reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kącik małego smakosza

makuc,zgoda co do dobroczynnych właściwości przetworów z pomidorów- akurat wczoraj(?) właśnie chyba o tym w DDTVN mówiono:tak:.Ale chyba zdrowszy zwykły przecier,pomidory z puszki lub sok,niz ketchup akurat dla dzieci.Oczywiście,jak ktoś lubi,to dobrze:tak:,ale ja osobiście nie przepadam;-)

reklama
Najbardziej to domowe lubię :-) a sklepowych rzadko używam, jak już to musi być naprawdę smaczny żeby się go czepiła więc tym samym Oliwii na razie dawać nie będę.

HAPPY ooo :laugh2: szkoda, że nie oglądałam hehehe. Swoją drogą to ja o ketchupie "dla siebie" mówię ;-) tak jak już pisałam wcześniej - ten produkt (jak wiele innych zresztą) ma dla mnie etykietę "dla starszaków" i tego się trzymam. Co nie zmienia faktu, że kanapki z serem i bez ketchupu sobie nie wyobrażam :laugh2::laugh2::rofl2::-D:happy:

no makuc też słyszałam o tym, że keczup jest nawet zdrowszy od pomidorów, ale niewiem ile w tym prawdy.
Wczoraj chyba ktoś z DDtvn poczytał naszą dyskusję na temat kabanosów :-D ,bo w dzisiejszym odcinku właśnie kobietka z programu " Wiem co jem" mówiła na ich temat. Najlepsze to z wieprzowiny są, a nie żadne drobiowe, bo te drugie zawierają głównie pazurki, skórki i dupki kurczaków :tak: i chyba się z tym zgodzę, bo ostatnio kupiłam kabanos drobiowy
( nie był za tani), i niestety nie spasował Natali, jakaś wysypka się pojawiła po nim
Nasze polskie kabanosy wieprzowe otrzymały ostatnio certyfikat europejski.
Kabanos oficjalnie pod unijnym parasolem - Najważniejsze informacje - Informacje - portal TVN24.pl - 19.10.2011

Elusia,to,że researcherzy z DDTVN mają u nas szpiega, wiemy od dawna- kiedyś tygodnia nie było,żeby po naszej tu dyskusji o czymś,temat się w TVNie pojawiał:tak::-D.A o przetworach pomidorowych wczoraj jedna pani mówiła,że sa zdrowsze od samych pomidorów- więc wszelkie soki,przeciery,w tym i ketchup,bo mają coś tam- zapomniałam- strone wcześniej wlaśnie makuc o tym pisała.No i są bardziej "skondensowane",bo same pomidory to w większości woda.

bo jak się podgrzewa pomidora to wytwarza się bardzo cenny związek likopen, który wychwytuje wolne rodniki, przez co działa antynowotworowo. a co do Ketchupów to nie wszystkie są takie dobre trzeba czytać, czy mają konserwanty ja kupuję pudliszki bo nie ma, niby tak deklarują.
a co do tych odpadów co używają w kabanosach to jeszcze mogą ładować tam to samo co do parówek białko sojowe na to dzieci mogą mieć uczulenie, więc parówki ponoć można dawać od 3 roku, ale ja się przyznam że daję dzieciom parówki, z Morlin.

Dziewczyny, od kiedy rezygnuje sie z mm na rzecz krowiego mleka? Czy juz mozna je powoli wprowadzac zamiast mm? Ktoras z Was juz wprowadzila? Kompletnie nie orientuje sie w temacie, a widzialam, ze w zlobku dzieci w wieku Pawla jedza juz normalne mleko (owsianke na mleku). I panie tez sie mnie pytaly, czy Pawel juz jest na krowim i czy chcialabym Go powoli przestawiac. Jak to u Was wyglada?

Onesmile,z tego,co wiem,to w Polsce troche inne podejśćie jest do mleka krowiego i mm- mi np.Miniu mówiła,że u nich nie ma mleka nr 3,4,5 ,jak u nas ,tylko 1 i 2.Ja Amelce daję krowie mleko ,jak wymaga gotowania,czy innej obróbkli termicznej- kakao,nalesniczki itp.A tak do picia to jeszcze Nan 3 dostaje i myślę,ze jeszcze jednak jakiś czas jej będe je dawać na równi z krowim,ze względu na te wszystkie dodatkowe składniki- witaminy,probiotyk ,kwasy omega itp.,których w zwykłym krowim mleku jednak nie ma.

reklama
No tu tez widzialam tylko mm 1+ i tyle. Ja chyba tez tak zrobie i bede na rowni podawala oba, bo tak, jak piszesz, mm jest jednak bogate w te wszystkie witaminy, kwasy itp., a krowie mleko, to krowie mleko...

A mniej wiecej kiedy sie w Polsce rezygnuje na stale z mm? Wiesz moze?

Do góry