reklama
kamila1983
Fanka BB :)
No własnie chce dzisiaj zrobic a jutro skoczyc po paczki do sklepu
..aenye
Mama grudniowa'06
te, a na kruche megasnie ktos ma? ja wlasnie takie cieniutenkie i chrupiace uwielbiam..
kasuelf
mama grudniowa'06
laski macie sprawdzony przepis paczkowy?
kostka masła, szklanka mleka, 2 op drożdzy suszków Oetkera (są superowe, ciasto rośnie 20 min a nie 5 godzin ), mąka (nie wiem ile, tak do konsystencji), 5 jajek, kielon spirytusu.
Podgrzać mleko do 30-37C, dodać drożdże i łyżkę-dwie mąki. Najlepiej w pokalu i zostawić aż wyjdzie górą. Dodać resztę składników, pomieszać, dodać mąki do konsystencji ciasta drożdżowego (żeby się w miarę dało ręką zrobić kluchę) i zostawić do wyrośnięcia, też najlepiej w szklanej misce dużej, albo w ceramicznej.
Jak wyrośnie robić pączki - ja wałkuję jeden placek, kładę na nim łyżeczką dżem (jakieś tam nadzienie) skupiskowo i przykrywam drugim plackiem rozwałkowanego ciasta. Tam gdzie są "górki" od dżemu wycinam pączki szklanką. Takie uformowane pączki trzeba zostawić aż zaczną rosnąć, czyli puchnąć. I wrzucać na gorący olej, smażyć z obu stron na brąz. :-)
Podgrzać mleko do 30-37C, dodać drożdże i łyżkę-dwie mąki. Najlepiej w pokalu i zostawić aż wyjdzie górą. Dodać resztę składników, pomieszać, dodać mąki do konsystencji ciasta drożdżowego (żeby się w miarę dało ręką zrobić kluchę) i zostawić do wyrośnięcia, też najlepiej w szklanej misce dużej, albo w ceramicznej.
Jak wyrośnie robić pączki - ja wałkuję jeden placek, kładę na nim łyżeczką dżem (jakieś tam nadzienie) skupiskowo i przykrywam drugim plackiem rozwałkowanego ciasta. Tam gdzie są "górki" od dżemu wycinam pączki szklanką. Takie uformowane pączki trzeba zostawić aż zaczną rosnąć, czyli puchnąć. I wrzucać na gorący olej, smażyć z obu stron na brąz. :-)
kasuelf
mama grudniowa'06
dzieki kasiu, bede dzis probowac
reklama
Nieistotna
Grudniowa Mama'06 Terminator
- Dołączył(a)
- 23 Kwiecień 2006
- Postów
- 3 459
mnie chleb na suszonych lepiej rosnie, i mniej wpadek typu ze opada
Podziel się: