reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

~*~Grudnióweczki w kuchni - nasze przepisy ~*~

reklama
kostka masła, szklanka mleka, 2 op drożdzy suszków Oetkera (są superowe, ciasto rośnie 20 min a nie 5 godzin ;) ), mąka (nie wiem ile, tak do konsystencji), 5 jajek, kielon spirytusu.

Podgrzać mleko do 30-37C, dodać drożdże i łyżkę-dwie mąki. Najlepiej w pokalu i zostawić aż wyjdzie górą. Dodać resztę składników, pomieszać, dodać mąki do konsystencji ciasta drożdżowego (żeby się w miarę dało ręką zrobić kluchę) i zostawić do wyrośnięcia, też najlepiej w szklanej misce dużej, albo w ceramicznej.
Jak wyrośnie robić pączki - ja wałkuję jeden placek, kładę na nim łyżeczką dżem (jakieś tam nadzienie) skupiskowo i przykrywam drugim plackiem rozwałkowanego ciasta. Tam gdzie są "górki" od dżemu wycinam pączki szklanką. Takie uformowane pączki trzeba zostawić aż zaczną rosnąć, czyli puchnąć. I wrzucać na gorący olej, smażyć z obu stron na brąz. :-)
 
Maja, to podwój dawkę drożdży, mocno pomaga :tak:
Ja wczoraj robiłam połowę pączków na takich zwykłych, połowę na suszonych i na suszonych wyrosły super, a na zwykłych pączki krasnoluda były...
 
Dzieki KAisa sprobuje bo ostatnio jak langosze robilam to chyba w sumie ze trzy godziny czekalam az wyrosnie.
 
reklama
Do góry