reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Karmienie piersią i mlekiem modyfikowanym

reklama
Dziewczyny pewnie ten temat juz byl, ale nie mam za bardzo kiedy poszukac o tym. Niedlugo bede jezdzic na uczelnie(godz drogi samochodem) i tam wiadomo kilka godz. chcialabym odciagac mleko zeby mama lub M mu podawali. I chcialam sie zorientowac ile moge przechowywac taki pokarm w lodowce i w czym? jakies pojemniki z domu mozna uzyc czy musza byc specjalne?

W temperaturze pokojowej mleko mamy może stać kilkanaście godzin (ja wiem że ok. 12). W lodówce 2-5 dni. Domyślam się tylko, że ta rozbieżność wynika z temperatury w lodówce. Im niższa tym dłużej można przechowywać. A te pojemniczki na mocz są według mnie ok, bo maksymalnie mają 100ml, a mleko dobrze jest przechowywać właśnie w mniejszych porcjach, bo raz podgrzane nie może być podgrzewane drugi raz.

odnosnie przechowywania, ja mam specjalne woreczki do mrozenia pokarmu, pisze date, ilosc ml i mroze
pokarm mozna zamrozony w tych woreczkach przechowywac do 6miesiecy
na opakowaniach na woreczkach (mam rozne firmy) jest napisane ze mleko matki w lodowce moze byc przechowywane do 8dni (uwazam ze to troszke chyba jednak za dlugo) ja w lodowce trzymam do 3dni, po czym wylewam i zastepuje swiezym po prostu, ale mysle ze do 5dni spokojnie mozna trzymac
w temp.pokojowej trzymam do 8h, tak tez jest napisane na tych opakowaniach
jesli chodzi o mrozenie to trzymam sie zasady szostek, czyli mroze 60ml, dziecko wypija zawsze wielokrotnosc 60: 60-120-180 :) wiem ze mozna ta zasade tez przyjac w przechowywaniu czasowym, wiec: w temp pokojowej:6h; w lodowce:6dni; w zamrazarce:6miesiecy, nie glupia zasada co :)

reklama
Swoja droga szkoda ze nie zamrozilam pokarmu jak mialam przez pierwszy tydzien takie straszne nawaly, tylko wylewalam do zlewu bo Maluch nie nadarzal jesc:confused2: Mnie nie bedzie po kilka godz na weekendach wiec raczej bede na kazdy dzien mu swieze w lodowce zostawiac, najwyzej 2 dni bedzie stalo w lodowce. Te woreczki to dobra rzecz:) a co do przechowywania w temp.pokojowej to nie wiedzialam ze az 6-8h mozna trzymac:eek:Ja jak zapomnialam wylac kiedys z laktatora przez jakies 3h to sie tak dziwnie oddzielilo i uznalam ze nie swieze i wylalam:-D

Do góry