reklama

Holandia

witam popoludniowo

ale przygarowałam z młodym !!! spalismy trzy godziny i ja w sumie moglabym dalej sie polozyc - to chyba od tej pogody...

co do auta to wg prawa po pol roku stalego meldunku nalezy przrejstowac auto na holendesrkie blachy i wymienic prawo jazdy... teraz w mojej okolicji jest akcja na polskie auta - gliniarze sprawdzaja robią łapanki zwlaszcza na Veilingu (duza giełda kwiatowa, gdzie pracuje duzo Polaków) i za pierwysm razem jest upomnienie a potem mandaty odpowiedznio wysokie... kolega dostał pierwszy mandat w tej akcji na kilkaset euro... wiec nie widze zeby to sie oplacalo tzn robic oplaty w PL i placic mandaty w NL...

reklama
twiggless ma racje trzeba po poł roku przerejestrować auto a jak jeżdzi się na holenderskich blachach to ma się pół roku i jak jest auto na ciebie zmienić prawko na NL .:tak:
Muszę się pochwalic dziś był test łyżeczkowy i mamy pierwszą lewą jedynkę :-):-):-):-)

a teraz ja was zasypię fotkami: :-D nie bądzcie złe że tak dużo ....
tu z tatą

tu z mamą

wygłupi się z tatą

mama masz chrupka bo ja już nie chcę

a tu moje dziecko tak sobie usneło

pozdrawiam!!!!!!!!!

No właśnie a jak się ma kontrakt tylko na rok czasu to nie jest chyba meldunek na stałe..:baffled::nerd::-D
Ale rzeczy tu się można dowiedzieć...co prawda ja miałabym czas do grudnia!
Warto jednak sie wcześniej zorientować co i jak!:tak:
Olgunia zdjęcia z plaży super - maleńka słodziutka,aż się schrupać by chciało!
Moi już w piżamach - baraszkują z tatusiem...
Rozpadało się i senna sie zrobiłam...i grillek się nam nie udał...:zawstydzona/y::laugh2:
Anetko gdzie się zaszyłaś?Wszystko w porządku?:sorry2:
I gdzie reszta kobitek...czyżby wszystkie zaszyły się w domowych czeluściach?:-D
pa....

Dzięki wielkie dziewczynki ;-);-);-)czyli narazie muszę być tutaj bez meldunku i właściwie to dobrze bo na wiosnę planujemy ślub to i tak będę zmieniała nazwisko więc już sobie poczekam:-):-)
Ja też dzisiaj jestem jakas senna chyba ta pogoda :crazy:
moje dziecie też baraszkuje z tatusiem a ja mogę sobie spokojnie poklikac
przez caly dzień nie mogę się doczekać wieczoru bo mam trochę wytchnienia od małego :-):-):-)
miłego wieczorku i spokojnej nocki;-);-);-)

Załączniki

• holandia 080.JPG
    holandia 080.JPG
    85,8 KB · Wyświetleń: 41
Hejka wieczorową porą, mały śpi i mam chwilke dla siebie. Zaraz idę na swoje seriale :rofl2:

Dziewczyny, majac tutaj samochód na Pl blachach ma sie pół roku na przerejestrowanie go ( nie opłaca sie ) od momentu zameldowania. Meldunek to meldunek, nie ma znaczenia czy ma sie kontrakt na 3 m-ce, rok czy 5 lat. Nie ma czegoś takiego jak meldunek stały.
Prawka nie trzeba wymieniac na Nl, na to mamy jeszcze dużo czasu( o ile dobrze pamiętam to 10 lat). W tamtym roku w gazetach był nawet do wyciecia przepis prawny mówiacy o tym, bo niestety ale tutejsi urzednicy- policjanci nie mają często pojecia co i jak ...

Zeby zarejestrować auto na zółtych blachach trzeba mieć meldunek poświadczony na UITREKSEL , który wydaje geemente ( koszt 11,80), dokument tożsamości i dokumenty od samochodu i to wszystko :) nic sie w tym temacie nie zmieniło. W zeszłym tygodniu rejestrowałam po raz 3 samochód i procedura zawsze była ta sama. Nie potrzeba żadnych dokumentów z PL.

No to się pomądrzyłam i spadam na kanape przed TV;-)
Miłego wieczoru :-)

Witam Was kobitki
Witam nową mamusię:tak:
Rozpisałyście się kobitki, że miałam co nadrabiać:tak:
Mój Niko jakby mógł to oglądałby bajki cały dzień, ale mama nie pozwala:no:
twiggless, olgunia, pauk_a super fotki:tak:
Niko po 2 dnia w szkole się rozchorował, wczoraj dostał temperatury 38,5 i katar, przeleżał pół dnia, dostał leki i dziś nie chciał słyszeć, że nie pójdzie do szkoły:no: Uparł się, że już jest zdrowy i zaprowadziłam go do szkoły.
Oli od 3 dni ma jakieś kaprysy, że nic nie mogę w domu zrobić, wczoraj robiłam ruskie pierogi (po raz pierwszy, zawsze robię na słodko) z 5 godzin bo Oli płakał i za nic w świecie nie chciał zasnąć:wściekła/y:
aniahaven pytasz czy wszystko dobrze, więc odpowiem, że z dnia na dzień coraz gorzej niestety:wściekła/y::-(:frown:.
Co robicie dziś na obiadek, bo mi się pomysły wyczerpały:baffled:
My mamy auto, ale zakupione na teścia (mamy zniżki w opłatach), a mąż jest współwłaścicielem czy też musimy przerejestrować auto?
aOLA też kiedyś myślałam, aby pohandlować na allegro, ale przekalkulowałam, że się nie opłaca:no:
Miłego dnia;-)

Ostatnia edycja:
Dzień dodry :crazy::baffled::crazy:

U nas dziś nocka była fatalna :szok:mały wieczorem zasnął bez problemu ale obudził się przed północą i już nie chciał zostać w swoim łóżeczku musiałam go wziąść do nas do łóżka a i tam budził się co godzinę na cycka nie wiem co się dzieje czy się nie najada czy co w każdym razie jestem padnięta :crazy:
Ale mam dziś samochód to jedziemy obkupić małego na jesień i już na zimę bo o dziwo stwierdziłam że tu są tańsze ubranka niż w PL lepsze gatunkowo i ładniejsze przynajmniej dla chlopców ;-)takie jest moje zdanie oczywiście ;-)
co do obiadu też nie mam pomysłu a już dziś też muszę coś zrobić także dziewczynki wpisujcie swoje menu obiadowe może coś od was zgapię:-D:-D

miłego dnia życzę!!!!

Załączniki

• holandia 014.JPG
    holandia 014.JPG
    83,1 KB · Wyświetleń: 44
witajcie:-):-):-)

agnes74 ja też tak mówię że tu ciuchy są tańsze i lepsze niż w PL i tu sa fajne promocje:tak: a może małemu zęby idą i po prostu brał cyca żeby sobie dziasła podrapać?:confused:

ja dziś na obiad mam dewolaje ,ziemniaki i surówka:tak: zupy dziś nie robie bo mam lenia;-) ale za to juz sterte poprasowałam ciuchów:crazy:
pozdrawiam

witam dziewczeta,

my ubiegly weekend rowniez spedzilismy wyczerpujaco... a nawet go sobie troche przedluzylismy... :tak: jak juz wspominalam bylismy u siostry mojego meza, ktora mieszka w okolicach Den Haag... wyruszylismy w sobote raniutko i wrocilismy w poniedzialek... a ze pogoda byla piekna, zahaczylismy rowniez o morze w Scheveningen... :-) bylo swietnie... i mnostwo ludzi... :tak:
odwiedzilam rowniez ten polski sklep w Den Haag, Kamilski... zaopatrzylismy sie w chrupki kukurydziane, herbatki owocowe z Vitax... itp. :tak::-) oraz oczywiscie w ogorki kiszone, ktore tak uwielbiam... ;-)
chcialam jeszcze kupic kaszke dla Manuela z brokulami, za ktora on przepada, ale niestety takowej nie znalazlam.. :no:

reklama
co do ogladania TV, to Manuel prawie w ogole jej nie oglada... :no: nie to, zebym byla jakas wielka przeciwniczka ogladania TV przez dzieci (uwazam, ze max 1 h dziennie lub co drugi dzien jest wystarczajaca)... :tak: ale u nas tak to wyglada... Manuel nie nalega... a ja go nie zachecam... ;-)
natomiast Manuel bardzo duzo slucha muzyki... :tak: przyslu****e sie jej z duzym zainteresowaniem... :-) z czego oboje z mezem jestesmy bardzo zadowoleni... ;-) i tutaj bardzo polecam muzyke dla dzieci, ktorej autorem jest Raimond Lap... naprawde swietna muzyka dla niemowlakow i malych dzieciaczkow... :tak::happy: my do tej pory mamy: Lovely Baby Bach, L.B. Beethoven, L.B. Mozart oraz Baby Christmas 2... :tak: ale wciaz planujemy powiekszyc nasza kolekcje... ;-):-D

Ma-Rita i Paulina, serdecznie gratuluje podjecia decyzji powiekszenia rodzinki... :tak::tak: i zycze duzo, duzo szczescia... ;-)
milego dnia kobietki...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry