reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Karmienie i dieta naszych maluszków

Milka, rozkreci sie jeszcze Hela do maja :)
Moja to by jadla kazde ilosci jakby mogla, ale z tego co kumam to za bardzo nie ma sensu wiecej dawac jeszcze bo i tak uklad pokarmowy nie trawi jeszcze jedzonka tak jak bedzie po 6 miesiacu i dla nerek to spore obciazenie.

Ja jeszcze beda mloda przygotowywac do samodzielnego jedzenia, bo tutaj na to klada duzy nacisk i tak bedzie dostawala jesc w zlobku - dzieciaki same jedza. Wiec na przekaski beda gotowane warzywka, owoce, makaron i inne takie co mozna palcami wcinac.

reklama
u nas na razie nie mam jak kombinować bo jak dostanie za dużo jedzenia to potem w nocy mi nie śpi, poczekam jeszcze do kwietnia i wtedy wprowadzę czegoś więcej :tak:

my już wprowadziliśmy mięsko, kupa była fuuuuuj strasznie śmierdząca :baffled: dziś jak byłam w pracy mały dostał 2x 80ml kaszki z owocami + 1/2 obiadku. Po pracy cyc.

u nas chyba jeszcze nie buło kupki pomięsnej, bo mięsko jemy od wczoraj, ale za to dzisiaj była pierwsza kupa po jagodach które jedliśmy 2 dni temu - czara

Kasiadz, mięsko słoiczkowe czy swoje gotowałaś ?
ja myślę żeby małemy wprowadzić już coś mięsnego.

jest z Gerbera, delikatny indyk albo delikatny kurczak...

słoiczkowe
jedliśmy już cielęcinkę, kurczaczka i królika :) na jutro czeka jagnięcinka ;)
jemy też biszkopty w mleku i dzisiaj dałam młodej biszkopta do ręki ale ubrudziła się konkretnie i wszystko dookoła...

Hejka ja tez postanowiłam od wczoraj ponowić próbę podawania mięska, ale od królika teraz zaczynam ( tak zaleciła pani doktor). Narazie jest okej nie płacze jak przy ostatniej próbie. Narazie daje ze słoiczków, ale juz mam poćwiartwanego na mikro kawałki królika:-)

dziewczyny słyszałyście cos o mm Gerbera bo Ola jeszcze mi wali kupy po tej akcji z rota nawet 8 na dobe :wściekła/y: i nie wiem czy mleka nie musze zmienić lekarz mówił ze nie zeby dawac probiotyk no daje nawet 3 razy dziennie i nic mniej tych kup oszaleć mozna i przez to wstrzymana jestem z wprowadzaniem jedzonka fuckkkkkk :angry:

reklama
Jejku ale wasze dzieci juz duzo jedza!

U nas ostatnio bylo sporo wzdec, brzydkie kupy i na razie sie wstrzymam z podawaniem nowych pokarmow. Podejrzani to sliwka, banan, brzoskwinia. U nas sa takie pogadanki o wprowadzanu stalych pokarmow i babka mi poradzila zebym po 6 miesiacu ziwkszyla ilosc posilkow, ale dawala jej tyle samo czyli po kilka lyzek stolowych 2-3 razy dziennie, obserwowala ile je mleka po tym i jak dlugo wytrzymuje bez mleczka i wtedy dostosowala porcje do tego. Czyli jak jest ewidentnie glodna to bedzie jadla wiecej.

Ja dopiero bede do swojej diety wprowadzala nabial za kilka tygodni, do diety Ani gluten, a z miesem to poczekamy jeszcze do 7-8 miesiaca.

kasiadz ty pisalas ze sie martwisz ze Antosia malo przybiera. Wiem ze wasz lekarz poradzil ci dawac jej wiecej jedzonka. Ale tutaj mowia zupelnie na odwrot - ze dziecko przed 6 miesiacem nie ma jeszcze w pelni rozwinietego ukladu pokarmowego i nerki jeszcze nie pracuja pelna para i nie jest w stanie przetworzyc i przetrawic tych pokarmow w pelni, dlatego dzieci czesto jedza jeszcze tyle samo mleka na poczatku, mimo ze dostaja inne posilki. Wiadomo ze niektorym dzieciom ukl pokarmowy dojrzewa szybciej a innym pozniej, ale moze twoja mala potzrebuje jeszcze wiecej mleka przez kolejne kilka tygodni? Bo to ze je to nie znaczy ze jest w stanie wykorzystac skladniki tego co je.

Do góry