reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Karmienie piersia

Katastrofa, byłam dzis u lek ważyłam małą i przez 2 tyg brzybrała 200 gram. Lekarka mówi, że to mało. Tosia ma teraz 5.100 i 3 miesiące. Mam karmic cycem i nie dawac modyfikowanego. Musze odciagac pokarm i kiedy płacze i nie chce ssac cycków dac butle. To straszne bo denerwuje się kiedy ona płacze i nie umiem oddciągnąc sobie mleczka i nagle przestaje leciec. Dzis wyłam razem z nią i błagałam aby cos pociekło:-:)-:)-:)-(. Wkońcu mała usnęła a ja męczyłm sie dalej. W efekciem mam poranione brodawki.
Myślałm dużo nad tym co się dzieje z moim dzieckiem i wydaje mi się, że może popołudniu i wieczorem boli ja brzuch. Jak zasneła o 19 to o 20 zrobiła kupę. Przebrałam ją i przystawiłam do cycka i nie wzbraniła się, polizał i zasnęła. Kolki to chyba nie są, bo się nie pręży. Do ssania cycka trzeba wysiłku i może dlatego ją boli a z butli samo leci. Może jakies popołudniowe niestrawnośc:-), ja jem b. delikatnie.

Napiszcie mi jak to jest z odciąganiem mleka.Jeśli np raz odciągne 30 ml a np za 2 h kolejne 30 ml to mogę razem je wymieszac, czy nalewac do innych butelek i podawac według kolejnosci odciągania:confused2:.

reklama
Eddi - mozna mieszac tylko trzeba pamietac ze mleko mozna podac po maksymalnie iluś tam godzinach, ja pilnuje zeby to nie bylo wiecej niz 24 godziny. I musi to byc czas od pierwszego mleczka. Dlatego lepiej robic porcje mniejsze, a zawsze mozna zmieszac zaraz przed podaniem. A i zanim zmieszasz to dobrze wymieszaj mleczko w butelce to zbiera sie smietanka i ona na bokach zostaje, a ona najlepsza. A co do sciagania to nie wiem czy dajesz przy karmieniu jednego cycka czy dwa, bo jak jeden wystarcza to mozesz podczas karmienia sciagac z drugiego, wtedy leci ciurkiem i nie trzeba sie wysilac:tak:

Eddi - mozna mieszac tylko trzeba pamietac ze mleko mozna podac po maksymalnie iluś tam godzinach, ja pilnuje zeby to nie bylo wiecej niz 24 godziny. I musi to byc czas od pierwszego mleczka. Dlatego lepiej robic porcje mniejsze, a zawsze mozna zmieszac zaraz przed podaniem. A i zanim zmieszasz to dobrze wymieszaj mleczko w butelce to zbiera sie smietanka i ona na bokach zostaje, a ona najlepsza. A co do sciagania to nie wiem czy dajesz przy karmieniu jednego cycka czy dwa, bo jak jeden wystarcza to mozesz podczas karmienia sciagac z drugiego, wtedy leci ciurkiem i nie trzeba sie wysilac:tak:

Ale z tego co ja wiem nie wolno mieszac cieplego mleka z zimnym.

wedlug mnie, jezeli z tego samego dnia i na jeden posilek, to mozesz polaczyc. nie polecam natomiast zlewania i przechowywania razem, lepiej przechowywac w osobnych pojemniczkach a zlewac do karmienia, bo przynajmniej wiesz, ktore kiedy zostalo sciagniete.
niewiem, czy ci to pomoze,ale gdy moja sie denerwuje i wrzeszczy jak daje cyca, to dosc czesto pomaga podanie jej cyca na stojaco, w znaczeniu ja stoje i sie kolysze, zataczam takie polobroty i troche ja bujam przy tym cycu, ona troche popiska, pomarudzi ale w koncu ciagnie. i najwazniejsze,zeby wlasnie zaciagnela, bo jak juz leci to zwykle przestaje marudzic.

mleka z piersi nie wolno podgrzewac w mikrofali, bo rozklada bialka, nalezy pojemnik wstawic do wiekszego z ciepla woda albo do podgrzewacza.

Ale z tego co ja wiem nie wolno mieszac cieplego mleka z zimnym.

O kurde, naprawde?? Ups to przepraszam, nie wiedzialam. Chociaz ja zawsze tak robie. No bo jak sciagam np po 20 ml to nie mam tylu butelek zeby osobno wszystko do lodowki wkladac. Myslalam ze nie mozna mieszac zamrozonego, a ze z lodowki to nie wiedzialam. A jak sie przechowuje w temp pokojowej, bo chyba do 12 godzin mozna, to mozna dolac swierzego, czy tez nie??

O kurde, naprawde?? Ups to przepraszam, nie wiedzialam. Chociaz ja zawsze tak robie. No bo jak sciagam np po 20 ml to nie mam tylu butelek zeby osobno wszystko do lodowki wkladac. Myslalam ze nie mozna mieszac zamrozonego, a ze z lodowki to nie wiedzialam. A jak sie przechowuje w temp pokojowej, bo chyba do 12 godzin mozna, to mozna dolac swierzego, czy tez nie??

Ewelia nie wiem, tylko wszedzie pisze zeby nie mieszac mleka odciagnietego w roznym czasie.. Ja nie mieszam, ale udaje mi sie sciagac duzo mleka na raz. A jak sciagne 40 ml to tez sie nie przejmuje-po prostu sciagam w woreczki i chowam do zamrazarki.

acha, to sciągac o różnych porach do osobnych butelek i mieszac przed podaniem. Rozumiem, ze pogrzewac w kąpieli wodnej.

ewelia ja tez mieszam ale tylko jeśli odstęp mięzy jednym a drugim jest max 3 godz. do 6 godz może stać w pokojowej temp. jak ja byłam w szpitalu i na początku musiałam ściągać zeby pobudzic laktacje to mało ściągałam *(po 10 ml) i wtedy mieszałam i zostawiałam na parapecie w sali bo inaczej nie było warunków.

Ja z kolei wiem (szkoła rodzenia), że mleczko ściagnięte w temperaturze pokojowej może stać 12 h. Na początku sciągałam bardzo mało więc np. ściągnęłam 20 ml rozłączałam laktator i zakręcałam buteleczkę i do lodówki. Po jakimś czasie odkręcałam buteleczkę, podłaczałam do laktatora i kolejne mleczko leciało do poprzedniego. Jak się nazbierało były np. 3 takie tury odciągania dopiero podawałam. Teraz odciągam np. wieczorem o 21 godziny ok 50ml stawiam na stoliku nocnym i po karmieniu nocnym cycusiami podaję jeszcze to co w buteleczce. Odciągam czasami też w dzień kiedy mój syn zje jednego cycka i już kolejnego nie chce, podaję mu Pepti a sama odciągam z drugiego cyca.
A zresztą co ja się będę wymądrzać, tutaj macie wszystko:
Komitet Upowszechniania Karmienia Piersią - Odciąganie pokarmu
aha i mądrze mówiłam, że mleczko w temperaturze pokojowej może stać do 12h:
Warunki przechowywania pokarmu Pokarm dla dzieci urodzonych o czasie Pokarm dla wcześniaków i dzieci chorychTemperatura pokojowa12 godz.Do 1 godz.Lodówka ( +3 do +8°C)2-5 dni
48 godz.Zamrażalnik lodówki (-10°C)2 tygodnie1 tydzieńZamrażarka (-18 do -20°C)6-12 miesięcy

reklama
Do góry