• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Karmienie

kobietki pomóżcie! zaczynam używać laktatora (ręcznego) i jestem zielona co i jak...udzielcie jakichś porad - jak pobudzić wypływ, skąd wiadomo że pierś jest już pusta, jaki system bo chodzi mi 1. o pobudzenie laktacji bo wydaję mi się że mam mniej pokarmu przez to że Misia przesypia nocki 2. chcę mieć trochę odciągniętego żeby czasem wyjść samej - więc jak często odciągać, czy po karmieniu a jak nie to kiedy, kiedy podawać jej odciągnięty a nie pierś i co z niewykorzystanym itd.
ale się rozpisałam ale bardzo liczę na pomoc - wszelkie podpowiedzi mile widziane!!!

reklama
Kasia, a masz ręczny czy elektryczny?
Jak jak chciałam sobie odciągnąc na wyjście to robiłam tak jak radziła Iwon, odciągałam po każdym karmieniu. Jak chciałam wyjśc w sobotę, to od piątku odciągałam. Raz udało się odciągnąć 40 ml po karmieniu, raz 10 a czasami nic nie leciało bo wyciągnął wszystko z piersi.

Jeśli chodzi o pobudzenie lektacji, to może odciągaj sobie w nocy, albo podawaj malutkiej pierś na śpiąco ( o ile się da, bo mój jak śpi to śpi i nie ma szans żeby zaczął ssać na spiąco).

kasia - wiem jedno im czesciej bedziesz odciagac tym wiecej pokarmu bedziesz ,,produkowac''. Ja mialam reczny Aventa i super mi sie spisal. Sciagaj z jednej piersi do momentu kiedy zauwazysz ze juz bardzo malo leci i kiedy cycek bedzie bardzo miekki. W trakcie sciagania z jednej piersi bedzie lecialo mleko z drugiej takze podkladaj sobie pieluche lub recznik. Nawet jak bedziesz sciagala po odrobinie mleka ale czesto nie do pelnego oproznienia cycka to i tak bedziesz go produkowac wiecej:tak:.

Ja juz nie karmie ponad 5tyg a mleko ciagle mam i gdybym znowu zaczela odciagac to za dwa dni znowu bym mogla normalnie karmic a cyce znowu byly by mega pelne:tak:.

Zasada jest prosta wiecej mleka - czesto odciagac, zakonczyc karmienie - odciagac jak najmniej razy i po malych ilosciach.

Ostatnia edycja:
Mi w poradni laktacyjnej na pobudzenie kazali po każdym karmieniu odciągać na przemian z dwóch piersi, pierw 7min-5-3-1minuta i nie ważne czy leci czy nie- no i podziałało!! No i w nocy ja sobie też odciągałam.

Kasia, a masz ręczny czy elektryczny?
Jak jak chciałam sobie odciągnąc na wyjście to robiłam tak jak radziła Iwon, odciągałam po każdym karmieniu. Jak chciałam wyjśc w sobotę, to od piątku odciągałam. Raz udało się odciągnąć 40 ml po karmieniu, raz 10 a czasami nic nie leciało bo wyciągnął wszystko z piersi.

Jeśli chodzi o pobudzenie lektacji, to może odciągaj sobie w nocy, albo podawaj malutkiej pierś na śpiąco ( o ile się da, bo mój jak śpi to śpi i nie ma szans żeby zaczął ssać na spiąco).
mam ręczny a na śpiocha u nas też nie ma szans i dlatego właśnie mam problem bo Misia przesypia nocki już paru tygodni i dlatego chyba zmniejsza mi się ilość pokarmu (albo to moje wrażenie)

kasia - wiem jedno im czesciej bedziesz odciagac tym wiecej pokarmu bedziesz ,,produkowac''. Ja mialam reczny Aventa i super mi sie spisal. Sciagaj z jednej piersi do momentu kiedy zauwazysz ze juz bardzo malo leci i kiedy cycek bedzie bardzo miekki. W trakcie sciagania z jednej piersi bedzie lecialo mleko z drugiej takze podkladaj sobie pieluche lub recznik. Nawet jak bedziesz sciagala po odrobinie mleka ale czesto nie do pelnego oproznienia cycka to i tak bedziesz go produkowac wiecej:tak:.

Ja juz nie karmie ponad 5tyg a mleko ciagle mam i gdybym znowu zaczela odciagac to za dwa dni znowu bym mogla normalnie karmic a cyce znowu byly by mega pelne:tak:.

Zasada jest prosta wiecej mleka - czesto odciagac, zakonczyc karmienie - odciagac jak najmniej razy i po malych ilosciach.
i co robić z tymi śladowymi ilościami pokarmu? bo jak próbuję ściągać po karmieniu to czasem coś poleci a czasem tylko butelkę ubrudzę więc co? wylewać?

Mi w poradni laktacyjnej na pobudzenie kazali po każdym karmieniu odciągać na przemian z dwóch piersi, pierw 7min-5-3-1minuta i nie ważne czy leci czy nie- no i podziałało!! No i w nocy ja sobie też odciągałam.
czy dobrze rozumiem - 7 minut prawa potem 7 lewa potem 5 prawa i 5 lewa itd.? a jak odciągałaś w nocy to dawałaś ten pokarm później dziecku? jeśli tak to kiedy?

Aylin a nie masz jakiegoś linka do tych artykułów które wklejasz? bo te zdjęcia są nieczytelne, przynajmniej u mnie :-(

Ostatnia edycja:
dziewczyny karmiące UU pijecie jeszcze herbatki na laktację?? u mnie laktacja się chyba unormowała, bo piersi nie robią się już twarde, więc nie piję, ale nie wiem czy dobrze robię...

reklama
czy dobrze rozumiem - 7 minut prawa potem 7 lewa potem 5 prawa i 5 lewa itd.? a jak odciągałaś w nocy to dawałaś ten pokarm później dziecku? jeśli tak to kiedy?
Dobrze rozumiesz ściąganie naprawdę męczące, ale skuteczne. Ja małemu później z butelki dawałam po jedzeniu jak wydawało mi się, ze nie dojadł.
A dlaczego myślisz, ze masz mało pokarmu- mała głodna??

dziewczyny karmiące UU pijecie jeszcze herbatki na laktację?? u mnie laktacja się chyba unormowała, bo piersi nie robią się już twarde, więc nie piję, ale nie wiem czy dobrze robię...
Ja czasami piję, a przez to, ze piersi już się nie robią twarde to często wydaje mi się, ze może nie mam pokarmu, fakt jak naciskam to leciii:szok:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry