reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kiedyś niewielu ekspertów wierzyło, że małe dzieci mogą doświadczać depresji lub lęku. latach 90. stało się jasne, że depresji i lęku mogą doświadczać nawet trzylatki. Jednak u wielu dzieci objawy depresji objawiają się w pozornie niepowiązany sposób, na przykład agresją, zaburzeniami odżywania lub nadpobudliwością. Zapraszam cię na bezpłatny live. 2. marca o 15:30 Wpadaj na YT albo oglądaj na FB

reklama

Kodeina w ciazy

Hej wszystkim

Jestem w piatym tygodniu ciazy, pod koniec czwartego tygodnia musialam miec wyrwanego zeba (rozpadl sie zab kiedys leczony kanalowo, ogromna infekcja w przeciagu kilku godzin cala twarz mialam spuchnieta).

dentysta powiedzial, ze moge wziac kodeine po zabiegu, wiec z odstepem dwoch godzin wzielam dwie tabletki. Poza tym jestem na antybiotyku.

Rozmawialam jednak z farmaceutka ktora powiedziala, ze przyjmowanie kodeiny we wczesnej ciazy moze spowodowac rozszczep kregoslupa i wady serca.

Miedzy stresem i hormonami troche mnie to wystraszylo - czy ktos moze bral kodeine albo wie cos na ten temat?

Dziekuje

reklama

Kinnia95

Fanka BB :)
Nikt Ci tutaj nie da gwarancji, że wszystko będzie dobrze, ani tego, że dziecko urodzi się chore. Niestety nie masz na to żadnego wpływu. W ciąży zalecany przy bólu jest apap. Jednak byłaś na tak wczesnym etapie ciąży, że warto być dobrej myśli. Obserwuj siebie i swoje ciało. Na wizycie u ginekologa wspomnij o tym, że wzięłaś kodeinę, bo jest to silny lek. Jednak patrząc na to z drugiej strony większość kobiet dowiaduje się o ciąży nawet w 6,7 tygodniu.

Lady Loka

Fanka BB :)
Hej wszystkim

Jestem w piatym tygodniu ciazy, pod koniec czwartego tygodnia musialam miec wyrwanego zeba (rozpadl sie zab kiedys leczony kanalowo, ogromna infekcja w przeciagu kilku godzin cala twarz mialam spuchnieta).

dentysta powiedzial, ze moge wziac kodeine po zabiegu, wiec z odstepem dwoch godzin wzielam dwie tabletki. Poza tym jestem na antybiotyku.

Rozmawialam jednak z farmaceutka ktora powiedziala, ze przyjmowanie kodeiny we wczesnej ciazy moze spowodowac rozszczep kregoslupa i wady serca.

Miedzy stresem i hormonami troche mnie to wystraszylo - czy ktos moze bral kodeine albo wie cos na ten temat?

Dziekuje
Nikt Ci nie da gwarancji. W 1 trymestrze powinno się unikać leków tak bardzo, jak to możliwe. Ale jednocześnie infekcja byłaby o wiele groźniejsza, więc tutaj lek jest mniejszym złem.
Porozmawiaj z lekarzem.

Hej, zadzwonilam do lekarza

Zapewnil mnie, ze ten lek sam w sobie nie jest specjalnie szkodliwy, a juz na pewno nie w tak malej dawce

Ogolnie wolalam poczekac - nawet najpierw myslalam zeby tylko wziac antybiotyk i odczekac z wyrywaniem do drugiego trymestru, ale po prostu sie nie dalo - za duze ryzyko.

Ale co stresu sie najadlam to moje - zaraz po tym jak dowiedzialam sie, ze jestem w ciazy dostalam ogromne migrene, a potem infekcje zeba. Kiepski start, a to moja pierwsza i bardzo wyczekiwana ciaza :(

Do góry