Goździczek rady przy zastoju:
Upośledzenie opróżniania piersi powoduje gromadzenie się zwiększonych ilości pokarmu w pęcherzykach i przewodach mlecznych. Zastój pokarmu może dotyczyć całego gruczołu piersiowego (zastój uogólniony) lub jego części (zastój miejscowy). Pierś jest obrzmiała, bolesna, skóra na piersi jest błyszcząca i napięta. Pojawiają się trudności z wypływem pokarmu.
Co robić:
• Częściej karmić, zwłaszcza piersią z zastojem
• Przystawiać dziecko prawidłowo do piersi w różnych pozycjach (polecana pozycja spod pachy)
• Stosować przed karmieniem – ciepłe okłady i odciąganie niewielkiej ilości pokarmu w celu zmiękczenia otoczki
• Stosować po karmieniu - zimne okłady
• Wypoczywać
• Oksytocynę stosować na zlecenia lekarza, tylko jeżeli istnieją problemy z wypływem pokarmu
Kachasku na pękniętą brodawkę można stosować maści: Bepanthen, Alantan a z mojego doświadczenia najlepsze jest rozsmarowanie kilku kropel mleka po karmieniu, próbowałaś z pokarmem?
Kotek mój mały wcina podobnie jak twoja Laurka - przeważnie od 15 do 30 minut ale zdarza mu się i godzinę powisieć jak ma taki kaprys. A ja przystawiam go do jednej piersi aż ją opróżni, a jak opróżni i chce jeszcze to do drugiej, jeśli jej nie opróżni do końca to następne karmienie zaczynamy od tej "napoczętej" i tak w kółko.

Przerwy robimy w trakcie na odbicie jeśli ssie bardzo łapczywie, a zazwyczaj tak je. Można włożyć mały palec w kącik ust malucha i zabrać brodawkę by mniej bolało przerywanie karmienia.