reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kącik małego smakosza

Kania -Pawel z reguły pije mleko przed snem - jako posilek- oraz kolo 4tej rano. To sa takie obowiazkowe butle. Po przebudzeniu rano dostaje talerz owsianki, potem jest drugie sniadanie/lunch kolo 12/13stej i do tej pory byla to butla, ale postanowilam zmienic Mu rutyne i dzis dostal 200 gram zupki. No tyle, ze jeszcze byl glodny i poprawil 150 mleka :-) Nastepny bedzie obiad wlasciwy kolo 17stej, potem jakis owoc/chlebek z maslem i wieczorna butla. Ale tez juz chetnie zmienilabym taki stan rzeczy i dawala kolacje - owsianke np., albo cos rownie kalorycznego. Jutro idziemy na godzine do zlobka, od srody juz na 2, czwartek na 3, a w piatek juz na pol dnia, takze mysle, ze i tak niebawem wszystko sie pozmienia. Oby nie na gorsze.
Aha, butle jeszcze my trzymamy, bo Pawel ja ciagle wypuszcza i rozlewa mleko. Mam plan zaczac podawac Mu mleko w niekapku z uchwytami, moze szybciej zalapie, o co chodzi.

reklama
kania, dokładnie tak :tak: My robimy tak, że po kąpieli i po wszystkich czynnościach przed spaniem czyli ubieranie, kremowanie itp itd, poprostu kładziemy Patryka do łóżeczka i dajemy butle, on ładnie ją trzyma i sobie je dopóki się nie naje, bo potem to macha butlą i próbuje ją wyrzucić z łóżeczka ;-) My w tym czasie jak on je, albo siedzimy obok tzn jedno z nas, albo przygotowujemy coś akurat np. dla siebie do spania, sprzątamy szafke nocną i takie tam ... A jak Patryk już zje to go usypiamy albo poprostu przykrywamy jeśli padnie przy butli :-) i wcale się nie dziwie że chcesz zmienić sposób karmienia, mi było nie wygodnie już kilka miesięcy temu
wink2.gif

onesmile, trzymam kciuki za żłobek! No a zmiany żywienia to i ja planuje podobne tzn drugie śniadanie w domu zastąpić zupą i może na kolacje mleko np z kaszką dawać :tak:

To może dziś spróbujemy tak zrobić :-)

Onesmile trzymam kciuki za pójście Pawełka do żłobka :-)

U nas na drugie śniadanie w domu jest kaszka albo teraz jogurt naturalny z jakimś świeżo startym owocem plus sok malinowy. Na podwieczorek różnie, albo owoc albo jogurt jak rano nie zjada.
Tylko jakoś mi sobie na razie trudno wyobrazić, że moje dziecko zje na kolację jakąś kaszkę i tak sobie pójdzie spać. Ja wy sobie to wyobrażacie???

ja właśnie sobie nie wyobrażam, więc dziękuję Bogu, że on to mleko chce pić :-)
no i ja to akurat lubię dawać mu wieczorem to mleko sama, zresztą jakoś nie widzę tego, żeby sam pił, bo na pewno miałby zabawę w rozlewanie jak ma z wodą.

u nas ostatnio odpadło jedno mleko tzn. z godziny 8.30, po której potem była drzemka. Teraz śpi tylko raz dziennie.
Koło 4tej rano je mleko 150-180ml, potem jak się obudzi to je ze mną śniadanko, ostatnio jadłyśmy jajecznicę z pomidorkami, dziś kabanosa.
za jakieś 2 godzinki zje banana albo jabłko. Koło 12 zupka robiona.Potem drzemka i jak wstanie to je z nami obiad, oczywiście bardziej się bawi tym jedzeniem.Koło 16-17 jakiś owoc znów je, albo warzywo i po 18tej kolacja np. kanapka z serkiem Turek lub dżemem,szynką itp, ale najbardziej woli suchy , bez dodatków.
No i koło 20tej mleko 180ml.

ELUSIA jak Ty Natalce te kabanosy dajesz? kroisz czy tak do rączki po prostu? Pytam, gdyż zakupiłam wczoraj właśnie te z sokołowa o których pisałaś i teraz nie wiem jak je podawać :zawstydzona/y:

ELUSIA jak Ty Natalce te kabanosy dajesz? kroisz czy tak do rączki po prostu? Pytam, gdyż zakupiłam wczoraj właśnie te z sokołowa o których pisałaś i teraz nie wiem jak je podawać :zawstydzona/y:
najpierw je gotuję z parę minutek, potem obieram tą skórkę i daję jej do rączki dwie połówki. Ona jak już je widzi, to nie da mi czasu, by je obrać, więc robię to migiem hehe.
Na początku troszkę źle gryzła , ale teraz ma już dwa ząbki to daje radę i wcina.

Powiedziecie mi, czy Wasze maluszki oprócz wieczornej butli jedzą kolacje???
Jeśli tak to w jakich godzinach jedzą tą kolację i o której dostają jeszcze mleko???
Mleko piją same w łóżeczkach, czy dajecie im same???
A na śniadanie jedzą mleko??? czy już nie, o której mają kolejny posiłek czyli tzw. 2 śniadanie czy raczej mleka już nie traktujecie jako śniadania tylko oprócz niego jedzą jeszcze śniadanie i 2 śniadanie???

Kochana,Franek je butlę rano i wieczorem jako kolację. Dostaje 240 ml mleka z 4 miarkami kaszy. Je sam juz od baaardzo dawna. Światło ma zgaszone,tylko włączam mu pozytywkę,gdzie są takie obrazki wyswietlane na sufit. Nie zawsze po zjedzeniu zasypia,jeszcze sobie pogada do zwierzaków,ale po jakimś czasie(od pół godziny do nawet dwóch) zasypia sam.

Franek kabanosy je surowe,ze skórką. Tylko parówkę mu gotuję... Ale ja to się ostatnio nie pieszczę...I źle Franek na tym nie wychodzi...

Nie wpadłabym na to, żeby kabanosy ugotować ;-) ale pewnie na początku tak będę robić, bo one wtedy się bardziej miękkie stają, prawda?

reklama
HMM..czy bardziej miękkie?może troszkę,ale w tej wodzie zostaje tluszczyk i ja jak narazie nie podaję Natalce surowej i zimnej. No chyba,ze szynka.Myślę, że ugotowana i cieplutka smaczniejsza. A podawał już ktoś ketchup? bo są pudliszki dla dzieci bez konserwantów z widoczną podziałką. My nie dawaliśmy jeszcze ;-)

Do góry