reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak się bawić z dziećmi

elusia79

mama Fabianka i Kamilka
Pomyślałam sobie że nasze maluszki rosną i że trzeba i m wymyślac zabawy, nie tylko zeby je zająć, ale także aby stymulować ich rozwój.
Może w tym wątku będziemy mogły podawać przykłady piosenek, kołysanek, wierszyków i zabaw z dziećmi.

Dla 3-6 miesięcznych maluszków:
1 w tej zabawie dziecko napina mięśnie i rozwija poczucie rytmu:
Zataczając ramionkami koła mówimy:
Proszę państwa oto miś
miś jest bardzo grzeczny dziś
Chętnie państwu łapkę poda
Nie chce podać: wielka szkoda

Zginając i rozprostowując nóżki mówimy:
Po podwórku chodzą kaczki
wszystkie bose nieboraczki
a w dodatku nie odziane
są to żeczy niesłychane

robie to zawsze Kamilkowi przed kąpielą i już bardzo się śmieje gdy zaczynam to robić

Jeszcze kołysanka( Kamilek bardzo lubi gdy mu spiewam)

Tu i tam kołyszę cię,
tu i tam, tu i tam
Zaśnij skarbie mój
Ja przy tobie czuwam

Tu i tam kołyszę cię
tu i tam , tu i tam
Słodkich snów, skarbie mój
Rankiem będę tu

reklama
Nie wiem czy to pod zabawę "podchodzi" ale moja córeńka uzależniła się od mojego śpiewu ::) A zaczęło się niewinnie... Gdy poraz kolejny płakała po kąpieli, a ja już nie wiedziałam co zrobić by ją uspokoić a nie rozbawić zaczęłam z determinacją śpiewać "piosenkę dla śpiącej królewny" cyt... "... PŁACZ PŁACZ... NIECH POPŁYNĄ STRUMIENIAMI TWOJE ŁZY..." itd. Kasia automatycznie zamilkła a nawet się uśmiechnęła zdziwiona ;D Myślałam że akurat raz podziałało, ale... działa od tygodnia... Kasia musi się wyciszyć przed snem. Zaczynam jej śpiewać po kąpieli- trzy piosenki i śpi ;D Ma nawet swój repertuar ::) Nowe piosenki ją wkurzają a mnie zaczynają wkurzać stare ::)

A Maja uspokaja się przy piosence "Jedzie pociąg" Rynkowskiego, juz mam jej dość ::) .............. , chociaż nie.............. ostatnio przypadkowo włączyłam kasetę z jazzem i tez jej sie spodobało, ale też tylko jeden utwór. Czyli w sumie mamy teraz do wyboru dwa. :laugh:
A jesli chodzi o mój spiew, to Maja jest jedyna osobą, która lubi moje fałszowanie. ;D

Kasia jeszcze się śmieje jak ruszam jej nóżkami jak przy marszu i przyśpiewuję jednocześnie:

JEDZIE JEDZIE PAN PAN
NA KONIKU SAM SAM
A ZA PANEM CHŁOP CHŁOP
NA KONIKU HOP HOP

A ZA CHŁOPEM ŻYD ŻYD
NA KONIKU HYC HYC
A ZA ŻYDEM ŻYDÓWECZKI
POGUBIŁY PAKUNECZKI
;D ;D ;D

no właśnie,dzieci bardzo lubią takie rymowanki ;D
u mnie królują:Ważyła sroczka kaszkę,Idzie rak nieborak (tylko oczywiście za mocno nie szczypię ;)),A kuku panie kruku -zakrywam jej np.twarz pieluszką i odkrywam-bawimy się tak w chowanego
a ostatnio,po tym jak zauważyłam,że Wiktoria to bardzo lubi robię z nią ćwiczonka,takie lekkie
tzn. podnoszę rączki do góry i na dół,później w bok i drugi bok (tzn rozkładam na boki),ona się przy tym bardzo śmieje,bo mówię przy tym "do góry i na dół i w bok i w bok"itd i robimy to ostatnio przy niemal każdym przewijaniu (chyba sportowiec z niej wyrośnie ;))
Emih piosenka dla królewny pochodzi z mojej ulubionej płyty Lipnickiej, a rymowanka niezła,niezła
Elusiachyba wprowadzę w życie te kołysanki,bo już mi się nasze nudzą,ostatnio nawet z tatusiem kanony idą,ale nie chciałybyście tego słuchać ::)

To ja się wam pochwalę jak dziś usypiałam Kamilka. zaczęłam mu spiewać piosenke "Z popielnika na Wojtusia... " a Kamilek zaczął głośno sobie mruczec i jak kończyłam śpiewać trzeci raz to on już słodko spał...

A co do zabaw to takie rytmiczne rozkładanie rączek na boki i mówienie przy tym wierszyka bardzo mu się ostatnio spodobało, bo smieje się na głos gdy to robimy. Kiedyś położna poleciła mi też takie ćwiczenia: prawy łokieć do lewego kolanka i potem rozprostować nóżkę i rączkęi i odwrotnie,( podobno rozwija połaczenia między obiema półkulami mózgowymi). Cwiczę to z nim już jakiś czas i na początu to nie reagował, a teraz od dwóch dni bardzo się przy tym smieje. Widocznie podoba mu się:)

reklama
To mój Alex.... kompanko.... butla... i często nie skończy jeszcze butli to już śpi (śpioch po rodzicach) a w ramach zabawy przed kompaniem przeważnie turlamy się i gimnastykujemy bo mój maluszek nie może złapać symetrii (nie może znaleźć "środka Ola"... jak uroczo nazywa to mój mąż ;D) ale jego te ćwiczenia bawią i to do takiego stopnia że śmieje się prawie na głos :p ;D ;)

olozb3hv.jpg

Do góry