reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Krzywa cukrowa

werka921

Fanka BB :)
Miasto
Bydgoszcz
Hej.
Byłam dzisiaj na wizycie kontrolnej u ginekologa i zostałam skierowana do diabetologa.
Czytałam o krzywej cukrowej i generalnie wszędzie piszą, że są wykonywane pomiary na czczo i po 2h.
Ja miałam wykonywane pomiary na czczo, po godzinie od podania glukozy i po kolejnej godzinie.
Glukoza na czczo i po 120min. Jest w normie. Natomiast po 60min. Powinna być poniżej 10, ja mam za wysoką.
O co tu chodzi, dlaczego 3pomiary? Tez tak miałyście?
Gdzie nie czytam to sprawdzają na czczo i po 120min...
Oczywiście jestem juz umówiona do diabetologa, tylko pytam :)
1519991101-fc74f8ea5792f353-aaaaaa.jpeg

Napisane na Redmi Note 4 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Rozwiązanie
Aaaa to nawet nie wiedziałam [emoji23]. No właśnie chyba się wkoncu wybiorę chociaż nie powiem mam stres ,czy ta wstrętna cukrzyca poszła czy nie . Chociaż jak w domu mierze glukometrem to niby jest ok

3i49px9i0zyc0xeb.png
Zarówno 4 lata temu jak i teraz miałam obciążenie 3 punktowe. Pierwsza ciąża z cc od 20tc, druga od samego początku, obciążenie w 8tc. Dasz radę, cukrzyca jest upierdliwa ale ma też swoje plusy i da się z nią żyć. Powodzenia i nie wmawiaj sobie, że może to pomyłka. Obciążenie powtórne można zrobić dopiero po pół roku od osttatniego badania.
Pierwsze słyszę, że trzeba czekac pół roku. Ja robiłam w odstępie 2 mesięcy i żyję.

reklama
Nie napisałam, że ktoś umrze ;) jednak jest to bardzo duże obciążenie dla organizmu, zwłaszcza jak ktoś ma wysokie wyniki. U mnie było po 1h 209 po 2h 200
Przy takich wynikach to wiadomo, że jest cukrzyca. Natomiast nawet lekarze kieruja na powtórne oznaczenie w momencie jak wynik jest niediagnostyczny bądź zafałszowany np przez infekcję.

Dokładnie @aga_agi ma rację , to jest bardzo duże obciążenie dla organizmu. Ja miałam przekroczenie tylko o trzy jednostki i nikt mnie nie kierował na powtórzenie . Nie zastanawialam się czy mam infekcje czy nie , czy wynik był zafałszowany czy nie . I całe szczęście bo pod koniec ciąży naprawdę nie było mi łatwo utrzymać cukry w normie.

3i49px9i0zyc0xeb.png

Ostatnia edycja:
Czasami się zdarza, że kobieta źle zniesie wypicie glukozy i po jakimś czasie ją zwymiotuje. Więc badanie musi powtórzyć. Jest to duże obciążenie, ale tylko pod warunkiem, że oznaczenie na czczo (zazwyczaj pobiera sie krew z palca, aby szybko sprawdzić jaki jest poziom cukru) jest dużo powyżej normy i wtedy odstępuję się w ogóle od badania.

Dla mnie ten wynik jest dziwny, aż spojrzałam na mój stary, ma dobre 5 lat, ale przy obciążeniu glukozą 75g krew pobierali mi po 2 godzinach i w obu badaniach są podane normy. I mam podane w mg/dl, dla normalnego człowieka wynik w masie molowej jest trochę "czarodziejski".
To nic dziwnego ta jednostka.
1mmol/l to 18mg/dl. To wszystko. A na tej kartce norma jest podana tylko dla glukozy na czczo.
Jest robiona dobrze, bo 75g glukozy robi się 3punktowo właśnie. A 50g dwupunktowo

Zarówno 4 lata temu jak i teraz miałam obciążenie 3 punktowe. Pierwsza ciąża z cc od 20tc, druga od samego początku, obciążenie w 8tc. Dasz radę, cukrzyca jest upierdliwa ale ma też swoje plusy i da się z nią żyć. Powodzenia i nie wmawiaj sobie, że może to pomyłka. Obciążenie powtórne można zrobić dopiero po pół roku od osttatniego badania.
Nie nie. Nie mi to oceniać, ja pójdę do diabetologa :).
A mysle, że to pewnie było niewyspanie, bo w przychodni byłam już o 7 a wstałam o 5:40.. a jakoś choroba się nie rozwinęła. Patrzyłam też na wynik glukozy na czczo z listopada i było to 4.9. Czyli tyle samo co tym razem właśnie. Niby "tylko" to po godzinie jest za wysokie, ale to i tak już trzeba się tym zająć :)

Nie nie. Nie mi to oceniać, ja pójdę do diabetologa :).
A mysle, że to pewnie było niewyspanie, bo w przychodni byłam już o 7 a wstałam o 5:40.. a jakoś choroba się nie rozwinęła. Patrzyłam też na wynik glukozy na czczo z listopada i było to 4.9. Czyli tyle samo co tym razem właśnie. Niby "tylko" to po godzinie jest za wysokie, ale to i tak już trzeba się tym zająć :)

Nie szukaj wytłumaczeń, bo to bez sensu. Masz cukrzycę ciążową i musisz się z tym pogodzić.
To, że tylko jeden wynik jest nieprawidłowy niczego nie zmienia. To już jest oznaką, że trzustka nie pracuje prawidłowo.
Ogranicz cukry, szczególnie proste. Resztę zaleceń dostaniesz od lekarza.

Nie szukaj wytłumaczeń, bo to bez sensu. Masz cukrzycę ciążową i musisz się z tym pogodzić.
To, że tylko jeden wynik jest nieprawidłowy niczego nie zmienia. To już jest oznaką, że trzustka nie pracuje prawidłowo.
Ogranicz cukry, szczególnie proste. Resztę zaleceń dostaniesz od lekarza.
Nie patrz na to w ten sposób, że szukam wytłumaczen. Ja nie wiem, nie znam się, więc pytam. A czekam już na wizytę u diabetologa.
Jak się dowiedziałam tak od wczoraj właśnie nic slodkiego. Moja zmora są słodkie napoje... Typu ice tea itd. ale co zrobić, od wczoraj już tylko sama woda :p. Na zdrowie wyjdzie ;)

reklama
Kochana, żadne "czekam" na wizytę. Zgodnie z najnowszymi przepisami poradnia ma OBOWIĄZEK przyjąć Cię w przeciągu tygodnia. Tak stanowią przepisy. W rejestracji niech nie wymyślają, bo jeśli dadzą Ci odleglejszy termin, a lekarz w tym czasie normalnie przyjmuje, to możesz zgłosić to do NFZ jako nieprzestrzeganie przepisów przez placówkę. Musisz mieć tą wizytę szybko, by szybko zacząć żyć zgodnie z wytycznymi lekarza.

Napisane na HTC Desire 820 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry