reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie piersia

Witajcie, mam do WAS pytanie i BAAARDZO proszę o Wase rady bo nigdzie na necie nie znalazłam na interesujący mnie temat informacji.
Otóż karmie moje maluszka wyłącznie piersią i w nocy mój szkrab bardzo czesto sie budzi na jedzenie. Często, czyli co 2 godz, czasem nawet co 1,5 godz !
Wydaje mi sie ze to bardzo często, mały przez to nie śpi jak nalezy-tak mi sie wydaje-skoro sen jest co chwila przerywane-pomijając fakt ze to jest tez dla mnie wyczerpujące.
I tu moje pytanie. Jak myślicie ?
Czy mogłabym mu w nocy albo wieczorem przed spaniem podać mu jakies inne, modyfikowane mleko, dla niemowląt, i czy są takie ktore spowodują dłuższy sen ?
Bo dla starszych maluchów są mleka tzw"na dobranoc".
co radzicie ???

Moja koleżanka karmiła tylko cycem i maly budzil sie doslownie co godzinę i wisiał kolejną przy piersi.,
Jak na noc zaczęła mu podawac modyfikowane (ale robila to juz w szpitalu bedac ze mna na sali) to przesypial lepiej noce.,
Takze moim zdaniem na bank sztuczne mleko dłużej trzyma dziecko w uspieniu :-)

reklama
Napewno mleko modyfikowane spowoduje dluzszy sen, poniewaz dluzej jest trawione. Moja Mała teraz tez dostaje w nocy butelke, i przesypia ok 3,5h-4h zalezy ile zje :-)

Podziwiam mamy ktore karmia tylko piersia i maja sile karmic 2h-4h . Mnie by to psychicznie wykonczylo. Jeszcze do niedawna karmilam na zmiane butla + piers ale teraz piers dostaje bardzo rzadko- pociagne jeszcze tydzien, mala bedzie miec 4 tyg i koncze laktacje;-) Mnie to strasznie denerwowalo i smucilo jednoczesnie ze malutka jadla 1h-2h i stale byla glodna. Dlatego butla to dla mnie dobre rozwiazanie.

....Czy mogłabym mu w nocy albo wieczorem przed spaniem podać mu jakies inne, modyfikowane mleko, dla niemowląt, i czy są takie ktore spowodują dłuższy sen ?
co radzicie ???

Gosiu moja polozna dzis mowila ze jezeli maly budzi sie za czesto w nocy to moge sprobowac dac modyfikowane. Ktore jest bardziej kaloryczne i niby wolniej spalane przez co maly powinien spac dluzej. Ale ja nie mialam takiej potrzeby jeszcze. Tzn jak juz mam ochote zrobic mu modyfikowane w nocy to akurat przespi do nastepnego karmienia 3 godzinki. Sprobowac mozesz. Napewno mu nie zaszkodzisz. A moze akurat sie uda i sobie troszke odpoczeniesz.

Ja tak jak AniaSm przeszlam na sciaganie pokarmu laktatorem i podawaniem go z butelki bo maly juz odstawial cyrki na cycku i wisial na nim po kilka godzin albo bardzo czesto co wykanczalo mnie psychicznie i fizycznie. Dzis w nocy spal po 3 godziny. Maz karmil a ja w tym czasie sciagalam mleczko na nastepne karmienie. Szybciutko przewinelam jak maly mial kupke szybkie usypianie i lulu. Wszystko zajmowalo gora 25 min a nie prawie 2 godziny. Mialam kontrole nad tym ile maly zjadl i wiedzialam ze jego steki nie oznaczaja glodu a tylko przemeczenie lub gazy.

Czulam sie dzis winna troche ze zabieram mu "jego" cyce ale nam sie chyba tez nalezy chwilka spokoju? Mozliwe ze maly wszystko by sobie uregulowal do kilku tyg. ale ja wtedy wygladalabym jak smierc...

uwielbialam karmienie cyckiem pod wzgledem bliskosci jaka miedzy nami panowala ale karmienie butelka daje mi rownie duzo uczuc, a bliskosci miedzy dzieckiem a matka jest rownie duzo jak i wtedy gdy karmimy piersia :tak:

Przeczytalam takze "Jezyk niemowlat- Tracy Hogg" i ucze sie odrozniacz placz mojego dziecka i rozumiec jakie ma w danym momencie znaczenie. Zlapalam sie juz kilkukrotnie ze maly wcale nie marudzil bo bolal go brzuszek ale byl poprostu przemeczony lub na odwrot, tak samo gdy myslalam ze moze byc glodny akurat mial gazy. Takze szczerze polecam ta ksiazke. (Mozna sciagnac z neta, jezeli ktos jest zainteresowany to moge podeslac linka skad sciagnac) :tak:;-)

Nie no to jest jakis obłed -to co opowiadacie-4 godziny wiszenia na cycu ?

Ja karmię butlą (70-90 ml) w czasie 10 minut i dziecko spi 2-3 godziny.
Budzę malą na karmienie co 3 godziny albo sama się budzi.

Miałam wyrzuty, że z karmieniem piersią mi nie wyszło, ale wiecie co to nie jest chyba normalne ani wygodne żeby miec dziecko przy cycku 4 godziny.
Podziwiam Was !!!!!!!!!!!!

Kwestia przyzwyczajenia...ja wlasciwie dzisiaj zaczynam sie juz z tego smiac...coz, taki urok mojej corci, a dopoki ja mam mleko, a ona przybiera to nie chce pozbawiac jej piersi- na chwile obecna, bo zmieniam zdanie co najmniej pare razy dziennie :-D:-D:-D

Przeczytalam takze "Jezyk niemowlat- Tracy Hogg" i ucze sie odrozniacz placz mojego dziecka i rozumiec jakie ma w danym momencie znaczenie. Zlapalam sie juz kilkukrotnie ze maly wcale nie marudzil bo bolal go brzuszek ale byl poprostu przemeczony lub na odwrot, tak samo gdy myslalam ze moze byc glodny akurat mial gazy. Takze szczerze polecam ta ksiazke. (Mozna sciagnac z neta, jezeli ktos jest zainteresowany to moge podeslac linka skad sciagnac) :tak:;-)

Ja poprosze o link :tak:

prosze bardzo... trzeba sie zarejstrowac z tego co pamietam, ale trwa to kilka sekund :tak: jedyna wada to ze nie widac na ktorej sie jest stronie (nie sa ponumerowane) co jest mala wada bo Tracy Hogg czesto odsyla do ktores tam strony zeby poczytac wiecej na jakis temat. ale jak sie spodoba to zawsze mozna kupic. Ja sobie pokopiowalam przydatne tabelki i opisy do nowego pliku i otwieram gdy chce sobie posprawdzac. ;-)

Jezyk niemowlat tracy hogg.pdf - sigga7 - Chomikuj.pl

Witajcie, mam do WAS pytanie i BAAARDZO proszę o Wase rady bo nigdzie na necie nie znalazłam na interesujący mnie temat informacji.
Otóż karmie moje maluszka wyłącznie piersią i w nocy mój szkrab bardzo czesto sie budzi na jedzenie. Często, czyli co 2 godz, czasem nawet co 1,5 godz !
Wydaje mi sie ze to bardzo często, mały przez to nie śpi jak nalezy-tak mi sie wydaje-skoro sen jest co chwila przerywane-pomijając fakt ze to jest tez dla mnie wyczerpujące.
I tu moje pytanie. Jak myślicie ?
Czy mogłabym mu w nocy albo wieczorem przed spaniem podać mu jakies inne, modyfikowane mleko, dla niemowląt, i czy są takie ktore spowodują dłuższy sen ?
co radzicie ???

A jak spi w dzien? Bo moze w dzien zrobil sobie noc :tak:
Synek Cleo z tego co pamietam budzi sie w nocy rowno co 2 godziny wiec nie jestes sama ;-)
Ja Julce od 6 miesiaca dopiero dawalam wieczorem mleko z kaszka i wtedy spala dluzej, ale Twoj maluszek jest jeszcze na to za maly... a tak to nie wiem czy normalne mleko modyfikowane powoduje dluzszy sen...

Gosiaczekkk ja mam od początku co 2 h w nocy.Zaczynając od teraz to 20:00. 22,24,2,4,6,8,10... i aż o 14 !!!! wtedy najdłużej spi.
Męczące nie powiem to wstawanie wnocy, doliczając zmienianie pieluszki czasami nawet 2 razy.Ale już 1, 5 miesiąca daję radę więc nie chcę podawać sztucznego mleka póki nie ma konieczności.Ja bym chciałą karmić tak 6-8 miesięcy...zobaczymy jak wyjdzie:-)

Kludzia, ja też gorąco polecam Język niemowląt. Dzięki niej załapaliśmy z tym płaczem i potzrebami. Teraz jestesmy na etapie usypiania samodzielnego w łóżeczku!!!
Co do karmienia to ja na poczatku jeszcze w szpitalu karmiłam non stop 4 godziny, wyglądałam jak trup i w końcu o 4 rano zaprowadziłam Olafa na dokarmianie bo płakał niemiłosiernie. Na szczęście na drugi dzień już się mleko pojawiło (wczesniej siara była) i Olaf najadł się w 10 minut. Teraz max. karmię 30 minut, zazwyczaj jednak trwa to około 20 minut.
Dziewczyny, czytałam że rozmrażać mleko w woreczku w gorącej wodzie trzeba i co potem już nie trzeba podgrzewać tego? A jak rozmrożę i mały jednka później zdecyduje się na jedzenie a mleko zdąży ostygnąć to co wtedy?
Pytam bo za 2 tygodnie wybieram się na wykłady bo już mi 3 zjazdy uciekły i w tym czasie mój mąż będzie mnie musiał zastąpić...
Cleo przy Jagiellońskiej na ul. szernera jest LuxMed - na pewno mają dermatologów. Może tam spróbuj sie umówić.

reklama
Do góry