reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Karmienie piersia

ja myślę, ze kaszkę można wczesniej tylko bez dodatków. Bez owoców. Kaszka myślę,z ę zalezy od potrzeby dziecka. Jesli się nie najada czy slabo sypia to trzeba dac kaszkę ale jak dobrze przybiera i najedzony to ja na razie dawać nie będę. Jak mi się zacznie częścej budzić albo gorzej przynbierac to na pewno bedę dawac.
Ale ja będę dawać na moim mleku kaszkę ryzową.

Zrobie tak samo :tak:

reklama
a ja ze na butli daje malemu na noc do mleka kaszki ryzowej ... a od 4 zaczne od marchewki ... choc chce mi sie zobaczyc jak on bedzie jadl itp to pewnie po miesiacu karmienia bede tesknila do samej butli :)

Kasiiula to juz nie cyckujecie sie? Jak mały reaguje na kaszke? Ale to nie od kleiku trzeba zaczac??? Spi Ci dłuzej w nocy po kaszce?

A kaszka to nie to samo co kleik?

No raczej nie to samo. Są Nestle Kleiki kukurydziane i ryżowe i kaszki także. Mi się wydaje, że kleiki są bardziej, hm..jakby to ująć w konsystencji gładsze a kaszki sama je jadłam są inne troszkę.
Nestlé Polska SA - Produkty
A mój syn się wycwanił rano dałam mu piersi ale chyba za bardzo leciało mu bo się zachłystywał a potem nie chciał jeść, poszłam ściągnąć i dałam mu gdzieś po 2h wciągnął mój pokarm 70 ml aż mu się uszy trzęsły do samego końca, mama krzyczy szykuj mu Bebilon a on jak poczuł inne mleko to zaczął się bawić smoczkiem od butelki i po dziąsłach nim jeździł-nie chciał jeść. Chyba zacznę więcej tego mleka mojego ściągać

Kasiiula to juz nie cyckujecie sie? Jak mały reaguje na kaszke? Ale to nie od kleiku trzeba zaczac??? Spi Ci dłuzej w nocy po kaszce?
no juz nie cyckujemy eh ... a co do kaszki ryzowej to je ze smakiem !! jak ledwo je 120ml to 180 połyka ze szok i dobrze bo malo przybieral na wadze w ciagu tygodnia i miesiaca ... a jak zaczelam dawac na noc to 210g spokojnie przybiera wiec cieszy mnie to nie widze zeby mu sie cos dzialo ... a co do spania to spi jak mu sie chce :p czasem od 21 do 4 spi a wczoraj np od 22 do 4 a pozniej 8 co w szoku bylam i sama nie pamietalam czy wstawalam pozneij czy nie :d ale po brudnych butelkach widziałam ze jeden raz tylko wstawalam heehe :)
a co do dawkowania daje mniej niz zalecane ... zamiast 5 lyzek daje 2
A kaszka to nie to samo co kleik?
chyba to samo :p
a jaka roznica jest miedzy
kaszka ryzowa a kaszka kukurydziana ?

no juz nie cyckujemy eh ... a co do kaszki ryzowej to je ze smakiem !! jak ledwo je 120ml to 180 połyka ze szok i dobrze bo malo przybieral na wadze w ciagu tygodnia i miesiaca ... a jak zaczelam dawac na noc to 210g spokojnie przybiera wiec cieszy mnie to nie widze zeby mu sie cos dzialo ... a co do spania to spi jak mu sie chce :p czasem od 21 do 4 spi a wczoraj np od 22 do 4 a pozniej 8 co w szoku bylam i sama nie pamietalam czy wstawalam pozneij czy nie :d ale po brudnych butelkach widziałam ze jeden raz tylko wstawalam heehe :)

Ta jest ryzowa a ta kukuryzdziana :-D:-D:-D

Podobno ryzowa może powodowac zaparcia, pewnie jeśli maleństwo ma ogólnie problemy kupkowe. Może ale nie musi-tyle wiem o kleiku ryżowym a kukurydzianym.

O mam:

Kleiki ryżowe i kukurydziane
Najlepiej zacząć rozszerzanie diety malca właśnie od nich. Mają prostszy niż kaszki skład – zawierają tylko zboże, bez dodatków (cukru, owoców, itp.). To dobry „pomost” między mlekiem i „doroślejszymi” papkami. Malcowi karmionemu piersią zaproponuj pierwszy kleik około siódmego, ósmego miesiąca życia, a karmionemu butelką – w piątym.
Cena: Kleik ryżowy BoboVita, 3,50 zł;
Kleik kukurydziany Nestlé, 3 zł.

Kaszki ryżowe
Jeśli dziecko jest już wystarczająco duże, możesz zacząć przyrządzać mu kaszki. Proponuj dania o różnych smakach. Zacznij od kaszki ryżowej z jabłkami, potem z malinami itp. Do neutralnej kaszki możesz dodawać świeże owoce – mają więcej wartości odżywczych niż owoce w kaszkach.
Cena: Kaszka ryżowa Nestlé, 4 zł;
Kaszka ryżowa BoboVita, ok. 6 zł.

Dlatego Kasiiula dziwiłam się, że wprowadziłaś kaszkę a nie kleik i do tego jeszcze smakowa, hm...

Czesc dziewczyny tak was czytam o tym karmieniu i mam mieszane uczucia. Moj starszy synek bardzo wczesnie przeszedł na mleko modyfikowane boie miałam pokarmu do tego silna alergia był na mleku z apteki , bardzo dbałam ay zbyt szybko nie przybierał na wadze jak to na mleku modyfikowanym bo komórki tłuszczowe nabyte w dziecinstwie nigdy nie znika. Teraz karmię piersia i chcę to robic jak najdłużej jest wielka róznica między jednym i 2.
A co do wprowadzania nowosci dzieciom skoro na opakowaniu kleiku jest napisane po 4 miesiacy to po 4 a nie po 3 miesiacu . Uwazam , ze nie napisali sobie tego dla jaj tylko po badaniach i ludzie mądrzy którzy wiedzą wiecej o rozwoju dziecka niz my . Skoro by to było obojętne kiedy się wprowadza np. kleik to napisali by po 3 więcej by zarobili.

Do dzis gotuję Antosiowi oddzielne obiadki aby nie miał zbyt wiele przypraw miał witaminy i składnki odzywcze przystosowane do jego wieku. Wiem łatwiej i prościej dac to co dla nas ale chyba nie o to chodzi.

JAKI START TAKIE CAŁE ZYCIE

reklama
Czesc dziewczyny tak was czytam o tym karmieniu i mam mieszane uczucia. Moj starszy synek bardzo wczesnie przeszedł na mleko modyfikowane boie miałam pokarmu do tego silna alergia był na mleku z apteki , bardzo dbałam ay zbyt szybko nie przybierał na wadze jak to na mleku modyfikowanym bo komórki tłuszczowe nabyte w dziecinstwie nigdy nie znika. Teraz karmię piersia i chcę to robic jak najdłużej jest wielka róznica między jednym i 2.
A co do wprowadzania nowosci dzieciom skoro na opakowaniu kleiku jest napisane po 4 miesiacy to po 4 a nie po 3 miesiacu . Uwazam , ze nie napisali sobie tego dla jaj tylko po badaniach i ludzie mądrzy którzy wiedzą wiecej o rozwoju dziecka niz my . Skoro by to było obojętne kiedy się wprowadza np. kleik to napisali by po 3 więcej by zarobili.

Do dzis gotuję Antosiowi oddzielne obiadki aby nie miał zbyt wiele przypraw miał witaminy i składnki odzywcze przystosowane do jego wieku. Wiem łatwiej i prościej dac to co dla nas ale chyba nie o to chodzi.

JAKI START TAKIE CAŁE ZYCIE

Zgadzam się z Toba w 100%, dlatego ja nieprzesypiam nocy ale nie dosypuję nic małemu. Co innego Kasiiuli synek mało przybierał na wadze więc jest to jakieś usprawiedliwienie. Jednak Kasiiula ja bym zaczęła od kleiku nie kaszki i do tego smakowej, ale niech się wypowiedzą inne mamy. Żeby tylko to nie było zbytnim obciążeniem dla maluszka bo wcześniej Tobie jadł mało a teraz aż tak dużo, może mu się na żołądeczku ciężko zrobić, no nie wiem...

Do góry