• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Grudzień 2014

A ja mam pytanie z innej beczki trochę. Orientuje się któraś z Was jak to jest z przepisami odnośnie nazwiska dziecka. Zakładając że się rozstanę z ojcem, który nie będzie chciał mieć nic wspólnego. W akcie urodzenia w takim przypadku i tak podaję jego dane czy jest jako ojciec nieznany? I jeżeli miałyby być jego dane to musi to jakoś uznać czy po prostu ja podaję wszystko co trzeba? No i co z nazwiskiem, mogę podać moje, muszę podać ojca czy jak?

reklama
Ojciec nieznany dla tego co niechce miec nic wspolnego i ma dziecko twoje nazwisko. W akcie urodzenia niepodajesz danych o jciec nieznany. Jak uzna to dziecko nosi jego nazwisko

Dziękuję bardzo.
A jeszcze w sytuacji w której nie jesteśmy małżeństwem ale on postanawia zostać to jak rodzi się Maluch, to musi iść do urzędu Go uznać tak? Czy to jest tak że po prostu w szpitalu sam podaje swoje dane i dziecko jest wtedy przez niego uznane 'automatycznie'?
A, ok to szukam tam, na razie znalazłam tylko jakieś fora gdzie wszystkie informacje się wykluczają. Dzięki raz jeszcze

W sumie jeszcze dużo czasu, ale wolę powoli zacząć ogarniać na czym stoję, jak to wszystko u mnie wygląda.
Z racji mdłości zrobiłam sobie dzisiaj wolne z pracy, ale siedzę i materiał na studia nadganiam :)
Za to Ty Paulina chyba już powoli się kładziesz tak? dobrze pamiętam 12h do tyłu? :)

Martus to wyglada tak jezeli nie jestescie malzenstwem ze po porodzie idzieci obydwoje do usc I tam chlop sklada deklaracje uznania dziecka I podaje dane do aktu jezeli ojciec jest nieznany tzn nie chce np uznac dziecka to ty sama robisz akt a jak chcesz zeby byl na tym akcie a on nie chce to sparaw w sadzie o uznanie

A I jeszzce mi sie przypmnialo ze mozesz ty sama podac dane jego do aktu ale jezeli on ma watpliwosci to moze zlozyc wniosek do sadu o ustalenei ojcosta jezeli on nie jest ojcem ale pokicialam:-)

reklama
Wlasnie jak sie wpisze ojciec nieznany to sie traci prawa ale mozna to odkrecic tak jak mowie pozwem ale to jak bywa w sadach dlugo trwa I nie wiem czy jest jakies zabezpieczenie zwrotu alimentow to juz trzeba by bylo z jakims prawnikiem pogadac

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry