reklama

Holandia

Aniu a jak robisz ciasto na pierogi?? Ja czasem umawiam sie z kolezanka i robimy ruskie, ale ciasto nam jakos niezbyt wychodzi. Nie jest elastyczne, nie da sie cienko walkowac i zle sie klei :dry:

A to nasz bilans z CB: 84 cm i 10kg 700 g zywej wagi. Przy parametrach Waszych maluchow moj kwalifikuje sie tylko do wagi piorkowej :rofl2:
Poza tym OK. Mlody nie byl kluty wiec zgrywal twardziela :-p Buzia mu sie nie zamykala :sorry2:

reklama
MOja Marys wazy tyle samo co Ian :) tylko troche wyzsza. My zrobilismy literki w ten sposob (bo w Domanie jest to troche niejasno wyjasnione, hihi ;) , moim skromnym zdaniem), ze to wlasnie literki jak t, y, g maja po 8 centymetrow, a np. o, a, n odpowiednio mniej. Moj maz uzywal do zrobienia tych literek takiego fajnego programu, design cos-tam. Jak wroci to go zapytam dokladnie. Jak jeszcze macie jakies pytania, to chetnie odpowiem, o ile bede wiedziala :tak:

Hej...
Sencilla i MaRita ja dopiero teraz zauważyłam,że macie dzieci w tym samym wieku...i to bardzo zbliżonym!:-D Ale fajnie..
Mój synek mało mówi a twój gaduła tak?Nie wiem czy mam się tym martwić czy nie...może się wkońcu rozkręci...A twój MaRita kiedy zaczął tak gadać?:rofl2:
Kurcze nie wiem jak ci to wyjaśnić z tym ciastem...ja no oko mieszam!:sorry2:
Mąka,letnia woda,sól, 2żółtka i 2 łyżki oliwy z oliwki...
Super się kleją,rozciągają jak potrzeba - są miękkie i się nie rozklejają podczas gotowania...:-):tak:
Sencilla czekamy na dalsze wskazówki....:nerd::-D
Powodzenia!

Witam:):-)
Dziewczyny o co chodzi z tym czytaniem, o którym pisałyście????:confused:

Ma-Rita Jeśli chodzi o przepis na ciasto pierogowe to mogę sie podzielić:
woda, 1 kg mąki, 1 jajko (bo jeśli dacie więcej to ciasto będzie twarde), szczypta soli i zagnieść dokładnie składniki, ale też nie gnieść za długo, bo stwardnieje...Wychodzi mięciutki i pychota...Kurcze może sobie jutro walnę te ruskie na obiadek....???Mniam....już mi ślinka cieknie:-):-):-):-)

Też wysłałam co niektórym z Was zaproszenia na nk...Będzie mi miło gdy na nie odpowiecie!!!:-D

Sencilla nasze najmłodsze niunie są prawie w tym samym wieku!Super!!!! :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-Dchyba miedzy nimi jest ytlko jakieś 3 tygodnie różnicy! Ja karmie małą cycem a ty? A i jak tam jest ze szczepieniami w NL, bo pewnie jesteś dobrze zorientowana...:tak::tak:;-)Podobno troszkę sie różnią niż w PL? Trzeba zglosić dziecko do biura konsultacyjnego(a co to takiego) i oni dopilnowują terminów szczepień, tak? :baffled::baffled::baffled::szok:

Pozdrawiam gorąco....Dobrej nocki!!!!

Witam wieczorową porą :)

Córa wróciła wczoraj cała i zdrowa :-). Niespodzianka sie udała, mała aż zaniemówiła z wrazenia :tak:. Sencilla, Jula jechała samochodem ze swoimi wujkami.

Ma- Rita ja ciasto na pierogi robię na oko, mąkę zalewam wrzątkiem, czekam aż przestygnie dodaję odrobinę oleju, wyrabiam i to wszystko;-)

Dziewczyny podzielcie się tymi materiałami o czytaniu, bo Toola to już chyba tutaj nie zagląda :-(

Pauka, szczepienia tutaj różnią sie tym ,że te ktore w Pl sa dodatkowe i płatne, tu są obowiazkowe i oczywiście bezpłatne:-). Consultacy Bureau, to placówka , która ma pod opieka dzieci do 4 r.ż. i tam sa szczepione, ważone, mierzone itp, ale nie leczone. Ogólnie zajmuja sie obserwacją rozwoju dziecka w pierwszych latach życia

Dobra późno już troszke sie zrobiło i pora mykać do łóżka . Dobranoc mamuśki :-)

p.s. Ania , nasze chłopaki też są prawie w tym samym wieku:D

Witam wczesnym rankiem :-)

Beauty jesli chcesz moge Ci podeslac ksiazke Domana o nauce czytania. Rojkowska chyba tez powinnam gdzies miec :tak:Wyslij mi tylko na priva swoj mail :happy:

Aniu no moje dziecie gada, tyle, ze w wiekszosci nadaje w swoim wlasnym jezyku :rofl2: Smiesznie to brzmi, kiedy czasem cos mi z zapalem tlumaczy, bardzo powaznie, uzywajac intonacji i gestykulujac :rofl2:
Poza tym mowi: mama, papa, oma, opa, auto, motor, boot, huis, tas, appel, ball, dat, beertje, schap, "mauw"-kot, woef, woef-pies, muuu-krowa, Bob ( Bob budowniczy), am- jedzenie, a po polsku: but, zaba (w jego wersji "aba"), lampa, dziadzia i trzy. To chyba jego caly zasob slownictwa :rofl2: A no i zapomnialabym o jednym waznym slowie "NIE" :-D
Odkad skonczyl rok zaczal szybko lapac nowe slowka. Nie wiem, tyle slow , ile on mowi to duzo, czy malo. Wiadomo, kazde dziecko jest inne i nie ma sie co martwic. Zwykle okolo drugiego roku zycia wszystkie dzieciaczki sie rozkrecaja z mowieniem :tak:

Milego dnia kobietki :-)

Witam!
MaRita pocieszyłaś mnie z tym mówieniem...:-D Kiedy czytałam ten spis słów to prawie się śmiałam...:-D:-D
Mój mały też gada mama tata itp a nawet ostatnio krzyknął; TATO! i wydaje dźwięk zwierząt...Podobno chłopcy poźniej mówią, bo z tego co pamiętam córcia nawijała jak szalona w jego wieku.I co najważniejsze lubiała powtarzać..a on się ze mnie śmieje jak mu to mówie...:rofl2::-)
Przepisów na pierogi wiele ale ja nie daje białka,bo się ścina podczas wyrabiania i ciasto robi się twarde...tak mówił mój szef kuchni!;-)
Ach te dzieci...moi dziś przywędrowali do naszej sypialni rano jak pielgrzymi...i od 5.00 spaliśmy w czwórke:sorry2:
Beauty a twój synek już się rozkręcił w mówieniu?
Miłego dnia kobitki...

witam kobitki!!!

u nas pogoda pochmurno i smutno zaraz pewnie bedzie padać:crazy:
co do ciasta na pierogi to ja robię na oko mąka dolewam chłodnej wody i jedno jajko albo wcale i sól oczywiście. i też dobre wychodzą:tak:
miłego dnia!!!

:-) u mnie Wiki ma 7 miesiecy a potrafi mówić już "nie nie nie" gdy daje jej mleko to gada i kręci głową nie nie nie.. :-)

ja niestety nie umiem robić pierogów sama:crazy: chyba kiedys będę musiała spróbować i zrobić:tak:

reklama
Witam Was
Beauty nie dziwię się, że córka zaniemówiła jak jej rodzice taką niespodziankę zrobili:tak:
Ma-Rita czy ja mogę prosić także o tą książkę na email? Kiedyś mi Toola przesłała, ale nie mogłam jej otworzyć, zresztą mam ją w drugim laptopie w PL.
Mój Niko już czyta (w końcu ma 4 latka), ale tylko krótkie wyrazy:happy:
Niko jak miał 1,5r. potrafił powiedzieć zdanie "Nikuś bam do piwnićy, kulululu ała główka":-D.
Oli natomiast ma 9miesięcy i kilka dni tem powiedział pierwszy raz TATA i nic poza tym nie chce mówić choć gadam do niego godzinami. Potrafi jeszcze robić niu-niu, dada, raczkuje, wstaje sam w łóżeczku i mówi amm:-). Niko w jego wieku mówił: mama, tata, baba, onka-Ilonka, kulek-Nikulek, daj, nie, amm.
aniahaven z tym szefem kuchni to Ty masz dobrze:tak:
Mój przepis na pierogi to: mąka, letnia woda, sól.
Dziś kotlety po kowalsku, a Wy co robicie na obiad?
Nie przespałam dziś pół nocy, jestem zmęczona jak cholera:-(
Miłego dnia życzę

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry