reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kto po in vitro?

CZARNO NA BIALYM

W dniu 26 lutego 2015 roku odbyliśmy spotkanie z Panią dyrektor Departamentu Matki i Dziecka, Dagmarą Korbasińską, podczas którego Pani dyrektor zostały przekazane Wasze pytania i wątpliwości związane z funkcjonowaniem Programu. Prosimy o zapoznanie się z odpowiedziami poniżej.
Jednocześnie chcielibyśmy przypomnieć wszystkim Pacjentom korzystającym z Programu refundacji, iż świadczenia i procedury odbywające się w ramach Programu są bezpłatne (są wliczone w koszt Programu i pozostają przedmiotem rozliczeń między Realizatorem a Ministerstwem), więc pobieranie od pacjentów uczestniczących z Programie dodatkowych opłat tytułem przykładowo:

- zastosowania EmbryoGlue
- zastosowania AH (assisted hatching)
- wykonania scratchingu endometrium
- zastosowania kroplówki po punkcji
- zastosowania pełnego znieczulenia podczas punkcji
- innych

jest niezgodne z zapisami Programu.

Świadczeniami pełnopłatnymi, ale zgodnymi z zapisami Programu są:

- diagnostyka preimplantacyjna we wskazaniu medycznym
- zamrożenie nadliczbowych komórek jajowych

W przypadku wątpliwości możecie zadać pytanie konsultacyjne Ekspertowi za pośrednictwem naszego forum:
Narodowy Program Leczenia Niepłodności na lata 2013-2016 - pytania do eksperta z Departamentu Matki i Dziecka w Ministerstwie Zdrowia
Link do: Zobacz forum - Narodowy Program Leczenia Niepłodności na lata 2013-2016 - pytania do eksperta z Departamentu Matki i Dziecka w Ministerstwie Zdrowia | Stowarzyszenie na Rzecz Leczenia Niepłodności i Wspierania Adopcji

reklama
Proszę mnie wpisać na 2 kwietnia - punkcja.

A teraz moja sytuacja z dzisiejszego dnia, piszą co mam łzy w oczach takiego obrotu spraw sie nie spodziewałam :(
Wyniki wszystkie są bardzo dobre. O dziwo progesteron 1,0. Z 8 jajek zostało 5, a w tym w sumie 3 są bardzo dobrej jakości. Pozostałe 2 17-18mm mają, ale według dr nie podobają mu się. Więc na 100% pobiorą te 3, a przy punkcji się zastanowi co z pozostałymi. Więc jako tako dobra wiadomość.
I okazuje się, że na 90% transferu nie będzie, bo chce mnie na operacje wysłać, bo bardzo mu się nie podoba mój lewy jajnik ( okazuję się, że to lewy miałam wcześniej operowany, a zawsze byłam pewna, że prawy). Dr chce tą operacje zrobić jeszcze przed ciążą, bo wygląda fatalnie. Oto uroki mojej poważnej endometriozy. Myślałam, że w jakimś stopniu wszystko jest ok :( Płakać mi się chce. Nawet jeszcze nic nie jadłam z tego wszystkiego tylko kawa.
Pomyślałam sobie, operacja - ok w końcu trzeba znów zrobić tam porządek.
ale tu kolejna czarna myśl. Jak pobiora nawet te 3 czy one się zapłodnią? Już nie wiem co jest gorsze :(
Łzy teraz płyną strumieniami, jak to piszę.
Dlaczego zawsze musi być pod górkę :( Nie mam siły na nic. Wiem że to nie przesądzone, że się nie zapłodnią, ale same wiecie jakie mysli człowiekowi przychodzą jak dostaje takie informacje
3 to nie jest najgorszy wynik wiem człowiek zawsze chce więcej w razie czego ale przy punkcji może okazać się ze nie 3 a jednak 5 bo na usg nie widać wszystkiego. ....
Co do operacji to mnie dziwi jego podejście nawet bardzo .Co widzi VW tym jajniku torbiele endometrialne. ? Byłaś stymulowana wiec mogły urosnąć ......ale ja bym zrobiła najpierw marcer nowotwory ca 125 jeśli byłyby bardzo ponad normę to bym operowala . Tak naprawdę jajnik nie jest Ci potrzebny do transferu nie odkladala bym go w czasie z powodu złego stanu jajnika. Jeśli nie ma wodniaka który owszem jest przeciwskazaniem to bym tego nie ruszala przed ciążą. Ale tu mają inne podejście do tego niż w Polsce .
Co on tam na tym jajniku widział. ? I co chce zrobić. ?

Nie ma dnia bez intensywnych dzialan kciuki za dzisiejsze dziewczyny!

MARZEC

31: Falka302 - wizyta przed crio
31: ewelin86 - usg w czasie stymulacji
31: madzionga - wizyta u gin prowadzącego ciaze
31: Foote - wizyta
31: Rada - usg w czasie stymulacji

KWIECIEŃ
1: Nova - wizyta w klinice
1: westaice - betowanie 
1: Malina780 - podglad w czasie stymulacji
1: Bety72 - usg i ustalenie terminu crio
1: kasia_basia - punkcja
1: olo2012- punkcja
1: najki - start z gonapeptylem
2: ewelin86 - punkcja
3: natula - crio
4: Hess- usg w Novum
4: szila - betowanie 
4: martka83 - kroplowka przed crio
5: martka83 - crio 
6: Nikaa - wizyta u gin prowadzącego ciąże
6: onadlaniego - wizyta u gin prowadzącego ciaze
6: Olusja - usg Kropkowe
6: megi - podgląd w trakcie stymulacji
7: Madzionga - podglądanie Maluszkow
7: ewa262292- crio
8: Hess - wizyta u gin prowadzącego ciazę
11: 24Magda - wizyta u gin prowadzącego ciaze
13: Aniołkowamama: usg połówkowe
19: Natalia89 - wizyta genetyczna O ewentualny start z zastrzykami
20: Anika - wizyta u gin prowadzacej
20: Martini - wizyta u gin prowadzacej
25: monika1134 - wstępny termin transferu
25: Ewunka - usg kontrolne przed stymulacja
27: Hess - usg polowkowe

MAJ
Annemarie - transfer  
12: Ewa651 - usg polowkowe

Kogo i na kiedy dopisać?
Czy aby kogoś nie pozarlo? 

Poddać to na pewno się nie poddam. Nawet jeśli by mi nóż do gardła przyłożyli!! Nawet po wyjściu z klinki do M powiedziałam, że będę walczyć i nikt mi tego nie zabroni!
Jeszcze przed punkcja musimy dobre plemniczki wybrać, bo dziś już przyszły :D Ale nie moglismy dziś, bo jeszcze nie wypakowali i nie powprowadzali danych do komputra :)
Szkoda, że nie mam gdzie wyładować tej złości. Najchętniej wzięłabym kilof czy potężny młot i coś rozwaliła :)

CZARNO NA BIALYM

W dniu 26 lutego 2015 roku odbyliśmy spotkanie z Panią dyrektor Departamentu Matki i Dziecka, Dagmarą Korbasińską, podczas którego Pani dyrektor zostały przekazane Wasze pytania i wątpliwości związane z funkcjonowaniem Programu. Prosimy o zapoznanie się z odpowiedziami poniżej.
Jednocześnie chcielibyśmy przypomnieć wszystkim Pacjentom korzystającym z Programu refundacji, iż świadczenia i procedury odbywające się w ramach Programu są bezpłatne (są wliczone w koszt Programu i pozostają przedmiotem rozliczeń między Realizatorem a Ministerstwem), więc pobieranie od pacjentów uczestniczących z Programie dodatkowych opłat tytułem przykładowo:

- zastosowania EmbryoGlue
- zastosowania AH (assisted hatching)
- wykonania scratchingu endometrium
- zastosowania kroplówki po punkcji
- zastosowania pełnego znieczulenia podczas punkcji
- innych

jest niezgodne z zapisami Programu.

Świadczeniami pełnopłatnymi, ale zgodnymi z zapisami Programu są:

- diagnostyka preimplantacyjna we wskazaniu medycznym
- zamrożenie nadliczbowych komórek jajowych

W przypadku wątpliwości możecie zadać pytanie konsultacyjne Ekspertowi za pośrednictwem naszego forum:
Narodowy Program Leczenia Niepłodności na lata 2013-2016 - pytania do eksperta z Departamentu Matki i Dziecka w Ministerstwie Zdrowia
Link do: Zobacz forum - Narodowy Program Leczenia Niepłodności na lata 2013-2016 - pytania do eksperta z Departamentu Matki i Dziecka w Ministerstwie Zdrowia | Stowarzyszenie na Rzecz Leczenia Niepłodności i Wspierania Adopcji
doczytałam więc AH miałam przy drugim podejściu w ramach programu, EmbryoGlue nigdy

3 to nie jest najgorszy wynik wiem człowiek zawsze chce więcej w razie czego ale przy punkcji może okazać się ze nie 3 a jednak 5 bo na usg nie widać wszystkiego. ....
Co do operacji to mnie dziwi jego podejście nawet bardzo .Co widzi VW tym jajniku torbiele endometrialne. ? Byłaś stymulowana wiec mogły urosnąć ......ale ja bym zrobiła najpierw marcer nowotwory ca 125 jeśli byłyby bardzo ponad normę to bym operowala . Tak naprawdę jajnik nie jest Ci potrzebny do transferu nie odkladala bym go w czasie z powodu złego stanu jajnika. Jeśli nie ma wodniaka który owszem jest przeciwskazaniem to bym tego nie ruszala przed ciążą. Ale tu mają inne podejście do tego niż w Polsce .
Co on tam na tym jajniku widział. ? I co chce zrobić. ?
Na tym jajniku jest bardzo dużo zrostów, że praktycznie nic nie widać. Miał nawet trudności ze znalezieniem pęcholi. Chce ten jajnik znów oczyścić ze zrostów. Zobaczymy w sobote co dalej.

Najki, miałaś dziś wizytę?! Przeoczylam i nie nakrzyczalas na mnie? :( kciuki za Twój start! Bardzo kbicuje!

Ewelin, dziewczyny dobrze piszą, ze w czasie punkcji może się okazać, ze komórek będzie znacznie więcej. I wiem, ze glupkowato to brzmi, ale to jednak prawda - do ciąży jest potrzebna jedna dobra! Uda sie! Moim zdaniem skoro lekarz twierdzi, ze są podstawy do operacji, to pewnie ma rację i szkoda byłoby robić transfer, skoro w środku nie wszystko gra. A wczesniej o tym nie wspominał? To tyle z racjonalnych rad. A teraz... kochana, wyplacz się, wyzal, a potem zepnj się i z bojowym nastawieniem idź na punkcje. Walczysz o swoje szczęście i osiągniesz je, tylko trochę w czasie się to wydłuży. Ściskam Cię mocno i pamiętaj, ze co się odwlecze, to... :)

Poddać to na pewno się nie poddam. Nawet jeśli by mi nóż do gardła przyłożyli!! Nawet po wyjściu z klinki do M powiedziałam, że będę walczyć i nikt mi tego nie zabroni!
Jeszcze przed punkcja musimy dobre plemniczki wybrać, bo dziś już przyszły :D Ale nie moglismy dziś, bo jeszcze nie wypakowali i nie powprowadzali danych do komputra :)
Szkoda, że nie mam gdzie wyładować tej złości. Najchętniej wzięłabym kilof czy potężny młot i coś rozwaliła :)
Ooo i na tym się kobieto teraz skup!
Zobacz ile szalonych bab Ci mówi, że punkcja Cię może zaskoczyć. Pozytywnie oczywiście! ! Kciuki będą na rękach i nogach za te Twoje struski :*

Powiem tak. Już we wtorek na lewy jajnik narzekał, bo nie mógł nic znaleźć, ale w końcu się udało. A dziś określił, że lewy jajnik za chmurami się chowa :)
Dla mnie najważniejsze jak już pisałam jajka :) Transfer poczeka :)

Dzięki kochane za wsparcie tego mi dziś trzeba :*

reklama
Do góry