reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kto po in vitro?

Cześć dziewczyny, jestem tu nowa. Od kilku dni Was obserwuje i dyskusje. Gratuluję wszystkim udanych transferow i trzymam kciuki za wszystkie z Was w trakcie lub przed 😍 ja sie przymierzam do invitro - slabe parametry meza. Ja IO i podejrzenie Pcos. Jak naczytalam sie o hiperstymulacji i samopoczuciu po punkcji to az mi sie slabo zrobilo 😭 czy sa dziewczyny ktore ku pokrzepieniu dość dobrze przeszly ten zabieg? 🙈
Hej , nie martw się na zapas , jedna z nas zniesie lepiej inna gorzej , najlepiej po punkcji weź l4 na kilka dni , no idealnie jak wypadnie przed weekendem wtedy do poniedziałku powinnaś dojscdo siebie. Ja zniosłam dobrze , punkcję miałam w piątek o 8 w ciągu dnia później byłam trochę obolala, ale do wytrzymania , w poniedziałek miałam transfer a we wtorek byłam już w pracy 😉

reklama
Cześć dziewczyny, jestem tu nowa. Od kilku dni Was obserwuje i dyskusje. Gratuluję wszystkim udanych transferow i trzymam kciuki za wszystkie z Was w trakcie lub przed 😍 ja sie przymierzam do invitro - slabe parametry meza. Ja IO i podejrzenie Pcos. Jak naczytalam sie o hiperstymulacji i samopoczuciu po punkcji to az mi sie slabo zrobilo 😭 czy sa dziewczyny ktore ku pokrzepieniu dość dobrze przeszly ten zabieg? 🙈
Moja stymulacja trwała 12 dni, ok 10 dnia zaczęły mnie kłuć jajniki i wyglądałam jak w ciąży 😂 ale żadnej hiperki nie miałam, mimo że lekarz się tego obawiał. Jeśli ustawi Ci dobre dawki zastrzyków to naprawdę nic strasznego 😉 przed punkcją wzięłam leki przeciwbólowe, w dzień punkcji trochę bolało wieczorem jak leki przeciwbólowe przestały działać. Ogólnie na drugi dzień po punkcji normalnie funkcjonowałam. A sama punkcja trwa dosłownie kilka minut, zasypiasz za chwilę się budzisz i po wszystkim 😃

Mi zapladniali 10 komórek z czego tylko 7 prawidłowo się zaplodnilo a 5 rozwinęło. Przed pick upem uprzedzasz ze decydujesz się na pgd, i wtedy wcześniej powinnaś mieć konsultacje z genetykiem(przynajmniej my tak mielismy) i ona razem z moim lekarzem zaproponowali to rozwiązanie, bo jeśli zamrozisz cały zarodek to już go nie przebadasz a tak to zawsze masz alternatywę. Nam udało się transfer za pierwszym razem- odpukać 😉
Tak tak miałam konsultację i wiedzą o badaniu zarodków. Jednak chodzi mi tutaj o samą decyzję ile zarodków się bada. Rozumiem że o to pytają dopiero jak informują o tym ile ich zostało i się nadaje? No bo właściwie jak inaczej zdecydować 😱? Mi nikt nie mówił w ogóle o tym że mogę tak zrobić że nie badać od razu tylko pobrać z niektórych zarodków komórki a przebadać za jakiś czas 🤔 może w Invicta nie ma takiej opcji?

Witamy na forum 😊
Ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że akurat nie miałam żadnych problemów a przeszłam już 4 stymulacje i punkcje. Może czasami nie było komfortowo ale nie było tragedii. Ból po punkcji porównywalny do okresowego, paracetamol pomaga. Po punkcji brzuch oczywiście wzdęty i lekko bolesny ale miałam szczęście i nigdy nie miałam hiperstymulacji. Hiperka się oczywiście zdarza ale lekarze starają się pilnować, żeby do niej nie dopuścić

Wszystko do przeżycia, nie martw się😜ja po punkcji miałam przez 2 dni wzdęcia i obolały brzuch. Potem już tylko lepiej, a pobrali u mnie ponad 20 jajek, więc naprawdę miałam sporo tego płynu, a organizm poradził sobie. Trzeba po punkcji dużo pić i jeść duże ilości białka. Powodzenia

Dziewczyny w poniedziałek mam badania prenatalne i test pappa od razu i nasuwa mi się myśl PO CO??? I nie zrozumcie mnie źle, i nie zamierzam zaczynać dyskusji na temat usunięcia chorego dziecka czy też nie, ale skoro nasza władza wspaniala postanowiła co postanowiła (****....ne chu....je) , to po co robić w ogóle badania prenatalne skoro w razie czego ( nie daj Boze) I tak nikt mi ciąży nie przerwie jeśli coś będzie nie tak , dla samej wiedzy robicie? Mam mieszane uczucie, nie wiem czy z testu pappa nie zrezygnuję 🤷‍♀️
Masz możliwość usunięcia ciąży w innym kraju. Jak zawsze to indywidualna decyzja każdej z nas, ja robiłam wszystkie możliwe badania, łącznie z płodowym DNA. Nie żałuję ani złotówki, spokój do końca ciąży.

Dziewczyny w poniedziałek mam badania prenatalne i test pappa od razu i nasuwa mi się myśl PO CO??? I nie zrozumcie mnie źle, i nie zamierzam zaczynać dyskusji na temat usunięcia chorego dziecka czy też nie, ale skoro nasza władza wspaniala postanowiła co postanowiła (****....ne chu....je) , to po co robić w ogóle badania prenatalne skoro w razie czego ( nie daj Boze) I tak nikt mi ciąży nie przerwie jeśli coś będzie nie tak , dla samej wiedzy robicie? Mam mieszane uczucie, nie wiem czy z testu pappa nie zrezygnuję 🤷‍♀️
Trzeba inaczej zadać sobie pytanie: czy ta wiedza jest mi potrzebna? Czy ja w hipotetycznej sytuacji chciałabym przerwać ciąże? Jeżeli odpowiedz jest pozytywna to robić. Lepiej znać odpowiedz i szukać wcześnie rozwiązań, bo one istnieją.
Wiesz, można sobie dużo myśleć o „hipotetycznej” sytuacji gdy jest hipotetyczna właśnie :-)A gdy staje się faktem to już nasze myślenie się zmienia, bo widzimy więcej niuansów w tym idealnym obrazku. Bo wiemy o sobie tyle na ile nas sprawdzono….

Cześć dziewczyny, jestem tu nowa. Od kilku dni Was obserwuje i dyskusje. Gratuluję wszystkim udanych transferow i trzymam kciuki za wszystkie z Was w trakcie lub przed [emoji7] ja sie przymierzam do invitro - slabe parametry meza. Ja IO i podejrzenie Pcos. Jak naczytalam sie o hiperstymulacji i samopoczuciu po punkcji to az mi sie slabo zrobilo [emoji24] czy sa dziewczyny ktore ku pokrzepieniu dość dobrze przeszly ten zabieg? [emoji85]
Witamy

Co do hiperstymulacji - na szczęście to nie dotyka każdej kobiety więc nie myśl o tym teraz. Nie jest to niestety nic przyjemnego i mnie to spotkało [emoji85]

Częściej zdarza się przy wysokim AMH. Jakie jest Twoje?

Myśl pozytywnie [emoji123]

reklama
Czy któraś z Was po transferze miała ból w dolnym odcinku pleców?

Kurde mnie po wcześniejszych transferach niby coś w tych plecach pobolewało ale w porównaniu z tym co czuje teraz to wtedy to był' pikuś '[emoji85]nie mogę sobie wygodnej pozycji znaleźć [emoji52]
To są skurcze? Może implantacyjne ..?! Mi się tak skurcze objawiają. Ból w dolnej odcinku plecow, brzuch jakby problemy z żołądkiem itp. Który to dpt?

Do góry