reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Jak pięknie się rozwijają listopadowe Maluszki

Na wstepie przepraszam za brak polskich znakow. :zawstydzona/y:
My juz tez zaliczylismy wizyty lekarskie : pediatre, ortopede i laryngologa. Malutka miala kontrole sluchu ze wzgledu na obciazenie w rodzinie; Cale szczescie wynik prawidlowy. Ortopeda zalecil szerokie pieluchowanie. Wynik USG bider: typ IIa. Ciekawa jestem jakie wy mieliscie wyniki. Od pediatry wzielam recepty na szczepionki: infarnix hexa i prenevar. Problem lezy w tym, ze nagle wszyscy zaczeli odradzac mi szczepienie 6 w 1 :no: i teraz juz nie wiem sama co mam zrobic. Im wiecej czytam tym mniej wiem.
Ninka tydzien temu wazyla 4800 g i mia ok 60 cm dlugosci. Duze to moje dziecko. :tak: Zaczyna tez byc bardziej ^kumata^. Ladnie dzwiga glowke. Na usmiech dla mamusi nadal czekam. Jest jeszcze jedna sprawa, ktora mnie zastanawia - ciemiaczko. U nas ma 0,5 na O,5. Polozna polecila odstawic wit D, lekarz kazal dawac dalej. :baffled: Masakra. Chyba bede dawac co drugi dzien.

reklama
dziewczyny ile powinno przybierać na wadze dziecko? czytałam że około 700 gram miesięcznie a u nas synek w miesiąc przybrał 1,5 kg a karmię tylko piersią, czy to normalne? czy rośnie mały grubasek? :)

ja slyszalam ze 200 na tydzien :) Amanda ostatnio przybrala 450 w niecale 2 tygodnie, ostantio nie wazylam jej. edytka lepiej ze przybniera niz jakby mial byc Malym niejadkiem :)

najlepsze jest to, że mimo że przybiera jak szalony to mi przynajmniej raz dziennie przechodzi przez głowę myśl, że mam za mało mleka, parodia :)

Edytka, nie martw się. Zgodnie z normami powinno dziecko przybrać od 600 do 800 g w ciągu miesiąca, ale nawet tu na forum chyba niewiele jest takich dzieci ;-) Większość przybrała dużo więcej. Podstawowa zasada przy karmieniu piersią jest taka, że dziecka na piersi nie da się utuczyć. Je tyle ile jego organizm uważa za potrzebne i tak ma być, o ile dieta matki jest prawidłowa (tzn. bez smażonego, półprzetworzonego, fast foodów, itd.). Natomiast tak czy siak, wiekszość tłuszczyku zgromadzonego w pierwszych miesiąca życia zniknie jak tylko dziecko stanie się bardziej mobilne. Oczywiście jeśli i wtedy będzie karmione zdrowo...

no właśnie ja też się martwiłam że mi rośnie mały grubasek, w 3 tygodnie przybrał 1100 g:) I w sumie pediatra kazała w dzień tak troszkę zwlekać z karmieniem, żeby było bliżej tych 3 godzin (u nas to nie wychodzi), i w nocy nie budzić, ale ja już dawno go nie budzę. Ale tak jak anbar pisze - na mleku mamy nie można dziecku zafundować nadwagi.

no właśnie ja też się martwiłam że mi rośnie mały grubasek, w 3 tygodnie przybrał 1100 g:) I w sumie pediatra kazała w dzień tak troszkę zwlekać z karmieniem, żeby było bliżej tych 3 godzin (u nas to nie wychodzi), i w nocy nie budzić, ale ja już dawno go nie budzę. Ale tak jak anbar pisze - na mleku mamy nie można dziecku zafundować nadwagi.
u NAs z tymi przerwami między karmieniem to tez baaardzo różnie
jutro idziemy na pobranie krwi i mały powinien być 2h po jedzeniu... niestety e jego przypadku to mało prawdopodobne i nie wiem co z tym zrobić :(

hej! :) u nas dzisiaj w nocy bylo 5 godz przerwy miedzy karmieniami :) wiem ze to nic nienormalnego ale Amanda zawsze musiala jadac co 3 godz ;) chocby na spiaco ale musiala!

a pozatym umie sie przekrecac z pleckow na boczek a z boczku na brzuszek (narazie ciagle ten sam bok). i zaczela tez soebi raczki do buzi wsadzac :) najczesciej jeszcze na spiaco jak sie przebudza i szuka smoczk ato zaczynna ssac paluczki zbey sie uspokoic :)

i juz nie mowiac o tym jaki mi ranu usmiech poslala :))) lezala sobie w lozeczku po jedzonku ja bylam w lazience i slyszalam ze juz mnie wola jak tylko podeszlam do lozka to tak sie ladnie usmiechnela :) i zawsze tez tak podskakuej i sapie wesolo jak mam ja na rece wziasc, wyglada jakby sie cieszyla ze zostanie wzieta ;)

reklama
dziewczyny ile powinno przybierać na wadze dziecko? czytałam że około 700 gram miesięcznie a u nas synek w miesiąc przybrał 1,5 kg a karmię tylko piersią, czy to normalne? czy rośnie mały grubasek? :)

Moja Lila zrobiła ostatnio normę dwutygodniową w tydzień J i waży już 5,6kg. A też miałam myśli że mleka mało bo piersi jakieś takie mniej pełne są.

Do góry