Czesc Dziewczyny
Ja sama nie wiem na jakiej drodze stoje z macierzynskim. Niby jak mam przynajmniej rok przepracowany legalnie to mam potem rok platnego macierzynskiego... A tu zonk bo okazuje sie ze macierzynskie w wysokosci 90% moich dochodow mam tylko przez 6 i pol miesiaca a potem to jakas tam tylko polowa no i benefity. Takze nie zaciekawie...
Ale zobaczymy
belka to prawdziwe informacje na temat SMP
SMP jest zasiłkiem wypłacanym przez pracodawcę. Aby go otrzymać musisz pracować nieprzerwanie u tego samego pracodawcy przez co najmniej 26 tygodni przed 15 tygodniem, jaki pozostał do czasu porodu, a Twoje zarobki brutto nie mogą być mniejsze niż Ł87.00.
Statutory Maternity Pay jest wypłacany przez okres 39 tygodni. Jednak dotyczy to tylko tych kobiet, które urodziły po 1 kwietniu 2007. Kobietom, które urodziły wcześniej przysługuje 26 tygodni. SMP może być wypłacany najwcześniej od 11 tygodnia przed spodziewaną datą porodu, a najpóźniej od następnego dnia po porodzie. A jak jest z płatnościami? Przez pierwsze
6 tygodnie urlopu otrzymasz 90% zarobków, po czym przez kolejne tygodnie stałą kwotę zasiłku, która od 1 kwietnia 2007 wynosi Ł112.75.
O decyzji od kiedy chcesz odejść na zasiłek musisz poinformować swojego pracodawcę, nie później niż na 15 tygodni przed spodziewaną datą porodu. Przed tym terminem musisz równieć przedstawić dokument potwierdzający ciążę MATB1, który około 20 tygodnia ciąży możesz pobrać od położnej.
cale szczescie nalezy ci sie jeszcze pare dodatkow zaleznych od twojej syt. materialnej
jak bedziesz miala jakies pytania to pytaj bo ja juz to przerobilam :-):-)