Witam. Jestem nowa. Dziś odebrałam wynik krwi z którego wynika że jestem w 4 tyg ciąży. Boli mnie troszkę brzuch na dole i czy to jest normalne? Lekarz mi dziś powiedział że trzeba poczekać do 7 tyg by zrobić usg bo teraz i tak nic nie będzie widać a i tak bym się nie nastawiala bo to może być tylko pecherzyk bez zarodka i tu zwariowalam. I jak dziewczyny jest ze zwolnieniem lekarskim? Nie ukrywam że mam ciężka i fizyczna pracę i boję się troszkę bo to pierwsza ciąża. A lekarz mi powiedział że póki nie ma usg to nie będzie wypisywal. Czy to normalne?
reklama
Rozwiązanie
Ostatni okres (pierwszy po stracie) miałam 18 lutego - trwał 1,5 dnia. Owulacje miałam 25 lutego. Powoli chyba powinien nadchodzić kolejny @... Ale dokładnie kiedy - nie wiem.Mąż aż takie nieregularne czy to pierwszy okres po stracie? Bo widzę że pisałaś o tym?
martakratka
Fanka BB :)
Zarodek nie zawsze jesg widoczny w 4tc. Widac go powyzej wartosci bety 1000.Ja dowiedziałam się, że jestem w ciąży w 5 tyg. poprzez zrobienie trzech domowych testów ciążowych:-) dwa dni później poszłam do lekarza by się upewnić (oczywiście prywatnie), lekarz od razu zrobił mi UZG dopochwowo bo tylko tak można coś zobaczyć i było wyraźnie widać maluteńką fasolkę. Dziwi mnie postawa twojego lekarza, być może nie ma specjalnej aparatury by zrobić Ci USG dopochwowo, nie wiem albo to konował. W 4 tc też zarodek już jest widoczny, więc pomyśl o zmianie lekarza. Co do bólu podbrzusza to tak jest to normalny objaw przypominający zapowiedź miesiączki. Spowodowane jest to tym, że zarodek zagnieżdża się w macicy, bo macica jeszcze na tym etapie się nie rozciąga ani więzadła- za wcześnie. Jeżeli masz ciężką pracę fizyczną to radziłabym ci wziąć zwykłe zwolnienie od rodzinnego do czasu aż pójdziesz do gin. początki ciąży są najtrudniejsze i trzeba wyjątkowo na siebie uważać, by dzieciątku nic się nie stało chyba nie chcesz później żałować jeżeli nie daj boże coś się stanie przez wysiłek w pracy.
Życzę Ci powodzenia.
reklama
martakratka
IGA - A po ilu dniach od owulacji test ciazowy jest miarodajny? Nie mam regularnych cykli bo to pierwszy od poronienia.Ja miałem podobnie tzn poszłam wcześnie do lek. Po teście na USG za wcześnie żeby coś zobaczyć jedynie pogrubiona ścianę macicy to dobry znak i pozytywny test w gabinecie z moczu, po 2 tyg kontrola i już biło serduszko dopiero wtedy dostalam karta ciążowa. Jezeli dzwigasz to idź albo do ogólnego po zwolnienie do kolejnej wizyty lub pogadaj z szefem i powiedz jak jest ze potrzebujesz innej pracy bez dzwigania. Mi gin zabronił na 1 wizycie targania zakupów! Lepiej uważać trzymam kciuki a lekkie pobolewanie jak pisały dziewczyny to normalnepotem dojdzie ból piersi i wiele wiele innych
....
Iga0071
Ja robię dla spokoju tak jak na ulotce napisane czyli w dniu okresu wiem że zawsze jest ciężko czekać tak długo ale wtedy ma się pewność A tak to jakieś bladziochy wychodzą które trudno zinterpretowaćIGA - A po ilu dniach od owulacji test ciazowy jest miarodajny? Nie mam regularnych cykli bo to pierwszy od poronienia.
Mi też tak Pani doktor powiedziała w 4tc i w ogóle była taka dość... Gasząca mnie.
I wiecie co... Wcześniej byłam oburzona, ale teraz uważam że powiedziala dobrze. Bo to prawda, że może nie być zarodka itd. i moim zdaniem lepiej pozytywnie sie zaskoczyć że ten zarodek będzie niż nasłuchać się w 4tc gratulacji doktorki, ogólnej radosci, a potem się rozczarować bardzo, że jednak pusty pęcherzyk...
Napisane na Redmi Note 4 w aplikacji Forum BabyBoom
I wiecie co... Wcześniej byłam oburzona, ale teraz uważam że powiedziala dobrze. Bo to prawda, że może nie być zarodka itd. i moim zdaniem lepiej pozytywnie sie zaskoczyć że ten zarodek będzie niż nasłuchać się w 4tc gratulacji doktorki, ogólnej radosci, a potem się rozczarować bardzo, że jednak pusty pęcherzyk...
Luiza.
Mi też tak Pani doktor powiedziała w 4tc i w ogóle była taka dość... Gasząca mnie.
Wiesz, tu raczej chodzi o samo podejście lekarza/położnej. Mi np. powiedziała pielęgniarka, że na razie żadnych badań nie robimy, bo to za świeża sprawa, że wizyta u lekarza, USG, potem wyniki i dopiero wtedy karta ciąży, bo to na tym etapie wszystko się może zdarzyć, ale nie że w oczy mi wali tekst typu "niech się pani nie nastawia/niech się pani nie cieszy" i takie tam. Pogratulowała owszem, ale z super entuzjazmem też nie wyskoczyła i takie podejście ja rozumiem.
Nooo owszem, niektórym brakuje jakiegoś wyczucia, ale i tak uważam, że lepsze to niż nadmierny entuzjazm i zapewnianie że na pewno się dobrze rozwinie - bo może się zdarzyć bardzo różnieWiesz, tu raczej chodzi o samo podejście lekarza/położnej. Mi np. powiedziała pielęgniarka, że na razie żadnych badań nie robimy, bo to za świeża sprawa, że wizyta u lekarza, USG, potem wyniki i dopiero wtedy karta ciąży, bo to na tym etapie wszystko się może zdarzyć, ale nie że w oczy mi wali tekst typu "niech się pani nie nastawia/niech się pani nie cieszy" i takie tam. Pogratulowała owszem, ale z super entuzjazmem też nie wyskoczyła i takie podejście ja rozumiem.
Luiza.
Nooo owszem, niektórym brakuje jakiegoś wyczucia, ale i tak uważam, że lepsze to niż nadmierny entuzjazm i zapewnianie że na pewno się dobrze rozwinie - bo może się zdarzyć bardzo różnie
Racja, dwie skrajne reakcje i każda robi troszkę szkody w zależności od sytuacji
Tak.Racja, dwie skrajne reakcje i każda robi troszkę szkody w zależności od sytuacjiważne żebyśmy my pacjentki miały chłodną głowę, to nic nie zaskoczy nas za bardzo
Później jak byłam np. w swojej przychodni o cos pytać rodzinnego lekarza to też tak bez emocji na wieść o ciąży... Ale no czego ja się spodziewalam, przecież nie jestem nikim bliskim dla nich a na codzien mają pewnie kontakt z ciężarnymi
martakratka
Tylko problem w tym, że ja nie wiem kiedy powinnam dostać @...Ja robię dla spokoju tak jak na ulotce napisane czyli w dniu okresu wiem że zawsze jest ciężko czekać tak długo ale wtedy ma się pewność A tak to jakieś bladziochy wychodzą które trudno zinterpretować
reklama