reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Karmienie i dieta naszych maluszków

piszecie co niektóre,że na cycu sie rozszerza dietę od 6 miesiąca, a mi pisały niektóre z Was,że od skończonego 6. wiec ja juz głupieje

reklama
piszecie co niektóre,że na cycu sie rozszerza dietę od 6 miesiąca, a mi pisały niektóre z Was,że od skończonego 6. wiec ja juz głupieje

Ja zaczęłam podawać Zosi warzywka i soczki jak skończyła 6 miesięcy czyli jak weszła już w 7 mż. Tak mi zaleciła pani doktor. Radziła, żeby się wstrzymać do tego czasu ze względu na skazę.

Ati ja mam napisane w informacjach ktore dostalam z przychodni tak:
- zalecane jest karmienie wylacznie piersia do konca 6 miesiaca (bo badania wskazuja na to ze dzieci karmione wylacznie piersia w porownaniu z dziecmi karmionymi piersia i innymi pokarmami rzadziej cierpia z powodu nietolarancji poarmowych i innych pokrewnych chorob, rowniez w zyciu doroslym)
- nigdy nie wprowadzaj innych pokarmow niz mleko przed ukonczeniem 17 tygodnia
- czekanie do konca 6 miesiaca jest szcegolnie wazne gdy w rodzinie wystepuja alergie/astma/choroby skory

Czyli masz to okienko skonczony 4-skonczony 6 miesiac. Ja bede jednak czekac, przez prawdopodobna skaze bialkowa i sklonnosci rodzinne do tych chorob.
Twoja tez ma albo skaze albo nietolerancje laktozy, tak? Moze porozmawiaj jeszcze ze swoim pediatra zanim sie zdecydujesz. Bo decyzja bedzie nalezala do ciebie :) ja poprostu stwierdzilam ze jak ma szanse na unikniecie tych chorob to 2 miesiace warto poczekac.

jagmar a twoja Zosia miala jeszcze pozniej jakies problemy? Czy "tylko" skaze?
-

Co masz na myśli pytając o problemy? alergie? Latem dawałam jej arbuza kilka razy na próbę i nic się nie działo aż do pewnego dnia kiedy to arbuz wywołał u niej skazę białkową i uczulenie na owoce. Dostała wysypki i przez 2 miesiące się jej pozbywałam. Dostała nawet od dermatologa maść sterydową. Przez miesiąc nie dostawała żadnych owoców nawet herbatek owocowych i soczków. Po tej akcji stopniowo i powoli wprowadzałam jej kolejne przetwory owocowe. Jakiś czas temu banan wywołał u niej uczulenie i liszaj na twarzy więc już w ogóle odpuściłam sobie banany. Od świąt je mandarynki i nic jej nie jest i mam nadzieję, że tak zostanie. Ogólnie jestem zdania, że te alergie to były raczej na chemię, którą są faszerowane tego typu owoc. Bo banan bananowi nierówny. U mnie niektóre banany powodują alergię a niektóre nie. Do tego myślę, że ma alergie wziewne, które nasilają alergie pokarmowe. Nadal jest na diecie bez mlecznej ale już nie na tak restrykcyjnej jak ja teraz z Marysią.

U Nas wczoraj był soczek marchewkowy ale chliptał super tak mu smakowało:) Dziś sok jabłkowy [poszedł w ruch, a na obiadek troszkę marcheweczki na ciepło :)

Pediatra mi powiedziała że powoli można już wprowadzać przeciery warzywne i owocowe i soki, kaszki bezglutenowe.

Malutka - jak tam u Ciebie pałaszowanie ?? Jakie masz pory tych nowych dań chodzi mi o obiadek , deserek,kasza??

U Nas wczoraj był soczek marchewkowy ale chliptał super tak mu smakowało:) Dziś sok jabłkowy [poszedł w ruch, a na obiadek troszkę marcheweczki na ciepło :)

Pediatra mi powiedziała że powoli można już wprowadzać przeciery warzywne i owocowe i soki, kaszki bezglutenowe.

Malutka - jak tam u Ciebie pałaszowanie ?? Jakie masz pory tych nowych dań chodzi mi o obiadek , deserek,kasza??
Na razie dostaje same soczki, ale dziś już mam zamiar kupić kaszkę i mu podać :tak:

reklama
A mi sie zupelnie nie spieszy do karmienia dziecka innymi rzeczami niz mleko. Przy Zosi nie mogłam sie doczekac a teraz jak sobie pomysle, ze trzeba sie bedzie przez rok babrac w papkach, zupkach i przecierach to mnie ciarki przechodza. Dodatkowa robot ;p. No ale co zrobic inaczej sie nie da.

Do góry