reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudzień 2009

co do cesarki to coraz mniej się jej boję - przecież tyle kobiet ją miało więc jest do przeżycia ;-) przynajmniej nas krocze nie będzie bolało :-D wszędzie trzeba się dopatrywać dobrych stron.

reklama
i dooooooooooooopa z lezenia..... nie moge bo mi zle ... mam dosc -zaraz sie rozplacze i o... bedzie draka jak nic,,,,,,,,

moja tesciowa wlasnie kolejny raz dala nam do zrozumienia ze powinnismy jej wiecej za mieszkanie dokladac,,,,,, no zwariowala chyba...........!!!!!!kiedys ubije ta babe wlasnymi rekami,,,,,

A teraz najważniejsze:-) jestem już po usg. Z julka wszystko w jak najlepszym porządku odpowiada już 36 tyg ale prawidłowo jesteśmy w 35tyg i 2 dniu i waga małej wynosi 2800g:-) mam nadzieję że przez te 4 tyg nie urośnie za wiele bo jeszcze takiego makuszka mogę urodzić:-)

ładnie Niunia waży, ale niech podrośnie do tych 3 kg minimum :tak:

Aha jeszcze mówiła, co można jeść w której dobie; że do domu wypisują średnio po 5 dobach od cc. Po samej cesarce leży się na sali obserwacyjnej, gdzie zapinają taki pas dookoła brzucha i dają jeszcze worek z piaskiem, żeby chyba macica się obkurczała. Potem po przewiezieniu na salę jest kroplówka z oksytocyną- też na obkurczanie i druga z silnymi środkami przeciwbólowymi. Oczywiście jest też podpięty cewnik. Średnio na drugi dzień go wyciągają i od tego czasu trzeba samemu biegać do toalety, co podobno jest równie częste jak w czasie ciąży. Szwy wyciągają po ok. 6-7 dobach. Babka pokazywała nam też, jak wsiadać na łóżko po cesarce i jak z niego schodzić- najlepiej podpierać się łokciem, żeby nie naprężać mięśni brzucha. Tak samo podczas kichania, kaszlania (co jest niestety bolesne po cc) trzeba przygiąć trochę nogi w kolanach i usisnąć brzuch dość mocno (ręką lub poduszką), żeby mięśnie brzucha nie były napięte. Wtedy jest trochę lżej. Ogólnie niezbyt to ciekawie brzmi :szok:.

Aha jeszcze mówiła, co można jeść w której dobie; że do domu wypisują średnio po 5 dobach od cc. Po samej cesarce leży się na sali obserwacyjnej, gdzie zapinają taki pas dookoła brzucha i dają jeszcze worek z piaskiem, żeby chyba macica się obkurczała. Potem po przewiezieniu na salę jest kroplówka z oksytocyną- też na obkurczanie i druga z silnymi środkami przeciwbólowymi. Oczywiście jest też podpięty cewnik. Średnio na drugi dzień go wyciągają i od tego czasu trzeba samemu biegać do toalety, co podobno jest równie częste jak w czasie ciąży. Szwy wyciągają po ok. 6-7 dobach. Babka pokazywała nam też, jak wsiadać na łóżko po cesarce i jak z niego schodzić- najlepiej podpierać się łokciem, żeby nie naprężać mięśni brzucha. Tak samo podczas kichania, kaszlania (co jest niestety bolesne po cc) trzeba przygiąć trochę nogi w kolanach i usisnąć brzuch dość mocno (ręką lub poduszką), żeby mięśnie brzucha nie były napięte. Wtedy jest trochę lżej. Ogólnie niezbyt to ciekawie brzmi :szok:.

do przeżycia... czy cc czy sn i tak będzie bolało :tak:

A wiesz czy mąż może przy Tobie siedzieć po CC? Tzn w pierwszej dobie.

A dziewczyny wiecie jak to jest z sala rodzinna????? Czy po CC też można osobną salę wynająć i ile się za to płaci bo to dłuższy czas.
U mnie po SN kosztuje 300
u mnie po CC normalnie można wynająć salę rodzinną. Kosztuje 80zł niezależnie od dni pobytu. To jest stała opłata. Z tym że nasz szpital jest niewielki i mamy tylko 2 salę rodzinne i wiadomo kto pierwszy ten lepszy.

reklama
A wiesz czy mąż może przy Tobie siedzieć po CC? Tzn w pierwszej dobie.

A dziewczyny wiecie jak to jest z sala rodzinna????? Czy po CC też można osobną salę wynająć i ile się za to płaci bo to dłuższy czas.
U mnie po SN kosztuje 300

W pierwszej dobie to chyba tylko tyle, ile jest normalnie czas na odwiedziny. U mnie w szpitalu to jest 3 h. Na pewno nie cały dzień. U nas bardzo tego pilnują, bo sale są 4-osobowe i żeby tam nie było tłumów, żeby kobiety mogły spokojnie karmić. U nas nie ma sal rodzinnych- 1 osobowych. Może w innych szpitalach jest inaczej.
Natomiast co do samej cesarki, to mąż czeka sobie na korytarzu i jak już maluszka wyciągną, to wołają go na te pierwsze badania, mierzenie, ważenie itd.

Do góry