reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kubek nikapek

mamawikusi

Początkująca w BB
Miasto
Warszawa
Witam może jakaś mama mi podpowie kiedy rozpocząć naukę picia z kubeczka niekapka,kuoiłam butelkę z miękkim ustnikiem mała choć nieporadnie ale jakoś pije co prawda trochę gryzie ustnik a picie samo jej wlatuje do buzi,dokupiłam do butelki ustnik niekapek podobno do nauki picia od 6 miesiąca niestety trzeba ssać żeby coś leciało a ona gryzie i nic jej nie leci może jest zamała?:-)

reklama
A może zmień rodzaj kubeczka? Moja mała do dziś nie umie pić z tradycyjnego nie kapka z dzióbkiem - tylko kubeczki ze słomką - niekapki ze słomką
Leniuszek nie musi podnosić rączek do góry ;-) Poza tym sporo teraz mówi się o szkodliwości takich kubeczków z ustnikiem na prawidłowy rozwój zgryzu malucha (ale to akurat zmienia się co sezon :baffled:).

Tak czy inaczej dziecko musi umieć ssać w trochę innej technice. Czy to przez niekapek, czy to przez słomkę. Z niekapka można pić od 6go miesiąca. Ważne jest by kubek miał membranę, która zapobiega wylatywaniu płynu z kubeczka i zmusza malucha do picia właściwą techniką. Tak czy inaczej ja wiem, że dziecko pijąc z dobrego niekapka ćwiczy mięśnie aparatu mowy. Polecam niekapki nuby z miękkim ustnikiem, dobrze się myją. Ustniki canpol balonik gorzej, ale ja je wolę zmieniać częsciej. Mój mały ma już dwa lata i nadal pije z niekapka, choć ze zwykłego też już potrafi.

Mam coreczke w podobnym wieku co twoja. Ja swojej kubek niekapek dalam juz w piatym miesiacu. Najpierw sie z nim zapoznala "na sucho" a potem dawalam z mala iloscia czegos do picia. Corcia poczatkowo gryzla i nie potrafila z niego pic, ale z czasem sie nauczyla i teraz ladnie pije. Daj jej czas na nauke a sama zobaczysz ze bedzie dobrze. :tak::tak::-)

Z niekapka mogą się uczyć pić dzieci, które już pewnie siedzą:tak:.
Moja Hania umie pić z niekapka, ale za to ma problem z przechyleniem go do góry, przychodzi do mnie i muszę jej trzymać:baffled:. No chyba, że leży. Z butli już w ogóle nie pije.
Bidon ze słomką też jest dobry, ale z niego można pićtylko na siedząco, na leżąco się nie da, i zawsze coś zostaje na dnie, bo słomka nie sięga do samego dołu.

Dzięki Mufinka moja też gryzła ustnik ale dzisiaj pierwszy raz udało jej się napić,chyba się przestraszyła,że szukam pomocy u innych mam.:-D:-D:-D

Ja próbowałam przekonać mojego Alexa do picia z nie-kapka już od 7-8 m-ca życia teraz ma 11 i sam sie nauczył pic z kubeczka mimo tego ze ustnik jest sztywny i żeby coś leciało trzeba przygryźć a nie ssać jak do tej pory. Ja uważam ze to przyjdzie samo. Nic na siłę.:tak:
pozdrawiam:-)

Ha i dzisiaj nastąpił przełom-maleństwu daj już niekapek od 1,5 miesiąca, do tej pory coś tam pociągnął ale przeważnie to robił sobie gryzaczek z dziubka. A dzisiaj jak pociągnął to :szok: i najważniejsze nie przestał zaraz po tym jak poleciało tylko ciągnął przez jakąś minutę:blink:.

reklama
moja mala do dzis tez jeszcze nie umie pic niekapka,ale juz jak ma buteleczke z woda to potrafi sama ja pprzetrzymac i prubuje pic aljej nie wychodzi bo nie wie ze musi przechylic hehe

Do góry