyć do 2x 5ml :sorry:
a następnie w lipcu na kolejną wizytę sie udać:sorry:

Miłego dnia Wam zyczę bo my już zmykamy na dworek:rofl2:

Do góry